Ma 2020 július 02. Ottó napja van. Holnap Kornél, Soma napja lesz.
dd871f7cc0bd81051a5506ae88037ef4.png

Bencsik András: És most megyünk tovább

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Azért kell győzni, hogy „kopasz fejű suhancok ne tépjék ki a Népszabadságot a kezünkből a buszon” – mondta múlt szombaton az MSZP élére magát visszaverekedő Gyurcsány Ferenc, aki Mesterházy Attila helyett tartott évértékelőt, mintha ő volna a szocialisták miniszterelnök-jelöltje.

Az Őszödi Böszme szerint a baloldalnak nem kell hidat építeni a jobb és baloldal között, mert a baloldal mélyen toleráns, miből fakadóan megüzente Orbán Viktornak, hogy „emberére fog bennünk találni…”

A kijelentés egy nyelvtani szörnyszülött, de ez legyen a legnagyobb baj Gyurcsánnyal, aki talán még maga is meglepődött a Jobbik elnökének hasonlóan toleráns üzenetén: „aki ma Magyarországon változást akar, az jobbikos…” A mondat olyan perspektívát nyit a kopasz fejű suhancok és a kezükben a buszon Népszabadságot szorongató nyugdíjasok számára, amibe talán még Gyurcsány Ferenc sem gondolt bele.

Belegondolt viszont Pörzse Sándor a Jobbik egy nemrég az esztergomi volt zsinagógában tartott gyűlésén, ahol a zsinagóga egykori használóinak mai utódaira célozva jegyezte meg: „…egyszer már úgy lejátszhatnánk ezt. Nem? Tényleg… Ők nem szeretnek minket, mi nem szeretjük őket… És ahogy ez nagyapáink idejében volt… Nem?… Na jó, nem is volt ekkora szájuk…”

Ugyanebben a történelmi pillanatban a magyar miniszterelnök meghirdette a választási kampány intenzív szakaszának kezdetét. Orbán Viktor évértékelő beszéde elején megismételte azt az álláspontját, hogy morális értelemben a rendszerváltozás 2010-ben, a posztkommunizmus korszakát egy kétharmados forradalommal lezáró aktus formájában történt meg: „2010-ben már látszott, hogy a posztkommunista rendszer nem tudta bebizonyítani gazdasági, társadalmi és morális fölényét a régivel szemben. Az ország úgy érezte, hátrább és lejjebb kerültünk. Amíg 2010-ben be nem telt a pohár, és újabb rendszerváltás mellett döntöttünk.”

Ezek kulcsmondatok, mert az Orbán-korszak lényege, hogy a változás ezúttal letagadhatatlanul bekövetkezett, mégpedig ahogy Orbán Viktor idézte, „salus populi suprema lex”, vagyis a nép üdve a legfőbb törvény szellemében. „Milliók menetelnek, ha hazájuk szuverenitása forog kockán, és a gyarmati sorba süllyedés a tét. Köszönet érte a Békemenetnek!”

A többször több százezres kormánypárti felvonulás a bizonyítéka annak, hogy történelmünk ritka ajándékaként a történelmi és morális változás ezúttal nem csupán beteljesedett, de meg is védte magát a restaurációs kísérletekkel szemben. A miniszterelnök nem véletlenül beszélt kettős rendszerváltoztatásról, mert az 1989-es első, kibicsaklott kísérletet a 2010-es második tette teljessé és visszavonhatatlanná.

Ebben a kontextusban valóban másodlagos az érdemek és adatok felsorakoztatása, ugyanis a folyamatos és nem lanyhuló társadalmi támogatottság éppen azért képes mindmáig a 2010-es szinten maradni, mert az áhított morális – és tegyük hozzá, gazdasági – rendszerváltás folyamata konzekvensen végigment a társadalmi lét minden területén. Ez nem volt könnyű, emlékezhetünk az első, 2012 januári békemenet előtti belföldi és külföldi támadások erejére.

„Nincs semmi pezsdítőbb annál, mint amikor rálőnek az emberre, de nem találják el” – emlékezett erre derűsen a miniszterelnök, és egészen biztosak lehetünk, hogy az a milliónál is több ember, aki részt vett a békemenetek valamelyikén, ezt nem csupán érti, de tökéletesen átérezni is képes. 2010-ben elindultunk. És most megyünk tovább.

Bencsik András

(Demokrata, 2014/8. szám, február 19.)

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (37) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (488) Mondom a magamét (4625) Rejtőzködő magyarország (171) Életmód (1) Mozi világ (440) Autómánia (61) Gazdaság (652) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Jobbegyenes (1790) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Belföld (5) Nagyvilág (1450) Történelem (14) Tereb (140) Sport (729) Kultúra (6) Heti lámpás (241) Mozaik (83) Flag gondolja (33) Gasztronómia (539) Politika (1571)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>