Ma 2022 január 25. Pál napja van. Holnap Vanda, Paula napja lesz.
Ellenzéki szivárványkoalíció: ki mozgatja a szálakat a háttérben?

Ellenzéki szivárványkoalíció: ki mozgatja a szálakat a háttérben?

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Íme a leleplezés!

Mennyire önálló politikai szereplő Dobrev Klára, kik az ellenzéki összefogás erős emberei, kitartanak-e az ellenzéki alakulatok egy népszerűtlen jelölt mellett is? Az előválasztási vetélkedésről Nagy Ervin filozófus-publicistával, a XXI. Század Intézet elemzőjével beszélgettünk.

Valószínűleg senkinek nem okozott meglepetést, hogy Dobrev Klárát jelölte a DK miniszterelnök-jelölnek, mégis élénk reakciókat váltott ki a bejelentkezése. Ön mit gondolt, mikor nyilvános lett a Gyurcsányné indulása?

– Valóban nem történt meglepetés. Ami a beszédet illeti, két dolog jut eszembe: arctalan múlttagadás és hiteltelen moralizálás. Dobrev Klára a „sokak Magyarországa” és a szegények nevében kéri számon a közpénzen meggazdagodott politikusokat? Gyurcsány Ferenc felesége átérzi a munkavállalók félelmeit? Apró Antal unokája beszél bűnről és bűnhődésről? Ugyan! A Demokratikus Koalíció egyébként egy az egyben lemásolta az Egyesült Államokban bevett, hagyományos kampánystratégiát. A baloldalon amúgy is jellemző a nyugati szokások szolgai másolása, így nem volt meglepetés a show-műsor sem, amit a jelölés köré szerveztek.

Említette az Egyesült Államok politikai hagyományait. Milyen kampánystratégiára gondol?

– Mielőtt egy politikus hivatalosan is pártjának elnökjelöltje lesz, hosszadalmas előválasztáson kell megküzdenie a többi aspiránssal. Azonban mindezek előtt létezik egy átmeneti időszak. Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy egy politikus nevét „meglebegteti” a sajtó, majd a pártársai nyilatkoznak arról, hogy szívesen támogatnák. Ekkor van alkalom arra, hogy a politikus csapata „tesztelje” a közvéleményt, illetve – ami talán még fontosabb – felmérje pénzügyi támogatóinak számát. Ne legyen kétségünk, Dobrev Klára csapata is ezt tette. A baloldal jól megfigyelhetően külföldön akarja megnyerni a belföldi választásokat, ezt a politikát látjuk évek óta, Dobrev Klárának pedig volt néhány hónapja, hogy felmérje a belső és külső támogatások lehetőségét.

Itthon mi a helyzet, hogy befolyásolja Dobrev Klára indulása az ellenzéki versenyt?

– Több nagy közvélemény-kutató intézetnél jelenleg Jakab Péter vezet. Ha pontosak akarunk lenni, akkor valójában minden kutatás szerint Orbán Viktor az első, az ellenzéki versenyben azonban a Jobbik elnöke vezet. Azzal lényegében minden elemző egyetért, hogy a következő időszak Dobrev Kláráról fog szólni. Hogy ez mit jelent majd a támogatottság szempontjából, azt nehéz megjósolni. Egyelőre Dobrev Klára a második, harmadik helyen áll, Karácsony Gergellyel, aki még „vonakodik”, ám az is tény, hogy Gyurcsány Ferenc felesége a legelutasítottabb politikus az alakuló ellenzéki listán. A kutatások szerint az ellenzéki szavazók 39 százaléka egyáltalán nem szavazna rá.

DK–Jobbik-párharcra kell készülni? Várható, hogy a többi párt is erősíteni fog?

– Jelenleg minden képlékeny. A pártok még csak most kezdenek bele az előválasztási kampányba, Karácsony Gergelyre vár az MSZP, és vannak még olyan önjelölt politikusok is, mint Márki-Zay Péter vagy Pálinkás József, de nekik nincs valódi esélyük. Fekete-Győr András az elmúlt hónap során mindent megtett azért, hogy a választók ne vegyék komolyan, így ha Karácsony Gergely beszáll, akkor háromszereplős versenyre kell számítani.

