Ma 2024 április 21. Konrád napja van. Holnap Csilla, Noémi napja lesz.
Dollárbaloldal: sötét foltok Karácsony Gergely körül (1.)

Dollárbaloldal: sötét foltok Karácsony Gergely körül (1.)

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Lehull a lepel, felpörög a titokzatos kampányfinanszírozás

Bár már több mint egy éve annak, hogy 2021 októberében Karácsony Gergely visszalépett a baloldali kormányfőjelöltségért folyó versenytől, továbbra is sok a tisztázatlan kérdés. Miért lépett vissza? Kik pénzelték százmilliókkal a kampányát? Hogyan működött a titokzatos kampányszervezete, a 99 Mozgalom? Miként vitte tovább a 99 Mozgalomban lévő forrásokat Márki-Zay Péter? Mi köze van kettejük kampányfinanszírozásához Korányi Dávidnak? Mennyiben tekinthető részesnek Karácsony Gergely a dollárbaloldal-botrányban? Ezekre a kérdésekre igyekeztünk választ találni a szereplők mondatai és a tények alapján.

 

2021 októberének közepén új óriásplakátok jelentek meg az ország különböző pontjain. Azokon a plakáthelyeken, ahol néhány nappal korábban még az szerepelt nagybetűkkel, hogy „Orbán ellen többség kell. A többséghez Karácsony”, immár Márki-Zay tűnt fel főszereplőként. Az új üzenet úgy hangzott: „Szavazzon Márki-Zay Péterre, remény a valódi változásra”. Az új plakátokon is ott volt Karácsony, de immár csak a háttérben, csakúgy, mint Orosz Anna, a Momentum akkori elnöke.

Azokban a napokban zajlott a baloldali előválasztás második fordulója, ahol az első fordulóban a második helyen végzett főpolgármester hirtelen visszalépett a harmadik helyezett hódmezővásárhelyi polgármester javára. Mindez azért is volt meglepő, mert addig Karácsonyt tekintette biztos befutónak a balliberális médiavilág, és egy kész kampánygépezet állt a rendelkezésére, amely egész nyáron százmilliós tételben hirdette Karácsony Gergelyt. A célt egy kampányszervezet is szolgálta, a korábban ismeretlen 99 Mozgalom. Az egyesületi formában működő finanszírozót Perjés Gábor vezette, aki korábban a Bajnai-közeli Wallisnál is megfordult, illetve párbeszédes politikusként már 2019-ben is részt vett Karácsony Gergely főpolgármesteri kampányának pénzügyi támogatásában. De hogyan kezdődött a főpolgármesteri kampányt pénzelő szervezet története?

A 99 Mozgalom indulása és gyors kifulladása

A 2018-ban miniszterelnök-jelöltként elbukott Karácsony Gergely 2021. május 15-én jelentette be, hogy elindul a baloldal miniszterelnök-jelöltségéért. Programismertető beszédében arról is beszámolt, hogy életre hívja a 99 Mozgalmat, amely „nem a pártok helyett, hanem azok mellett szolgálná a változást Magyarországon”.

Bár célként „a kiváltságos egy százalék trónfosztását” hirdették meg, „a 99 százalék érdekben”, a tagság soraiban legelőször a balliberális elit ismert személyiségei tűntek fel. A Karácsony-párt által megbízásokkal ellátott Republikon Intézet vezetője, a korábban szabad demokrata politikusként ismert Horn Gábor úgy fogalmazott akkoriban: „Most Magyarországon kell egy szélesebb összefogás azok részéről, akik kiábrándultak a politikából, többek között azért, mert az Orbán-féle világot nem akarják a továbbiakban, és erre kínál most szerintem egy átmeneti lehetőséget ez a 99 Mozgalom.” Egy másik volt SZDSZ-es, a budaörsi polgármester, Wittinghoff Tamás arról beszélt a Népszavának, hogy „a főpolgármester által életre hívott új mozgalom nemcsak a kampányban lesz aktív, a 2022-es választásokat követően is fontos szerepet szánnak neki”.

