Ma 2022 július 07. Apollónia napja van. Holnap Ellák napja lesz.
8abffe3bf4803224cfc44daaba7a5c55.jpg

Frei Tamás - A görög trükk

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A magyar kormány még egészen visszafogott, ha a görögökhöz hasonlítjuk az Orbán-kabinet európai adósság- és pénzügypolitikáját.

A sokak által rettenetesnek, szabadságharcos hévtől túlcsordulónak kikiáltott, bankadókkal és IMF-kiebrudalással súlyosbított magyar hozzáállás selyemkesztyűbe bujtatott udvariaskodás ahhoz képest, amit Athénban művelnek. A német bankok zsigerelésébe belefáradt görögök ugyanis váratlanul előhúzták a történelmi ászt, és az államadósság kezelésének keretében kártérítési igény bejelentésére készülnek a második világháborúban történtek alapján. A görög miniszterelnök kérésére előkészített, 80 oldalas dokumentum a német megszállás idejére alapoz (1941–1945), és arra a háború idején kikényszerített görög hitelre, amelyet a németek sosem fizettek vissza.

Merész képzettársítással olyan ez, mintha az Orbán-kormány elővenné Trianont, az elcsatolt területek kapcsán Magyarországot ért károkat, és mai pénzben számolva közölné például a franciákkal, hogy fizessenek néhány tízmilliárd eurót Magyarországnak. Vagy persze akár megúszhatják fizetés nélkül is, csak intsenek búcsút azoknak a hiteleknek, melyeket a közelmúltban vettünk fel tőlük és Európa más nagyhatalmaitól. De ha ez sem jó megoldás, akkor a magyar kormány a tartozás fejében szívesen lefoglalja a Magyarországon található francia tulajdonú vállalatokat (Görögországban ez a megoldás is felmerült). Merész, ugye?

A görög számla 162 milliárd euró, ennyit számoltak ki Athénban. Ráadásul ez még a visszafogott kormánymatematika, mert a németellenes és Európa-fóbiás érzelmeket meglovagoló szélsőséges ellenzéki pártok 449 milliárd euróval kalkulálnak. Többel, mint amennyivel Görögország jelenleg tartozik az IMF-nek és az uniónak. Vagyis cserébe a történelmi feledésért, kérnének még néhány száz milliárdot is! Veszélyes játszma, lássuk be. Ha az Orbán-kormány pár lépését populistának bélyegzik Brüsszelben, akkor kíváncsi vagyok, erre vajon milyen jelzőt találnak majd.

Aligha véletlen, hogy a 80 oldalas kormánydokumentum kiszivárogtatását a német választások napjára időzítették Athénban. A józanabb magyarázatok szerint csak arról van szó, hogy a színfalak mögött kiderült: Görögország képtelen lesz visszafizetni a több mint százmilliárdos hitelcsomagot, amelyet több lépcsőben vett fel az uniótól, többnyire német biztosítékokkal a háttérben. Eszerint csak a német közvélemény megnyugtatásáról van szó, mert a tiszta adósságelengedést nem tudná elfogadtatni a lassan felálló új német koalíció. Viszont ha úgy „adják el” a német közvéleménynek a görög fizetésképtelenséget, mint a régi tartozások beszámítását, akkor talán megbékélnek ezzel a dolgos, amúgy a görögöket lusta tzatzikievőknek tartó németek.

Meglátjuk. Mindenesetre Európa-szerte gyomorgörcsöt okozott az ötlet és a görög kormány által is gerjesztett hangulat, amely ma már olyan athéni újságcímekben testesül meg, mint amilyet pár nappal ezelőtt a legnagyobb példányszámú napilap címoldalán lehetett olvasni: „Mennyivel is tartozik nekünk Németország?” Veszélyes pálya, veszélyes precedens…

Kapcsolódó anyagok:

Frei Tamás - metropol.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1581) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (6164) Irodalmi kávéház (513) Gazdaság (665) Belföld (8) Tv fotel (65) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (141) Történelem (15) Autómánia (61) Jobbegyenes (2349) Életmód (1) Flag gondolja (33) Kultúra (6) Heti lámpás (260) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1465) Egészség (50) Gasztronómia (539) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>