Ma 2023 november 28. Stefánia napja van. Holnap Taksony napja lesz.
Élesítik a német vészhelyzeti tervet

Élesítik a német vészhelyzeti tervet

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Nagyon kemény világ jön...

Nem kellene leállítani a legutolsó működő atomerőműveket, a szankciók nem árthatnak jobban Németországnak, mint az oroszoknak, Ukrajnát pedig nem támogathatja Európa a saját adósságának terhére – a gázhiány okozta német energiafélelmekkel párhuzamosan berlini kormánykörökből is hallani már racionális hangokat. De a Zöldek és a szocdemek nem akarják életben tartani a bezárásra ítélt atomerőműveket.

 

Annak dacára, hogy nyár közepe van, egyre nagyobb a német közéletben az energiapánik: az EU legnagyobb országában és első számú gazdaságában a télre súlyos gázhiánytól tartanak. Mint a Bild tömeglap kedden megtudta, 

a berlini kancellária csütörtökre tanácskozást hívott össze a tizenhat német tartomány vezetésével az energiaügyi vészhelyzeti tervvel kapcsolatban. Ennek jelenleg a második fázisa van életben Németországban, amely az ukrajnai háború kitöréséig 55 százalékban szorult orosz földgázra és 40 százalékban orosz kőolajra, ám a Moszkva-ellenes szankciók energiahordozókra való kiterjesztésével nehéz helyzetbe manőverezte magát.

A józanság hangjai ezért újabban már a hárompárti koalícióban is megjelennek. A német sajtó a DPA hírügynökségre hivatkozva idézett egy kormányszóvivőt, aki szerint a szankciók végső soron nem sújthatják jobban Németországot, mint amekkora kárt Oroszországnak okoznak. A legkisebb koalí­ciós partner, a szabad demokraták (FDP) pedig arra akarják rászorítani az energiapolitikát kezükben tartó − és a balliberális koalíción belül a legideolo­gikusabb – Zöldeket, hogy egyezzenek bele a még működő, de idei bezárásra ítélt három utolsó atomerőmű üzembe tartásába.

 Nem akarjuk az ördögöt a falra festeni, de fel kell készülnünk egy olyan forgatókönyvre, amely messzemenő következményekkel járhat a háztartások és a német ipar számára. Most már egy köbméter gázt sem lenne szabad árammá alakítani. Ezért mielőbb helyénvaló volna a télen túlra meghosszabbítani az atomerőművek élettartamát

– jelentette ki Christian Dürr, az FDP frakcióvezetője.

Az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) szintén a józanok táborát erősítő elnöke, Friedrich Merz a Bild hasábjain megjelent írásában ugyanerre szólítva fel úgy fogalmazott: „Kedves Zöldek, lépjetek túl az árnyékotokon! Nincs betiltva a gondolkodás. Tegyétek ezt meg Németországért! ” A változtatásnak – és a vele járó politikai arcvesztésnek – a Zöldek mellett egyelőre a vezető kormánypárt, a szociáldemokraták is ellenállnak.

Saskia Esken, a párt társelnöke kedden a Süddeutsche Zeitungnak azt mondta, az atomerőműveknek adott hosszabbítás teljesen értelmetlen.

Robert Habeck zöldpárti alkancellár júniusban jelentette be, hogy Németország a gázválság miatt az energiaügyi vészhelyzeti tervben rögzített három szakasz közül a másodikba lépett. A második fázis átmenetet jelent a „korai figyelmeztetéssel” felérő első, illetve a harmadik szakasz között; utóbbi már maga a vészhelyzet lenne, amikor az állam beavatkozhat az energiapiacba, átveheti az energetikai létesítmények felett az irányítást, és eldöntheti, mely fogyasztók kaphatnak gázt és mennyit.

 

A németek egy része úgy érzi, az ország időzített bombán ül: jelenleg karbantartási munkálatokat végeznek az Északi Áramlat 1 gázvezetéken, de sokan nem biztosak benne, hogy az oroszok egyáltalán újraindítják a szállítást, ha véget ér a szünet. Az Északi Áramlat 2 vezetéket a háborús hangulat miatt már üzembe sem helyezték.

Az oroszok késő tavasszal már csökkentették egyszer a gázmennyiséget, miközben az idősebb németek emlékeznek arra is, a Szovjetunió a hidegháború nehéz időszakában is az NSZK megbízható földgázszállítója volt.

Habeck keddi ausztriai látogatása során megállapodott ugyan osztrák partnerével abban, hogy a két ország együttműködik egy esetleges gázhiány kezelésében, ugyanakkor nem adta fel a német energiapolitika még Angela Merkel kancellársága idején megkezdett zöldfordulatának sarokpontjait. A „senkinek sem szabad megfagynia” alapelv Habeck szerint csak abban az esetben helyes, ha rövid távú ellátási zavarok következnek be.
„Jelenleg azonban nem ez a forgatókönyvünk, hanem egy esetlegesen hónapokig tartó ellátási megszakítással számolunk” – fogalmazott a Zöldek erős emberének számító alkancellár, akinek szavait a távirati iroda idézte. Mint mondta, megfagynia ilyen helyzetben sem kell senkinek, de a takarékossághoz a háztartásoknak is hozzá kellene járulniuk. Robert Golob, az új, baloldali szlovén miniszterelnök kedden Berlinben, Olaf Scholz kancellárral tárgyalva ennél is merészebb hangot ütött meg: szerinte nagy kihívás ugyan, de átvészelhető a tél orosz gáz nélkül.

 

A szabad demokraták – akiknek a pénzügyminiszteri a legfontosabb tárcájuk – az ukránok támogatásában sem lennének már bőkezűek. Christian Lindner FDP-tárcavezető lapértesülések szerint blokkolja az EU Kijevnek szánt kilencmilliárd eurós pénzügyi támogatását, és csak egymilliárd euró kifizetését hagyta jóvá. Lindner ellenzi, hogy a támogatás az európai adósság terhére történjék.

Borítókép: Magasfeszültségű áramezetékek Németországban (Fotó: FEDERICO GAMBARINI)

Szőcs László - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Egészség (50) Politika (1581) Tv fotel (65) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Jobbegyenes (2718) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Gazdaság (693) Nézőpont (1) Sport (729) Életmód (1) Mondom a magamét (7235) Történelem (16) Autómánia (61) Nagyvilág (1309) Mozi világ (440) Belföld (10) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (531) Flag gondolja (34) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Heti lámpás (279)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>