Az új szervezet azonban már a nagy médiavisszhangtól kísért indulás után gyorsan eljelentéktelenedett. 2021. június 9-én Karácsony még arról beszélt, hogy közel 50 ezer tagjuk van, június 12-én „jóvátételi programot” hirdettek, és közben Nemény András szocialista polgármester, Jordán Tamás, Alföldi Róbert és Osvárt Andrea is képviselte a 99 Mozgalmat a nyilvánosságban. Akkoriban úgy látszott, hogy Karácsony mellett alapítóként Nemény is fontos szerepet kaphat majd a 99 Mozgalom „pártok feletti” építkezésében, azonban néhány hónap után már ő sem beszélt többet a közös szervezetről.

Ahogy pedig Karácsony körül egyre több botrány robbant ki, az új formáció is szép lassan kikopott a híradásokból, és már a hírességek sem erőltették Karácsony propagálását. A 99 Mozgalom hamarosan már csak Karácsony kampányparavánjaként működött.

Ráadásul sokat rontott a balliberális kampányszervezet hitelességén, mikor 2021 július közepén kiderült, hogy ]]>gazdagellenes tónusú kampányuk székhelye Magyarország „Beverly Hillsén”, egy törökbálinti villában található]]>.

Augusztusban a Magyar Nemzet már arról írt, hogy „]]>közöny és érdektelenség övezi a főpolgármester 99 Mozgalmát]]>”, és a „szervezet hivatalos Facebook-oldala csupán 939 embernek tetszik és mindössze 1060 követője van.” Karácsony ekkoriban a kordivatnak megfelelően „99 podcast” néven egy új műsort is indított „Magyarország jövőjéről”, az azonban totálisan a kampánymegfontolásokhoz igazodott, és mindössze tíz adásig jutott 2021 szeptemberéig.

Lehull a lepel, felpörög a titokzatos kampányfinanszírozás

2021. augusztus elejétől aztán egyre inkább kiderült, hogy a 99 Mozgalom valójában a Karácsony-kampány eszköze. Ekkor kezdték meg az egészen október közepéig tartó óriásplakát-hadjáratukat, amelyet a mozgalom mögött álló egyesület finanszírozott ismeretlen forrásokból. Karácsony kezdetben a saját „Fudan-népszavazását” propagálta ily módon, majd az előválasztási kampányban is tovább hirdettette magát. Amikor szeptember közepén a Soros György által finanszírozott Project Syndicate nevű portálon publikált egy írást, ismét felmerült a kérdés, hogy kik lehetnek a Karácsony mozgalma mögötti titokzatos adományozók, de továbbra sem születtek konkrét válaszok az ügyben.

Végül a főpolgármester a baloldali előválasztás második fordulójában csak a második helyen végzett, és vita indult arról, hogy ő vagy a harmadik helyezett, Márki-Zay Péter lépjen vissza a másik javára. Utóbbi kettejük vitájában témává is tette Karácsony kampányköltéseit, és október 7-én kijelentette, hogy tudomása szerint Karácsony Gergely 500 millió forintból kampányolt. Közben az is kiderült, hogy a főpolgármester Facebook-költései magasabbak voltak, mint a másik négy miniszterelnök-jelölté együttvéve. Ekkoriban több napig tartotta magát a hír, hogy Karácsony Gergely nem fog visszalépni a baloldali előválasztás második fordulójától, és egy, a ]]>balliberális Szabad Európa nevet viselő portál]]> által – név nélkül – megszólaltatott szakértő szerint ezt lényegében a főpolgármester finanszírozói nem engedték meg.

Karácsony Gergely végül visszalépett a hódmezővásárhelyi polgármester javára, amelyet követően lemondott a kampányfőnöke. A ]]>DK-s Nyugati Fény úgy értelmezte Gál J. Zoltán távozását]]>, hogy „nyilván összefüggésben azzal, hogy közel 500 millió forintot költöttek a kampányra”. Karácsony Gergely tagadta, hogy 500 millió forintot költöttek volna a kampányára, de a pontos összeget nem ismertette.

