Ma 2022 december 03. Ferenc napja van. Holnap Borbála, Barbara napja lesz.
ce77919d1470447271736618d2e229d3.jpg

Frei Tamás - A napfényes Szocsi árnyékai

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A víz! Ihatatlan a víz, sőt, sokszor órákig nincs is. A Szocsiban ma kezdődő téli olimpiával kapcsolatban most épp ez az amerikai újságírók legnagyobb problémája.

Az itteni reggeli műsorokban arról panaszkodnak, hogy az elképesztő költséggel és sebességgel felépített „álom-Oroszországban” alig működik valami. A szállodák például alig-alig, egyharmaduk el sem készült, sok helyütt nem ragasztották le a burkolatokat, a tudósítóknak szánt szobákban nincs internet, a csapból nem víz folyik, hanem valami furcsa barna lé.

Első hallásra meglepő lehet, hogy az amerikai média a szocsi olimpia kapcsán a jelentéktelennek tűnő vízkérdéssel foglalkozik, hiszen sokáig ennél jóval fajsúlyosabb volt az aggodalmuk, méghozzá, hogy az oroszok a Kaukázusban miképp is fogják garantálni a résztvevők és a nézők biztonságát. Az amerikaiak a potenciális terrortámadások rémképét olyan intenzitással festették fel a falra, annyit mutogatták a különböző arab arcokat és a hegyvidéki rémemberek Kalasnyikovot szorongató markát, hogy szinte úgy tűnt, mintha már el is követték volna ezeket a merényleteket.

Putyin orosz elnök sok tízezres rendőrkülönítményei azonban valahogy elcsendesítették ezt a félelmet. Egyelőre nem történt baj. Úgyhogy az amerikai sajtó, kitöltendő az űrt, előkapta a szokásos történetét az állami szintű orosz korrupcióról. Az oknyomozó újságírók olyan mélységben vetették bele magukat a szocsi anomáliákba, hogy a feltárt kép egészen elképesztő.

Kezdődik azzal a vonallal, amely a Putyin által felkért világhírű amerikai téliüdülőhely-kreátor, Paul Mathews hat évre visszanyúló történetét meséli el. A tények ugyanis azt bizonyítják, hogy a ma kezdődő téli olimpia lesz minden idők legdrágább ilyen eseménye. 2007-ben, amikor először tette be a lábát Mathews úr Szocsiba, azt javasolta, hogy még mielőtt megérkezik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetősége, a hegyekbe vezető egysávos kocsiút közepére legalább egy fehér, szaggatott vonalat fessenek fel.

Az elmaradott területen 50 milliárd dollárba került a szovjet időket idéző megalomán beruházás, 11 ezer milliárd forintba. Minden idők legköltségesebb sporteseménye lesz ez, az előző téli olimpia rekordját, a vancouveri kiadásokat hétszeresen haladja meg. Bár Oroszország legmelegebb pontján, a pálmafákat nevelő Fekete-tenger partján téli olimpiát rendezni tényleg nem lehet olcsó mulatság.

Oroszország furcsa hely. Sosem az ésszerűségéről volt híres. Az amerikai sajtóban napok óta remek „családfák” jelennek meg arról, hogy kiknek a zsebében hány milliárd tűnt el, ki kivel áll kapcsolatban, a Putyin-klán, az egykori szentpétervári haverok miképp is nyúltak le felfoghatatlan összegeket az olimpia álcája mögé bújva. Kedvencem az egykori felfestetlen, egysávos út helyére épített autópálya, kilométerenként 40 milliárd forintért. Az állami megrendelést megkaparintó vállalkozó vagyona egy év alatt 2,5 milliárd dollárral gyarapodott.

Jegyzem meg, az építkezéseket „védelmébe” vevő kaukázusi maffia tagjai a háttérben két éven át totális háborút vívtak egymással. A mai megnyitót a pár évvel ezelőtti két legbefolyásosabb orosz klánvezér nem is érte meg, a közelmúltban mindkettőt lelőtték a festői Szocsi belvárosában.

Úgy tűnik, hogy a háttérsztori érdekesebb, mint maga az olimpia.

Frei Tamás - metropol.hu

Kapcsolódó anyagok:

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (516) Heti lámpás (260) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Tereb (142) Mozi világ (440) Történelem (15) Életmód (1) Mondom a magamét (6470) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1304) Autómánia (61) Flag gondolja (33) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Kultúra (6) Jobbegyenes (2486) Tv fotel (65) Gazdaság (669) Szépségápolás (15) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (8) Politika (1581)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>