Ma 2022 október 06. Brúnó, Renáta napja van. Holnap Amália napja lesz.
Bencsik András: Mi történik velünk?

Bencsik András: Mi történik velünk?

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Javítson ki a kedves olvasó, ha rosszul tudom...

Európa utolsó nyara az orosz tél előtt címmel közölt elemzést a Politico hírportál. Azt írja, „a kemény orosz tél állította meg Napóleont”, és „a kemény orosz tél állította meg 1941-ben Hitlert is, most pedig Vlagyimir Putyinnak a terve az, hogy megkeményítse a telet Európában”. Így aztán nem meglepő, hogy a Politico szerint Ivan Krasztev, a Liberális Stratégiák Központ elnöke úgy látja, olyan nagy nyomás nehezedik majd az európaiakra, hogy sokan mondják majd: „Hagyjuk abba a háborút.”

Az európai országok kormányai vészforgatókönyveket készítenek, amelyek az elfogadhatóan rossz, nagyon rossz és borzasztóan rossz kilátásokra készülnek. Rémtörténetek keringenek a lakosság körében, már Magyarországon is. Nálunk is született vészforgatókönyv, mert hiába kötöttük meg a hosszú távú energiaszállítási szerződéseket, bármi megtörténhet… Nem csoda, hogy elkezdődött a fafűtésű kályhák fölvásárlása, a tűzifa ára az egekbe szökött, a kereskedők pedig a már meglévő raktárkészleteik árát is gyakorlatilag óráról órára emelik, pofátlanul kihasználva a terjedő pánikot.

A Politico még ennél is sötétebb színekkel festi le a helyzetet: „A globális mezőgazdasági árak 30 százalékkal nőttek Oroszország inváziója óta, az élelmiszerek és az alkoholmentes italok árának inflációja májusban tíz százalék volt – derül ki egy uniós piaci jelentésből. A magasabb műtrágyaköltségek azt jelentik, hogy a gazdálkodók szerte a világon takarékosabban használják fel őket, és ezért alacsonyabb hozamot eredményeznek, ami potenciálisan a megfizethetőségi válságot teljes körű ellátási vészhelyzetté fokozza.” Sőt: „Az élelmiszerárak várhatóan csak 2023 decemberében esnek vissza jelenlegi magas szintjükről – mondta Beata Javorcik, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank vezető közgazdásza.”

A nyugati elemzők az élelmiszerválságban annál is súlyosabb veszélyt látnak, hogy az afrikai éhező milliók, akikhez nem jut el az ukrajnai és orosz gabona, elindulnak Európa felé. Azzal együtt az élelmiszerárak brutális növekedése, ami például Belgiumban tavaly májushoz képest 65,5 százalékos emelkedést hozott, életforma-változtatásra kényszeríti az európai polgárokat, akiknek el kell dönteniük, hogy ennének-e vagy melegednének inkább a Politico szerint elkerülhetetlenül eljövő orosz télben, ami ha bekövetkezik, sokáig tart.

Tényleg? Nem fordítva van? Javítson ki a kedves olvasó, ha rosszul tudom, de nem az Európai Unió és a Nyugat jelentette be a szankciókat, amikkel Oroszországot akarták térdre kényszeríteni? Nem az Európai Unió és a Nyugat mondta fel az energiaszállítási szerződéseket? Nem ők tiltották meg az éppen elkészült Északi Áramlat-2 gázvezeték megnyitását, ami bőven ellátta volna gázzal egész Nyugat-Európát? Ki mondta fel a kelet–nyugat irányú szállításokat? Ki tartotta vissza azt a Siemens gyártmányú turbinát, ami az Északi Áramlat-1 vezetéken áramló gázt lett volna hivatott a kanadai nagyjavítás után nyugat felé hajtani? Miért nem lehet az unióban orosz eredetű terméket kapni, miért nem szállhatnak Nyugat-Európa légterében orosz repülőgépek?

Mert az oroszok megtámadták az ukránokat? De ki kezdte? Ki robbantotta ki a Majdan téri puccsot, ami Ukrajnát káoszba taszította? Ki provokálta nyolc éven át a keleti orosz kisebbséget? Kinek, miért kellett ez a különös háború? És miért az európai országok tönkretétele lett az eredmény? Ez volt talán az eredeti cél is? Kinek a célja? Mit akar elérni?

Bencsik András - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1464) Tv fotel (65) Belföld (8) Mozaik (83) Flag gondolja (33) Heti lámpás (260) Történelem (15) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (6353) Titkok és talányok (12) Gazdaság (667) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (514) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Sport (729) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Életmód (1) Egészség (50) Politika (1581) Vetítő (30) Tereb (142) Jobbegyenes (2434)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>