Ma 2023 szeptember 23. Tekla napja van. Holnap Gellért, Mercédesz napja lesz.
Bencsik András: Miért szeretjük Angliát?

Bencsik András: Miért szeretjük Angliát?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Erzsébet, Károly, Diána, Kamilla, Vilmos, Harry, Katalin, Meghan, András és a többiek…

Nem rangsor szerint, csak úgy. Max Verstappen a kilencedik helyről rajtolva is magabiztosan nyerte meg a Forma–1-es Miami Nagydíjat, megelőzve Red Bull-os csapattársát, Sergio Pérezt. A harmadik Fernando Alonso lett. Ugyanekkor a londoni Westminster apátságban megkoronázták III. Károly királyt a XI. században élt Szent Hitvalló Eduárd koronájának egy XVII. században készített másolatával, mivel 1649-ben Oliver Cromwell beolvasztatta az eredetit, mondván, a királyságnak vége, éljen a köztársaság, aztán mégsem lett igaza, de az eredeti koronát sajnos már nem lehetett föltámasztani.

A magyar családokban csekély, de szerencsére kezelhető feszültséget okozott az egybeesés, mert ahol a férfiak akarata dominált, ott az autóverseny időmérőjét közvetítette a televízió, ahol a nők győztek, ott viszont a királyi szappanopera legújabb és vitathatatlanul leglátványosabb epizódja zajlott a képernyőn. Nem hivatalos felmérések szerint a koronázás című rész messze a legnézettebb volt az egész világon, nem kis mértékben azért is, mert ellentétben a Forma–1-es versenyzőkkel, a királyi família tagjait nem csupán ismerik a televíziónézők százmilliói, de kedvelik is.

Erzsébet, Károly, Diána, Kamilla, Vilmos, Harry, Katalin, Meghan, András és a többiek… mind egy-egy jól kidolgozott karakter, akik hétről hétre szállították az éhes közönségnek a fordulatos történet újabb csavarjait. Miért nem jött el a fekete ősökkel is rendelkező amerikai Me­ghan Markle a koronázásra? Nem akart jönni, vagy nem is jöhetett? Miért nem került be a protokollba Harry? Hol volt a pedofilügyekbe belebukó András herceg? Miért puszilta meg édesapja arcát a hűségesküt tevő Vilmos herceg? Tényleg az egyik kis unoka, György herceg fogta hátul a királyi nagypapa palástját? Igaz, hogy több ezer milliárd forintot érnek a királyi ékszerek? Mi az a végzet köve? Tényleg Hitvalló Eduárd ezeréves trónusára ült III. Károly a koronázáskor? Hogy került a koronázó szentmisébe a hindu miniszterelnök? Mennyibe került az aranyhintó? Teljesen színaranyból van? Hogyan látnak ki a medvebőr kucsma alól a vörös kabátos gárdisták? És így tovább. Seregnyi kérdés.

Feltűnő, hogy bár a világban számos országban van király és királynő, ezek egyike sem élvez olyan médiasikert, mint a Windsor-ház, amely egyébiránt nem túl hosszú múltra tekint vissza, mivel 1917-ben V. György király az első világháborús németellenes érzésekre tekintettel változtatta családja nevét a Szász-Coburg-Gotháról a király kedvenc rezidenciája, a windsori kastély után Windsorra, ami olyan, mintha az utolsó magyar király, IV. Károly a család vitathatatlanul ősi nevét a gödöllői kastély után Habsburg-Lotaringiairól mondjuk Gödöllőire változtatta volna. De ez nem ugyanaz. Anglia az Anglia, ott minden másképpen hangzik, és másképpen látszik.

A japán a világ legősibb monarchiája. A ma is fennálló császári ház 126 uralkodót ismer el hivatalosan, kezdve a legendás Dzsinmu császárral, aki kevés híján 2700 éve uralkodott, és akit ma 125. utóda, Naruhitó császár követ. Tudományosan is bizonyított, hogy a császári ház vérvonala az 1500 évvel ezelőtt, 539 és 571 között uralkodó Kinmei császár óta töretlen. Van sajtójuk? Nincs. Ismerünk bárkit is a császári családból? Nem ismerünk senkit. Miért nem? Mert közülünk a műveltebbek is legföljebb csak Szu-Csong herceget és Csocsoszán kisasszonyt ismerik. Fájdalom, az előbbi nem is japán volt, hanem kínai.

Bencsik András - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (145) Autómánia (61) Tv fotel (65) Történelem (16) Vetítő (30) Heti lámpás (276) Életmód (1) Egészség (50) Belföld (10) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (529) Gazdaság (689) Flag gondolja (34) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Sport (729) Nagyvilág (1309) Jobbegyenes (2680) Mondom a magamét (7091) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Politika (1581) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>