Ma 2024 február 29. Anonymus napja van. Holnap Albin napja lesz.
7e9ae4fe5ba85b5a4b6be66650a3c1f5.jpg

D. Tóth Kriszta - Igen és nem

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Patakokban folyt a hátamon a víz. Fészkelődni kezdtem a széken, finoman, alig láthatóan, nehogy bármit észrevegyenek belőle. Kihúztam kicsit magam, összébb toltam a lapockáimat.

Éreztem, ahogy a megfeszült hátizmaim között futó árokban elindult lefelé egy csepp verejték. Levegőm már szinte egyáltalán nem volt, pedig kapkodtam, ahogy csak engedte a szöveg. És minden pillantás után lila karikák táncoltak a szemem előtt. Közben kitágult orrcimpával daráltam a mondatokat egymás után, hangsúlyokról, értelemről, tartalomról fogalmam sem volt. Az életemért küzdöttem. Élő adásban.

Végül az adásrendező észrevette, hogy nem vagyok rendben. Halkan dörmögte, az apró fülhallgatón kereszül: „Rosszul vagy? Lekeverjelek?” Csak egy biccentésre futotta a mondat végén. És egy halkan, valaki egészen más hangján elrebegett „Viszontlátásra.” Utána már ment is a végefőcím. A kollégáim szinte azonnal ott voltak. Kiemeltek a székemből, vizet hoztak, levegőre vittek, lefektettek. Aznap este korábban ért véget a híradó.

Az én életemben pedig elkezdődött valami.

A következő hetekben alapos, mindenre terjedő kivizsgálás következett. És a végén az ítélet: makkegészséges vagyok. Már, ami a szerveimet illeti. Nem volt mese, eljött az idő, hogy szembenézzek azzal, ami a szerveimen túl van. Az olyannagyonfontos tévés munkákkal, nyilvános kötelezettségvállalásokkal, a könyvekkel meg a vidéki könyves meghívásokkal, a mindenféle karitatív szorgalmi feladatokkal, az (akkor még) óvodai anyukaként tett plusz tennivalókkal, a családi „mindenkinekmindigsegítek” jókislánysággal... Fellapoztam magamat, és az oldalakon találtam mindenféle karaktert. Csak épp azt nem, amit kerestem: saját magamat.

Pedig ott álltam a szemem előtt. Az úgynevezett modern, sokoldalú, vagány, erős nők legnagyobb közhelyének kellős közepén. Én voltam az a sokakat jogosan irritáló csaj, aki mindig mindent időre megcsinál. Aki mindig mindenkinek megfelel. Aki előtt látszólag nincs lehetetlen. Aki helytáll itt, meg ott, meg amott. Aki jön, megy, intéz, szervez, készít, díszít, simít, puhít, takar, vigasztal, bátorít. Aki nem mond nemet. Nem. Mond. Nemet. Semmire.

És akinek a listáján az utolsó helyen, na, ki áll? Hát saját maga. Naná.

Szerencsés ember vagyok, mert a szervezetem „csak” egy (na jó, két-három) pánikrohammal jelezte, hogy baj van. Nem növesztett bennem rosszindulatú daganatot. Nem történt semmi visszafordíthatatlan. A jelzés azonban így is egyértelmű volt. És nagyon ijesztő.

A gyógyulás lassan megy. Megy, mert még most sincs vége. A nap sokszor túl rövid. A lista túl hosszú. A lemondás túl nehéz. De az öt évvel ezelőtti híradós-lekeverős jelenethez képest ma egy ülő Buddha vagyok. Még mindig nehezemre esik nemet mondani, de már egészen jól megy. Nagy levegőket kell vennem hozzá, és vállalnom annak lehetőségét, hogy néhány percre valaki, vagy valakik neheztelnek majd rám. Vagy, ami még rosszabb, csalódnak bennem. Át kellett írnom a sorrendet. Elengedni vágyakat. A saját hajamnál fogva kirángatni magam helyzetekből, amelyek nem visznek előre. Mit előre... sehová nem visznek.

Van, amiből kevesebb lett. Alkalmi ismerősből. Pénzből. Csillogásból. Hangzatos titulusból. Engem fontos embernek tartó illetőkből. Viszont cserébe olyan mérhetetlen luxusdolgokra marad időm, mint például a sport és a tánc. A nyelvtanulás. Az írás, minden mennyiségben. A lélekbalzsamozás, amit úgy hívnak: UNICEF. És még tovább: a nagy, délutáni, világmegváltó dumálások a lányommal. A közös házifeladat- készítés. Nevetős vacsorák hármasban. Hétvégi kártyapartik. Mezőn kószálás a kutyával...

És a legeslegjobb az egészben? Hogy, képzeljétek, a nemektől az ég a helyén maradt. Egyáltalán nem szakadt rám. Valószínűleg a szükséges igenek tartják. Jó erősen.

D. Tóth Kriszta - shopline.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (535) Heti lámpás (306) Nagyvilág (1309) Flag gondolja (36) Vetítő (30) Kultúra (6) Egészség (50) Mozaik (83) Nézőpont (1) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2764) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Tereb (146) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Történelem (17) Gazdaság (699) Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7429) Belföld (10) Mozi világ (440) Életmód (1) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>