Ma 2024 július 21. Dániel, Daniella napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
Bencsik András: Személyesen szavazók

Bencsik András: Személyesen szavazók

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Idézet az Önök kedvenc lapja egyik mai cikkéből:

„…a republikánusoknak a lehető legjobban meg kell erősíteniük a választások integritását és védelmét. Jó példa erre az, amit Ron DeSantis floridai kormányzó tett: betiltották a tömeges levélszavazást, betiltották a szavazatgyűjtést (vagyis azt a gyakorlatot, amelynek során politikai pártok megbízottjai összeszedik a levélszavazatokat a választópolgárok otthonában, és leadják őket a szavazóhelyiségben vagy a választási irodában – a szerk.), kötelezővé tették a szavazók személyazonosságának igazolását, és létrehoztak egy választási rendészetet annak érdekében, hogy biztosíthassák a voksolás tisztességes lebonyolítását.”

Ezt Mark Ivanyo houstoni ügyvéd, a Republicans for National Renewal (Republikánusok a Nemzeti Megújulásért) egyik alapítója és ügyvezető igazgatója mondta a Demokrata munkatársának.

Csak a pontosság kedvéért, az a metódus, amit a floridai kormányzó bevezetett, vagyis hogy csak azok szavazhattak, akik igazolták személyazonosságukat, megfelel a civilizált világban alkalmazott választási gyakorlatnak. Ezért tehát sem halottak, sem fiktív személyek, sem autóbuszokkal utaztatott, több helyszínen is voksoló aktivisták, sem pedig úgynevezett levélben szavazó olyan tömegek, akik még a postaládáig is lusták elmenni, ezért rábízzák a dolgot egy-egy aktivistára, akik szintén „tömegesen” jótékonykodnak az ügy érdekében, nem szavazhattak. És láss csodát, Floridában a republikánusok hatalmasat nyertek: DeSantis a szavazatok 59 százalékával győzött demokrata párti kihívójával szemben, aki csak 39 százalékot ért el. Négy évvel ezelőtt Ron DeSantis még csak 1 százalékos előnnyel lett kormányzó. Érdekes, nem?

Beszéljünk nyíltan. Teljes mértékben elképzelhetetlen, hogy abban az Amerikai Egyesült Államokban, ahol az informatika a legfejlettebb az egész világon, ahol olyan techóriások, mint a Microsoft, az Apple, a Tesla, a Facebook és a többiek működnek, ahol a folyamatszervezés a legfejlettebb az egész világon, ne volnának képesek egy választást gyorsan és egyszerűen lebonyolítani. Természetesen képesek rá, ahogy Floridában is sikerült. Nem az a kérdés tehát, hogy a csúcstechnika és csúcsinformatika hazájában csaltak-e (ezúttal is) a választásokon, hanem az, hogy a csalás intézményesítésén kívül még milyen indoka lehet egy bonyolult, gyakorlatilag ellenőrizhetetlen, rengeteg visszaélésre alkalmat adó, botrányosan lassú és átláthatatlan választási mechanizmus életben tartásának.

A jelek szerint a „mély­állam” sajátos működésével a tengerentúlon sokan tisztában vannak, de mint a nekünk nyilatkozó, a helyzetet alaposan ismerő elemző szavaiból is kiolvasható, a tárgykörben a legmerészebbek is szokatlan óvatossággal fogalmaznak. Ismételjünk meg még egyszer egy kiragadott részletet: „…kötelezővé tették a szavazók személyazonosságának igazolását”. Igen, jól látja a tisztelt olvasó. Kötelezővé tették, mert amúgy nem az. Erre mondaná az őszödi Böszme roppant elmésen: „Kell még valamit mondanom, Ildikó?” Nos, nem kell. Ez a mondat mindent megmagyaráz.

A jó ég tudja, mi lesz a félidős amerikai választások következménye, mert a nagy zűrzavarból olyan semmilyen eredmény jött ki, amiből bármi lehet. Ki győzött és ki veszített? Ez is jó kérdés, de még jobb kérdés az, hogy mi következik mindebből a világ többi része számára? Háború vagy béke? Ki tudna erre választ adni?

Bencsik András -]]> www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1310) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2825) Gazdaság (713) Mondom a magamét (7725) Irodalmi kávéház (537) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Nézőpont (1) Kultúra (9) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Politika (1582) Belföld (11) Életmód (1) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Sport (729) Tereb (146) Történelem (18) Gasztronómia (539) Heti lámpás (322) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>