Ma 2024 június 19. Gyárfás napja van. Holnap Rafael napja lesz.
Egymásnak estek az oroszok és az amerikaiak Budapesten

Egymásnak estek az oroszok és az amerikaiak Budapesten

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Durva!

„Magyarország orosz energiától való függése veszélyes és szükségtelen” – fogalmazott David Pressmann. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete annak kapcsán beszélt erről, hogy Szijjártó Péter részt vett a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon. 

A külgazdasági és külügyminiszter szentpétervári látogatása kapcsán arról írt közösségi oldalán, hogy 

Lehet fintorogni, lehet kifogásokat keresni, lehet kritizálni, de ez a lényegen nem változtat. Magyarország energiaellátását oroszországi energiaforrások nélkül nem lehet biztosítani és ennek nem politikai vagy ideológiai, hanem egyszerű fizikai okai vannak. Az Oroszországgal való energetikai együttműködés feladása esetén nem tudnánk sem elég földgázt sem elég kőolajat importálni.

Paczolay Máté külügyi szóvivő a tárcavezető szentpétervári útja kapcsán úgy fogalmazott, 

Szijjártó Péter azért vesz részt a fórumon, mert Magyarország energiaellátása „továbbra sem ideológiai vagy politikai, hanem fizikai kérdés”.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete azonban ennek kapcsán ismét kritizálni kezdte hazánkat. Mint fogalmazott, „Igaza van Szijjártó Péter miniszternek: az energiadiverzifikáció nem ideológiai, hanem fizikai kérdés”, és hozzátette, „a fizika törvényei Magyarországon semmiben sem különböznek a Magyarország uniós partnereire vonatkozó fizikai törvényektől, akik pedig mindannyian a Putyintól való függőség csökkentése mellett döntöttek”.

Ezek után nem maradt el Oroszország budapesti nagykövetségének válasza sem. Éles hangvételű bejegyzésben vágtak vissza David Pressmannek.

Mint írták, 

Szijjártó Péter részvétele a Szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon megbántotta az Egyesült Államok magyarországi nagykövetét, aki ismét úgy döntött, hogy neki szabad jelezni, hogy szuverén államok kormányai kivel és hogyan működjenek együtt. 

Az orosz nagykövetség szerint „igazán meglepőek” voltak Pressman szavai, miszerint „Magyarország valamennyi uniós partnere” az orosz gáztól való függőség csökkentését „választotta”. Mint írták

Valójában egyáltalán nem volt választásuk – példátlan politikai nyomásgyakorlással és nyílt bűncselekményekkel, mint az Északi Áramlat terrortámadásának esetében, megfosztották őket az Oroszországgal való kedvező együttműködésüktől a gázellátás területén. Joe Biden ígérete, hogy ,,nem lesz több gázvezeték”, közismert 

– emlékeztetettek. 

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (9) Flag gondolja (36) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (537) Történelem (18) Gazdaság (711) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1310) Tereb (146) Mozi világ (440) Egészség (50) Szépségápolás (15) Heti lámpás (319) Gasztronómia (539) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Mondom a magamét (7657) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Életmód (1) Sport (729) Belföld (11) Jobbegyenes (2815) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>