Ma 2024 június 15. Jolán, Vid napja van. Holnap Jusztin napja lesz.
Bolgár Györgyéknek annyi - Megszűnhet a Klubrádió!

Bolgár Györgyéknek annyi - Megszűnhet a Klubrádió!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
A Klubrádió „bűnlajstromát” tekintve, nincs ebben a történetben semmi meglepő.

Beindultak a nyilvánosságban a ferdítések és szándékos félremagyarázások a baloldal zászlóshajójának számító rádiócsatorna ügyében, mindent a diktatúra-narratívának alárendelve. A médiatanács ismételt jogsértések miatt nem újította meg a Klubrádió jogosultságát, ezért újra pályázható lesz a Budapest 92,9 MHz frekvencia. A Magyar Nemzet információi szerint sem a Klubrádió „makulátlansága”, sem az ellenzéki véleményformálók által szétkürtölt eltúlzott következmények nem állják meg a helyüket.

Nem némítja el a nem létező diktatúra a Klubrádiót, és a hatóság sem „elkobozza” a baloldal rádiójának „tulajdonát”, a frekvencia – ami nem mellesleg nem a Klubrádióé – használatának ugyanis szabályai, feltételei vannak. Az sem igaz, hogy az erősen kormányellenes médium soha többé nem sugározhat. Így lehetne összegezni azon információk tanulságát, amelyekhez a Magyar Nemzet jutott.

 

Az NMHH közleménye szerint a Klubrádió hétéves működése alatt többször – köztük egyszer ismételten – megsértette a médiatörvény rendelkezéseit, amelyek miatt a médiatanács különböző jogkövetkezményeket alkalmazott.

A médiatörvény szerint a médiaszolgáltatási jogosultság megújítását kizáró ok, ha a médiaszolgáltató a működése során a médiatörvény rendelkezéseit ismételten vagy súlyosan megszegi. A médiatanács ezért nem hosszabbította meg a szolgáltató 2021. február 14-én lejáró jogosultságát. Az ismételt jogsértéssel érintett határozatokat a Klubrádió tudomásul vette, bíróságon nem kezdeményezett jogorvoslatot, a bírságok összegét befizette – írták.

A nyilvánosan fellelhető információk szerint a Klubrádió szolgáltatója a médiaszolgáltatási jogosultság kapcsán hat esetben követett el jogsértést.

A baloldal zászlóshajójának számító rádióadó szolgáltatójának „bűnlajstroma”:

  • A]]> Médiatanács 1045/2014. (X. 28.)]]> határozata kimondja: a médiaszolgáltató 2014. május 13-án, 21-én és június 3-án kérelem és médiatanácsi engedély nélkül kapcsolódott hálózatba, megsértve ezzel a médiatörvény. 64. § (1)-(2) bekezdéseit.
  • A Médiatanács]]> 672/2015. (VI. 9.)]]> határozata kimondja: a médiaszolgáltató 2014-ben megsértette a médiatörvény 22. (8) bekezdése szerinti műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét. Ez a szóban forgó ügy első fejezete, melyben a Klubrádió ismételten szegte meg a médiatörvény rendelkezéseit, ami kizáró ok – a szerk.
  • A Médiatanács]]> 821/2016. (VII. 12.)]]> határozata kimondja: a médiaszolgáltató 2015-ben megsértette a médiatörvény 21. §-át azáltal, hogy nem teljesítette a magyar zenei művekre vonatkozó műsorkvóta-kötelezettségét.
  • A Médiatanács]]> 1412/2016. (XII. 13.)]]> határozata kimondja: a médiaszolgáltató 2016. augusztus 1. és 7. között megsértette vállalt műsorstruktúrának megfelelő műsor sugárzására, valamint a magyar zenei műsorszámok bemutatására fordított műsoridőre vonatkozó törvényi kötelezettségeit, megsértve ezáltal a médiatörvény 63. § (12) bekezdését.
  • A Médiatanács]]> 354/2017. (IV. 19.)]]> határozata kimondja: a médiaszolgáltató 2016. szeptember 26. – december 31. között megsértette a médiatörvény 22. § (8) bekezdése szerinti műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét. Ez a második fejezet, a jogsértés nem csekély súlyú.
  • A Médiatanács]]> 1224/2017. (XI. 14.)]]> határozata kimondja: a médiaszolgáltató 2017. március 27. és május 31. között ismét megsértette a médiatörvény 22. § (8) bekezdése szerinti műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét. A jogsértés ismételt, tekintettel a 354/2017. (IV. 19.) határozatra. Ez pedig a harmadik fejezet.

Az NMHH emlékeztetett: az ismételt jogsértéssel érintett határozatokat a Klubrádió tudomásul is vette, bíróságon nem kezdeményezett jogorvoslatot, a bírságok összegét befizette.