 

Az biztos, hogy több száz milliós összegről volt szó

A Mandiner is készített ekkoriban egy összesítést arról, hogy mennyit hirdettek el a főpolgármester miniszterelnök-jelölti kampányára. Egyrészt a Facebook-hirdetéstárból kinyertek pár kézzelfogható összeget, hogy Karácsony facebookos profiljára ki mennyit költött 2019 áprilisa óta: a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület 104 518 386 forintot, a Mindenki Budapestért Egyesület 15 142 988 forintot, Budapest Főváros Önkormányzata 2 600 930 forintot, a Párbeszéd Magyarországért pedig 22 172 971 forintot szánt az oldalra. Ez összességében 144 477 818 forint, amelyből csak a kormányfőjelölti kampányra ment 114 millió – ehhez jön a Google-ön (YouTube-on) elköltött 26 millió, összesen körülbelül 171 millió forint. Voltak aztán óriásplakátok, poszterek, személyes mozgósítás, nyomda, logisztika – ]]>mindezt összességében a Mandiner is minimum 300 millió forintra becsülte]]>.

 

A visszalépés után is kérdés volt az adományozók személye

A Karácsony Gergely kampányára elköltött több száz millió forint eredetére később, a visszalépése után sem derült fény. Márki-Zay Péter először úgy fogalmazott, nem tudja, ki volt a finanszírozó, majd Bohár Dániel újságíró kérdésére elismerte, hogy ismeri az adakozók egy részét. Hódmezővásárhely polgármestere ugyan neveket nem mondott, de annyit elárult, hogy „hazai nagyvállalkozói üzleti körökről” lehet szó. A sajtóban Bige László neve merült fel, de Karácsony Gergely tagadta, hogy a különféle fehérgalléros bűncselekményekkel vádolt milliárdos is az adakozók között lett volna. A főpolgármester ezzel szemben azt állította, hogy kisadományokból jött össze a kampánypénz. Bige László nem válaszolt az ezzel kapcsolatos megkeresésre.

Márki-Zay Péter a Hír TV-nek ]]>Karácsony állítólagos 500 milliója]]> kapcsán abban az időben azt mondta: ennek az összegnek ő is örülne, de be kell érnie annyival, hogy az ő neve kerül a ]]>visszalépett]]> politikus plakátjaira.

A titkolózások következtében pedig egyre többször felmerült, hogy pártfinanszírozási trükk állhat a kampánypénzeket kezelő ]]>99 Mozgalom]]> akciója mögött. A feltételezést közvetve az is megerősítette, hogy a Párbeszéd pártközpontjában csörgött ki a Karácsony-ernyőszervezet telefonszáma. Amint a Mandiner kiszúrta, a 99 adatvédelmi tájékoztatójában szereplő telefonos elérhetőség megegyezett a Párbeszéd kapcsolattartási telefonszámával. „Amikor Karácsony kampánybüdzséjéről érdeklődtünk a 99-nél, a párt képviselői irodájánál kicsengő telefonon keresztül azt a tájékoztatást kaptuk, hogy kérdéseinket küldjük el a Párbeszéd e-mail címére is” – írta a Mandiner 2021 október végén.

Sorozatunk második részében bemutatjuk, hogy mi minden derült ki a 2022-es választások után a 99 Mozgalomról, a baloldal külföldi finanszírozásáról, és mi az, amit máig titkolnak Karácsonyék kampányfinanszírozása kapcsán.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Kurucz Árpád)

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Kultúra (7) Flag gondolja (36) Gazdaság (705) Mozi világ (440) Életmód (1) Nézőpont (1) Történelem (18) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Sport (729) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (537) Tereb (146) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2789) Belföld (11) Heti lámpás (312) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Mondom a magamét (7549) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>