Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
14f14567490a2bcb22b23059920a7db1.jpg

Frei Tamás - A digitális világ utópiái

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az ideális társadalmi viszonyok lehetetlenségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az utópia szó megalkotóját, az eszményi világot leíró „Utópia” szerzőjét végül kivégezték.

Morus Tamás műve az össztársadalmi jó és közös akarat ábrázolásával lényegében az 1500-as évek elejének Angliáját, VIII. Henrik uralkodását kritizálta. Rossz vége lett. Neki éppúgy, mint annak a korszaknak. Viszont utópiákkal, pontosabban negatív utópiákkal azóta is találkozunk. Félretéve a nyelvi vitákat (van belőlük bőven), hogy tudniillik az ilyesmit antiutópiának kell-e nevezni, vagy disztópiának, esetleg ellenutópiának, nos, ezt a kérdést mellőzve, nagyon érdekes megfigyelni, hogy napjainkban miképp is változnak a jövőnkre vonatkozó írói lázálmok.

A múlt századi ellenutópiák alapvetően politikai jövendölések voltak. A szerzők borzalmas légkörű társadalmakat vizionáltak, totális diktatúrákat, ahol a tömegek megfélemlítve, elnyomva, akaratuktól megfosztva remegik végig az életüket. A sztálini rendszert Jevgenyij Zamjatyin például már 1921-ben megjövendölte. Műve, a „Mi” később George Orwell 1984 című antiutópiájának is az alapjául szolgált.

Manapság viszont az ismét egyre nagyobb számban születő disztópiák nem a politikai jövővel foglalkoznak, hanem a digitális világ rettenetével. Hová is tartunk? Mi lesz annak a virtuális őrületnek a vége, ahol egyre többen mobiltelefonnal a kezükben mennek már WC-re is?

2100-ban, ha minden a mai tempóban halad, 11 milliárdan laknak majd a Földön. Az antiutópiák szerint a szerencsés kevesek üveg felhőkarcolókban fognak élni, olyan lakásokban, ahol az ideális hőfokra retinaszkennerek szenzorjai állítják be a szobafűtést. A gazdagok ágyaiba DNS-olvasókat építenek majd (legalábbis a legújabb regények víziói szerint), és ezek csilingelnek, ha a rákos sejteket kordában tartó TP53-as gén működése leáll.

A többség közben borzalmas nyomornegyedekben fog tengődni, a mai Lagos, Delhi vagy éppen Rio de Janeiro gettóinak replikáiban. A harmadik világ szegénysége nem eltűnni fog a Földről, hanem a világ nagy része alapvetően harmadikká válik majd, lesüllyed a ma még távolinak tűnő szegény országok szintjére. Már csak a túlnépesedés miatt is. Túl sokan leszünk (bár én ezt már nem fogom megérni), nagy Csendes-óceáni Szemétövről írnak majd az újságok, hatalmas ózonlyukról. Sokan már nem edzeni fognak, ha mozogniuk kell, hanem arra is tablettát szednek, a hadseregek pedig szónikus hangágyúkkal lövik egymást és a városlakókat, szétmorzsolva az emberek belső szerveit és csontjait.

Szétszakad tehát a világ, az utópiákban mindenképp, de hát szakad már most is. A gazdagok egyre gazdagabbak, a szegények egyre szegényebbek lesznek. Ehhez a vízióhoz nem is kell sok képzelőerő, hiszen a gazdagok már most is egyre kevesebben vannak, a szegények pedig egyre többen. A világ 85 leggazdagabb emberének a tulajdona 2013-ban annyi volt, mint a földkerekség szegényebb felének, az alsó három és fél milliárdnak az összvagyona.

A nagyon kevesek technikaluxusát körülvevő veszélyes utópianyomorra nem is biztos, hogy 2100-ig kell várni, mint ahogy a sztálini diktatúra is gyorsan követte a „Mi” 1921-es megszületését.

Frei Tamás -metropol.hu

Kapcsolódó írások:

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1310) Belföld (11) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2823) Sport (729) Vetítő (30) Gazdaság (713) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Kultúra (9) Irodalmi kávéház (537) Tv fotel (65) Életmód (1) Autómánia (61) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7708) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Heti lámpás (322) Történelem (18) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>