Ma 2022 június 27. László napja van. Holnap Levente, Irén napja lesz.
9904ae23f1617fce9e894dec1daeb1eb.jpg

Bencsik András: Közös múltunk és Csehov

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Röhögni, netán háborogni tetszett a szakállas nőn? Hát most megkapta. Conchita Wurst bosszút állt. Nem ő személyesen, de mintha ő lett volna: az történt, hogy politikai nyilatkozatot olvasott fel a Nemzeti Színházban az oda egy fesztivál keretében meghívott bécsi Burg­theater egyik színésze.

A nyilatkozatban az osztrák aláírók szolidaritásukat fejezték ki mindazokkal, akiknek szembesülniük kell a magyarországi demokráciát fenyegető veszélyekkel. Martin Reinke a Csehov darab után németül és angolul felolvasott egy szöveget arról, hogy bár a múltunk közös és Csehov összeköt, de aggódnak a magyarországi demokráciát fenyegető veszélyek miatt.

Hogy Csehov miként köt össze minket a sógorokkal, az homályos kérdés, de hát Ausztriában újabban annyi a rejtély, hogy tán még a magyarul Kolbászka művésznevű szakállas delnő (delférfi?) sem tudná megválaszolni. Ami a közös múltat illeti, abban viszont van valami, bár a fölemlített Csehov kései – ideiglenesen hazánkban állomásozó – utódaival ellentétben ezért osztrák szomszédaink máig elfelejtettek bocsánatot kérni.

Lehet, hogy ezért pimaszkodott lányos (fiús – a megfelelő szó aláhúzandó) zavarában az osztrák színművész a Nemzeti Színházban, melynek jogelődjét amúgy éppen ősei miatt hívták életre, hogy legyen végre kőszínháza a magyar nyelvű színjátszásnak is az elnémetesített Magyarországon.

Furcsa jelenet, de hát úgy látszik, az osztrák liberálisok sem szeretnek bennünket, mert máig nem tudják megbocsátani, hogy a magyar kormány nem hosszabbította meg Alföldi Róbert igazgatói megbízatását, hanem annak lejártával azt Vidnyánszky Attilának adta. Hogy mindebben hol a demokráciát fenyegető veszély, arról a magyar nyelvet továbbra is mélységesen megvető, a budapesti Nemzeti színpadán német és angol nyelven ágáló osztrák szónok sajnálatosan nem beszélt. Így csak abban lehetünk biztosak, hogy ezzel jelentős mértékben rontotta az amúgy sem felhőtlen osztrák–magyar viszonyt.

Ami a demokráciát érő veszélyeket illeti, e sorok szerzője őszintén beismeri, hogy múlt heti jegyzete, amiben a választók és az általuk választott Fidesz–KDNP kissé nehézzé vált viszonyát ecsetelte, szokatlanul nagy visszhangot vetett, mert a balhéra éhes ballib média felkapta pár mondatomat, hátha ki lehet belőle egy kis botrányt kavarni. Nem jött össze. A jó szándékú emberek gratuláltak hozzá, mert maguk is így gondolják, a szolgalelkűek és a megélhetési nyaloncok meg elhatárolódtak tőlem, a dolgok rendje szerint.

Azért hát tisztázzuk, a legjobb családban is előfordul néha, hogy a felek kissé összezördülnek, urambocsá!’ időlegesen elhidegülnek egymástól, mert ahogy mondani szokták a magukra hagyott feleségek: „mostanában nem törődsz velem, Géza, mindig elfoglalt vagy, állandóan rohansz, soha nem érsz rá velem beszélgetni…” És így tovább. Körülbelül ez az a helyzet, amire e lapban Lánczi Tamás szakszerű és pontos magyarázatot ad.

Ajánlom továbbá a Tisztelt Olvasó figyelmébe a fővárosi közlekedés fejlesztésének e heti leltárát is. Csak hogy tudjuk, mi a helyzet és hol állunk. Mert akkor azt is megértjük, hogy a most kissé hűvössé vált lelki kapcsolat korántsem olyan fenyegető veszély a magyar demokráciára nézve, mint az, ha külhoni politikusok sunyi támogatását élvezve, egy idegen ország képviselője avatkozik be a dolgainkba. Teljesen mindegy, hogy amerikai ügyvivőről, vagy osztrák színészről van szó.

Bencsik András - ]]>www.demokrata.hu]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (141) Mondom a magamét (6144) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Tv fotel (65) Mozaik (83) Jobbegyenes (2340) Történelem (15) Gasztronómia (539) Sport (729) Irodalmi kávéház (513) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (7) Gazdaság (665) Nagyvilág (1465) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Heti lámpás (259) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Politika (1581) Flag gondolja (33)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>