Ma 2021 október 16. Gál napja van. Holnap Hedvig napja lesz.
Cserbenhagyta választóit a szivárványkoalíció

Cserbenhagyta választóit a szivárványkoalíció

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Bebizonyosodott, a baloldal csak a hatalomért való marakodáshoz ért

Karácsony Gergely bukott politikus, akinek innentől fogva semmilyen politikai súlya nem lesz – reagált lapunknak Deák Dániel arra, hogy a főpolgármester tegnap lemondott a miniszterelnök-jelöltségről. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint Gyurcsány Ferenc előtt most már szabad az út, teljes egészében bedarálhatja a baloldalt. A Fidesz kampánya emellett rendkívül sikeresnek bizonyult, hiszen már az előválasztás második fordulója előtt elbukott a „Stop Gyurcsány! Stop Karácsony!” kampány egyik főszereplője.

 

Karácsony Gergely teljesen leamortizálódott, elveszítette a támogatottságát – jelentette ki a Magyar Nemzetek a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Ennek három oka van: a csapnivaló főpolgármesteri tevékenysége; a hazugságspirál, amibe belekerült a nyelvtudása és az iskolai végzettsége kapcsán; illetve az elhibázott kampánya – sorolta Deák Dániel. 

Gyurcsány ismét nyeregben

Hiába volt korábban a hat balliberális párt között egy megállapodás arról, hogy Karácsony Gergely lesz majd a közös miniszterelnök-jelölt, egyszerűen már annyira lerombolta a támogatottságát, hogy Gyurcsány Ferenc és a többi balliberális párt nem tudta őt tovább a kirakatban tartani – véli Deák. Innentől kezdve életbe lépett a B-terv, Karácsony Gergely helyett most azt a Márki-Zay Pétert tolták előtérbe, aki majd eljátssza a korábban Karácsonynak szánt szerepet. 

Gyurcsány Ferencnek ez a helyzet továbbra is rendkívül kényelmes: a legszorosabb szövetségese és felesége, Dobrev Klára mellett egy olyan jelölt áll Márki-Zay Péter személyében, akinek nincsen országos pártja, várhatóan nem lesz frakciója, így pillanatok alatt el tudják tüntetni a térfélről, például egy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal.

 A vezető elemző emlékeztet: ez az a terv, amit Medgyessy Péter esetében is láttunk 2004-ben: őt úgy tudta megpuccsolni Gyurcsány, hogy egy párt állt mögötte, Márki-Zay esetében azonban még ez a helyzet sem áll fenn. Tovább erősíti Gyurcsány pozícióját, hogy várhatóan neki lesz a legnagyobb frakciója, így frakcióvezetőként minden egyes döntését érvényesíteni tudná egy olyan gyenge miniszterelnök mellett, mint Márki-Zay Péter.

Deák Dániel hozzáteszi: természetesen mindez csak fikció, hiszen jelen helyzetben egyáltalán nincs esélye a baloldalnak a győzelemre, ráadásul az elmúlt napok komikus jelenetei során még azok is elbizonytalanodtak, akik az előválasztás első fordulójában még részt vettek. Emiatt a második fordulóban mindenképpen alacsonyabb részvétel várható.

Tudatos tönkretétel?

Karácsony Gergely egy bukott politikus, akinek innentől kezdve semmilyen politikai súlya nem lesz – hangsúlyozza az elemző, aki szerint a kialakult helyzet Gyurcsánynak ugyancsak kedvező, hiszen Fekete-Győr András és Jakab Péter után egy újabb, korábban meghatározó szereplővel számolt le a baloldalon. 

Így Gyurcsánynak szabad az út, teljes mértékben bedarálhatja a baloldalt. Az is elképzelhető, hogy Gyurcsány nem is kormányzati szerepre, hanem az ellenzékben maradásra készül, hiszen így minden pártot maga alá gyűrhet majd 2022-ben, gyakorlatilag semmilyen ellenállásba nem ütközik többé.

Deák Dánielt arról is kérdeztük, mi állhat a Demokratikus Koalícióhoz szorosan köthető Gál J. Zoltán, Karácsony Gergely kampányfőnökének hirtelen lemondása mögött. Az elemző kifejtette, Gál J. Zoltán Gyurcsány bizalmi embere volt, a főpolgármester miniszterelnök-jelölti kampányát irányította, amely azonban csapnivalóra sikerült. Ebből fakadóan felmerül a gyanú, hogy Gyurcsány tudatosan tette tönkre Gál J. Zoltánon keresztül a főpolgármester kampányát, hogy így számoljon le vele. Ezt nem lehet tudni, de egy biztos: Gál J. Zoltán, mint aki jól végezte a dolgát, elhagyta a fedélzetet – fogalmazott Deák.

Hozzátette: a baloldalon ez nem meglepő fordulat egyébként, ugyanis szinte napra pontosan, négy éve Botka László is ekkor jelentette be a visszalépését. Ez jól mutatja, hogy egy kormányzásképtelen politikai alakulatról van szó, ahol nincsenek olyan meghatározó arcok, akik kitartóan, egy eltervezett stratégia alapján tudnának politizálni. A most kialakult helyzet is azt jelzi a választóknak, hogy a baloldalra nem lehet rábízni az ország irányítását, hiszen csak marakodni tudnak.

A baloldal új bábja

Deák Dániel úgy véli, a Fidesz kampánya rendkívül sikeresnek bizonyult, hiszen már az előválasztás második fordulója előtt elbukott a „Stop Gyurcsány! Stop Karácsony!” kampány egyik főszereplője. Gyurcsány Ferenc nem meri ugyan saját maga elvállalni a miniszterelnök-jelölti pozíciót – 2006 óta nem méretteti meg magát választáson –, így ezúttal Márki-Zay Pétert tolná maga elé. Vélhetően a Fidesz egy hasonló kampánystratégiával győzni tud Márki-Zay Péterrel és Dobrev Klárával szemben is – zárta az elemző.

Borítókép: Kurucz Árpád

Kincses Krisztina - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Vetítő (30) Tereb (138) Belföld (6) Jobbegyenes (2128) Nagyvilág (1463) Politika (1578) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (506) Autómánia (61) Életmód (1) Mozi világ (440) Flag gondolja (33) Történelem (14) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Heti lámpás (255) Mondom a magamét (5636) Szépségápolás (15) Gazdaság (662) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>