Ma 2023 június 02. Kármen, Anita napja van. Holnap Klotild napja lesz.
Bencsik András: Itália testvérei

Bencsik András: Itália testvérei

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Európa újjászületéséért imádkozunk.

Fontos, hogy legyen pontos. A Himnusz példának okáért nem úgy kezdődik, hogy „kéne valami jó a magyaroknak”, hanem úgy, hogy „Isten, áldd meg a magyart”. Ugyanez a helyzet az olasz himnusszal: „Fratelli d’Italia, / l’Italia s’é desta, / dell’elmo di Scipio / S’é cinta la testa.” És így tovább. Magyarul: „Itália testvérei, / Itália felébredt, / Scipio sisakjával / Díszítve fejét.”

Ez azért fontos, mert az olasz ország­gyűlési választások győztes pártjának nevét, amelyik az első női miniszterelnököt adhatja Itáliának, tudatosan választották.

A Fratelli d’Italia párt neve ugyanis – nem véletlenül – az olasz himnusz első sorából származik. Nem engedhető meg az a bosszantó gyakorlat, ami a teljes magyar nyilvánosságban elterjedt, hogy Giorgia Meloni pártjának nevét hibásan és félrevezetően, elfedve a lényeget, hol Olasz testvéreknek (mintha egy Olasz vezetéknevű család gyermekeiről lenne szó), hol Olasz testvériségnek fordítják, holott a párt neve félreérthetetlen: Fratelli d’Italia, azaz: Itália Testvérei. Még pontosabban: Itália Fivérei.

Itt az ideje, hogy a magyar nyilvánosságban legalább a jobboldali sajtó megtanulja a legnagyobb olasz kormánypárt rendes nevét. Névvel gúnyolódni, nevet félrefordítani ugyanis durva otrombaság. Pláne, ha az a név az adott ország himnuszának első sorából való. Nem mentség, hogy a népszerű, de olykor nyomasztóan balliberális Wikipédia is ekképpen trükköz: „Olaszok, testvérek”.

Érthető a liberálisok manipulációja, hiszen a kifejezés, éppen úgy, mint a magyar himnusz esetében, nem csupán meghatározás, hanem hitvallás is egyben. Itália testvérei, Itália felébredt! Ébredjetek hát ti is… Körülbelül ez az üzenet. Isten, áldd meg a magyart… teljen le végre a bűnhődések ideje – ez pedig a magyar himnusz üzenete. A maga módján mindkét himnusz a haza és a nemzet iránti szeretet és elkötelezettség ünnepélyes megvallása.

Ünnepélyes, latin kifejezéssel patetikus. Helyben vagyunk. A liberálisok úgy irtóznak a pátosztól, mint ördög a tömjénfüsttől. Magyarország neve a kommunisták alatt Magyar Népköztársaság lett, mert a történelmi név az internacionalistákat zavarta. A rendszerváltozáskor még csak Magyar Köztársaság lettünk, és majd az Alaptörvény 2012. január elsejei hatályba lépésétől lett a hivatalos név az, ami mindig is volt: Magyarország. Ugyanez a helyzet Itáliával is, amely nem csupán földrajzi, hanem történelmi fogalom, amíg a mai Olaszország a XIX. század közepétől létezik. Vagyis az „Itália testvérei” egyszerre földrajzi és történelmi üzenet. A himnusz szövegét az akkor húszéves Goffredo Mameli szerezte 1847-ben, aki két évvel később az olasz szabadságért a megszálló osztrákok ellen vívott harcban esett el, hasonló pályát futva be, mint a mi Petőfink. Bár 1946 októberében a Fratelli d’Italiát nemzeti himnusszá nyilvánították, végül csak 2017 novemberében tette a képviselőház, majd a szenátus az egész ország himnuszává. De most már az, minden olasz számára.

Mindezek ismeretében talán már világosan látható, milyen nagy jelentősége van a pontos szóhasználatnak. Vajúdik a világ, súlyos politikai, társadalmi, demográfiai és gazdasági válság gyötri térségünket, és ebben a válságban egyre szélesebb reménysugárként világít a jobboldali, hazaszerető pártok fölemelkedése. Előbb Svédországban, most Olaszországban is. Fogalmazzunk itt is pontosan: nem az Európai Unió, hanem a sokat szenvedett Európa újjászületéséért imádkozunk.

Bencsik András - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (681) Mondom a magamét (6844) Életmód (1) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Heti lámpás (264) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (521) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Tereb (142) Jobbegyenes (2621) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (15) Mozaik (83) Sport (729) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (33) Belföld (9) Politika (1581) Mozi világ (440) Vetítő (30) Nagyvilág (1306) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>