Ma 2020 július 12. Izabella, Dalma napja van. Holnap Jenő napja lesz.
bencsik-andras-55.jpg

Bencsik András: Kumite (küzdelem)

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Az első könyököst Pátkai vitte be az ellenfélnek.

Erős, alattomos ütés volt, de nem tette harcképtelenné a vele szemben állót. A bíró persze látta. Sárga lapot adott érte. A piros lapot Priskin Tamásnak sikerült beszereznie egy jól előkészített és hibátlanul kivitelezett könyökössel, amelynek következtében a portugál védő, Pepe feje vérbe borult. A bíró feltehetően már Pátkai mozdulatánál felfigyelt a magyarok sajátos harci technikáira, amelyek talán a japán küzdősportokból erednek, ezért Priskin vitathatatlanul szándékos, és legyünk őszinték, felettébb aljas ütését úgy értékelte, ahogy kellett.

Ezzel a magyar válogatott sorsa megpecsételődött. Az emberhátrányba került a csapatunk minden esélye elszállt, hogy a portugál válogatottat, Európa legjobbját legyőzze. Innentől fogva már csak az volt kérdés, hogy mikor rúgják be a portugálok a sorsunkat megpecsételő gólt. Végül csak összehozták a hősiesen és keményen, de sportszerűen, sőt önfeláldozóan küzdő magyar válogatott elleni egyetlen gólt. Szinte biztos, hogy ha nincs Priskin teljesen fölösleges durváskodása, a teljes létszámú csapat meglepte volna a portugált. De nem így történt. Priskin kiütötte a magyar csapatot.

Tudjuk persze, hogy a profi labdarúgásban rengeteg aljas trükk van az ellenfél helyzetének megnehezítésére: rúgások, ütések, csípések, karmolások sőt harapások szennyezik be a tiszta küzdelmet, de azt is tudjuk, hogy az alattomos játék sehol sem megy a labdarúgás kárára, mert ezt a közvélemény nem tűri el. Aki rajongója e népszerű sportnak, azt is tudja, hogy a legnagyobbak összecsapásain meglepően kevés a durva szabálytalanság, ugyanis bizonyos színvonal fölött a labdarúgók sikeréhez bőven elég, ha a képességeikre és a tudásukra hagyatkoznak. A legnagyobbak, Ronaldo, Messi és a többiek szinte soha nem szabálytalankodnak.

A közepesnél gyengébb színvonalú magyar válogatott az elmúlt években többször is elkápráztatta a közvéleményt azzal, hogy lélekben messze a saját tudása fölé magasodott, pontosabban szólva, hogy időnként a mocsárszagú hazai labdarúgásból kiemelkedve úgy küzdött, olyan elszántsággal és méltósággal, ami csak az igazán nagyokra jellemző. Ezért volt fájdalmas ez a két közjáték, mert a kisstílű harci felfogás, ami feltehetően ösztönös, bár ismétlem, az adott pillanatban szándékosan durva szabálytalankodásban öltött testet, annak a meghaladni kívánt kelet-európai életfelfogásnak volt a megnyilvánulása, amelyik úgy akar győzni, hogy nem bízván saját magában, a másikat igyekszik tönkretenni.

Olyan volt ez az esti mérkőzés, mintha Magyarország harcolt volna a gyepen. Hordozta magában egy színvonaltalan, gyáva és alattomos múlt fertőzéseit, ugyanakkor minden erejével azon volt, hogy végre felnőjön ahhoz a világhoz, amelyhez tartozni akar. Megrázó volt a magyarok hősies küzdelme azt követően, hogy egy társuk meggondolatlanul brutális cselekedete miatt hátrányba kerültek. Tudta a néző, hogy végül veszíteni fognak, de szorított nekik az utolsó pillanatokig: hátha, hátha…

A zöld gyepen azonban nincsenek csodák. Talán akkor sem győztek volna, ha mindenki a pályán marad, talán akkor is érvényesül a papírforma, ha teljes szívvel és lélekkel rohamoznak, de az sem lehetetlen, hogy ez az elszánt, magasztos küzdelem meghozza gyümölcsét. Mi a tanulság? Tisztán és felemelt fejjel kell küzdeni. Fontos a cél, de még fontosabb az oda elvezető út.

Bencsik András - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (489) Rejtőzködő magyarország (171) Tereb (140) Gazdaság (652) Heti lámpás (241) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Flag gondolja (33) Vetítő (37) Gasztronómia (539) Belföld (5) Életmód (1) Szépségápolás (15) Sport (729) Kultúra (6) Mondom a magamét (4648) Jobbegyenes (1797) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1571) Egészség (50) Történelem (14) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Nagyvilág (1450) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>