Péntek este a balliberális csatorna közleményében mégis úgy reagált, mintha a makulátlan lenne, és mintha minden azért történne, mert a kormánynak nem tetszik, amit csinálnak. Mint írták: a Klubrádió a médiatanács rá vonatkozó döntésére reagálva az MTI-vel azt közölte: „a rádió közönsége, munkatársai és vezetői minden jogi és nem jogi eszközt igénybe vesznek a jogfosztás megakadályozása érdekében”.

„A Médiatanács nevű egypárti politikai szervezet úgy határozott, hogy ismét kísérletet tesz Magyarország utolsó jelentős kormánykritikus és független rádiójának elnémítására. Ehhez a frekvenciaszerződés jogszerű meghosszabbításának a jogszerűtlen elutasítását választották eszközként” – fogalmaztak.

Közleményükben azt írták: a médiatanács hivatkozása a sorozatos törvénysértésre nem állja meg a helyét, hiszen a Klubrádiót 19 éves működése során sohasem bírságolták meg számottevő összeggel.

A Klubrádió közleményében azt is kifejtette: a Médiatanács döntése „súlyos merénylet a sajtószabadság, a média sokszínűsége ellen, élő cáfolata a létező demokráciáról szóló kormánynyilatkozatoknak”, egyúttal a civil társadalom elleni támadás is.

A markánsan baloldali, liberális hangnemű rádió azon érvelése, miszerint még soha nem kapott nagy összegű bírságot, rendkívül érdekes, hiszen az NMHH konkrétan arra hivatkozott, hogy a Klubrádió a médiatörvény rendelkezéseit ismételten szegte meg, ezért bukták a jogosultság megújítását. A bírság összegének mértéke, ebből a szempontból irreleváns. Ráadásul az adatszolgáltatási kötelezettség esetén a Médiatanács eljárásaiban a bírságolást minden egyes eljárásban megelőzi a médiaszolgáltató többszöri felszólítása arra, hogy teljesítse kötelezettségét, a Klubrádiónak mégis sikerült két, egy éven belüli adatszolgáltatási kötelezettséget megsérteni, a második eset így már a törvény alapján ismételtnek minősült. A Médiatanács a jogkövetkezmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg azok adott formáját, mértékét.

Még csak nem is egyedülálló eset, hogy a Médiatanács törvényi kizáró ok miatt nem újítja meg egy rádió jogosultságát. Csak 2019-ben ilyen ok miatt négy rádió médiaszolgáltatási jogosultságát sem újították meg:

  • a hevesi 93,7 Rádió 1-ét,
  • a székesfehérvári Vörösmarty Rádióét,
  • a miskolci-mezőkövesdi Európa Rádióét
  • és a budapesti Civil Rádióét.

Ez szintén nem azt a narratívát támasztja alá, amit a Klubrádió és az ellenzéki politikusok, közszereplők szeretnének elterjeszteni: hogy a kormány üldözi az ellenzéki médiumokat. A baloldal rádiója egyszerűen nem tartotta be a törvényi előírásokat, az NMHH pedig ennek megfelelően újra pályázhatóvá teszi a Budapest 92,9 MHz közösségi frekvenciát – ami nem a Klubrádió tulajdona, hiába tesznek úgy -, ahelyett, hogy automatikusan meghosszabbította volna az ellenzéki adó 2021. február 14-én lejáró jogosultságát.

Ami még csak azt sem jelenti, hogy a Klubrádió innentől kezdve el lenne tiltva ettől a frekvenciától, bármennyire is heccelnek olyan szólamokkal mint: „súlyos merénylet a sajtószabadság, a média sokszínűsége ellen”. A 92,9 MHz-re a balliberális oldal kedvenc rádiójának szolgáltatója is pályázhat, és az ismételt törvénysértés ellenére ezt meg is tették. Az üldöztetést ráadásul mi sem bizonyítja jobban, mint hogy – lapunk információi szerint – példátlan módon, minden más rádiótól eltérően a Klubrádió tíz éven keresztül (2011-2021 között) szólhatott ingyenesen.

A fenti tényeket figyelmen kívül hagyva beindult a szokásos diktatúrázó papagájkommandó a baloldalon, hüledezve nyilvánult meg Kálmán Olga, Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára valamint Karácsony Gergely főpolgármester is. Utóbbi Facebookján úgy fogalmazott: nem lepi meg, ami történt. A Klubrádió „bűnlajstromát” tekintve, valóban nincs ebben a történetben semmi meglepő.

Vizvári Soma - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (711) Heti lámpás (319) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Kultúra (9) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Belföld (11) Nagyvilág (1310) Gasztronómia (539) Egészség (50) Mozaik (83) Tereb (146) Nézőpont (1) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1582) Mondom a magamét (7652) Tv fotel (65) Vetítő (30) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2813) Irodalmi kávéház (537) Sport (729) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>