Lehetnek még meglepetések?

– Ha a nemzetközi példákat nézzük, akkor előválasztást – az Egyesült Államok mellett – egy-két helyen alkalmaztak eddig Európában. Romano Prodi 2005-ben vagy éppen François Hollande 2011-ben így lett jelölt, majd a következő évben miniszterelnök, ahogy a német zöldeknél lassan egy évtizede szokássá vált előválasztást tartani. Ám ezek mind vagy egy párton, vagy ugyanazt a politikát évtizedek óta követő pártcsaládon belüli megmérettetések voltak. Ami most Magyarországon lesz, az példa nélküli. Így ha nem lenne valami meglepetés, voltaképp az lenne meglepő.

Melyik jelölt lenne a legjobb és melyik a legrosszabb a Fidesz számára?

– Az Orbán-kormány számára most a válságkezelés a legfontosabb, jelenleg minden erejükkel a vírus ellen küzdenek, a következő időszak pedig a gazdaság újraindításáról fog szólni. Ebből a szempontból mondhatnánk, hogy teljesen mindegy, ki lesz a baloldal miniszterelnök-jelöltje, hisz minden ellenzéki párt azzal volt elfoglalva az elmúlt egy évben, hogy akadályozza a kormány védekezését és gyengítse az állampolgárok közintézményekbe vetett bizalmát. Nem konstruktív ellenzéki pártokat látunk a magyar közéletben, hanem gyűlölködő, gáncsoskodó és egyre vulgárisabban megszólaló politikusokat. Meglepő lehet, de szerintem ebből a szempontból a jelölt személye másodlagos.

Dobrev Klára egy „másik Gyurcsány Ferenc”? Mennyire tekinthető önálló szereplőnek?

– Azt gondolni, hogy független és autonóm politikai szereplő lenne Dobrev Klára, szerintem nem csupán botorság, hanem a helyzet teljes félreértése. Jól láthatóan Gyurcsány Ferenc irányítja a baloldali folyamatokat. Ő volt, aki először beszélt az egy lista, egy képviselőjelölt, egy miniszterelnök-jelölt felállásról, azaz a totális együttműködésről tavaly ilyenkor. Akkor ez sem az LMP-nek, sem a Jobbiknak, sem pedig a Momentumnak nem tetszett. Két listát akartak és azt követelték, hogy a volt miniszterelnök ne legyen a listán. Most pedig azt látjuk, hogy ismét a Gyurcsány-képlet érvényesült.

– Mekkora harc várható? Kárt okozhatnak egymás hitelességében az ellenzéki jelöltek?

– Az előválasztás szükségszerűen konfliktusokhoz fog vezetni. A pártvezetők és a meghatározó politikusok nyilván mindent megtesznek azért, hogy ne maradjanak le a listáról, de az egyéni jelöltek és a miniszterelnök-jelölt kiválasztása is fontos kérdés. Az elmúlt években az ellenzéki pártok rengeteg kárt okoztak egymásnak. Az LMP feljelentette Gyurcsány Ferencet, aki antiszemita pártnak nevezte a Jobbikot és így tovább. Ezek a sérelmek ismét elő fognak kerülni és lesznek új konfliktusok is. A kérdés inkább az, hogy ezek mennyire lesznek nyilvánosak. Azt azonban nem gondolom, hogy teljesen szétesne az összefogás. A hatalmi és anyagi vágy most annyira erős, hogy a baloldal valamilyen formában meg fogja tartani az egységet. Erre kell készülni: szuverenista jobboldal áll majd szemben a globalista baloldallal. Önrendelkezés vagy függőség – ez lesz a tét.

Szalma György - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (509) Életmód (1) Mondom a magamét (5838) Mozaik (83) Sport (729) Heti lámpás (256) Vetítő (30) Belföld (6) Tv fotel (65) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Nagyvilág (1464) Tereb (139) Történelem (14) Gasztronómia (539) Gazdaság (663) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2204) Flag gondolja (33) Politika (1579) Kultúra (6) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>