Ma 2023 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
Bencsik András: Elvis Presley és a Békemenet

Bencsik András: Elvis Presley és a Békemenet

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Elvist megindította a magyarok tragikus sorsa - Olvassák el!

Az Elvis Presley parkból indul 2022. március 15-én 14 órakor a Békemenet. Miért pont onnan? Egyrészt azért, mert ezúttal közvetlenül a Margit híd budai hídfőjénél gyülekeznek az ünneplők, és az itt lévő korábban névtelen parkot nevezték el 2011-ben Tarlós István főpolgármester és Láng Zsolt II. kerületi polgármester javaslatára a világhírű énekesről. 

Másrészt azért, mert a helyszín sajátos módon összefügg a mostani eseménnyel. Csak kevesen tudják, hogy az akkor még csak 21 éves Elvis Presley is azok közé tartozott, akikben tiszteletet ébresztett a magyar szabadságharc, amelynek eltiprását követően körülbelül 200 ezren menekültek el az országból. Elvis Presley-t megindította a magyarok tragikus sorsa, ezért 1957. január 6-án, az akkor az Egyesült Államokban roppant népszerű Ed Sullivan Show műsorában fellépő Presley kérésére a műsorvezető amikor felkonferálta az énekes dalát, elmondta, hogy Elvis Presley a Peace in the Valley (Béke a völgyben) című gospellel (keresztény egyházi ének) szeretne tisztelegni a magyar nép előtt.

Az énekes kérésére Ed Sullivan felszólította a nézőket, hogy adományaikkal segítsék a magyarokat. A gyönyörű dal olyan erővel hatott az amerikai nézőkre, hogy egyes források szerint 25 millió, más források szerint 49 millió dollár gyűlt össze, amelyből rengeteg segélycsomagot juttattak el Magyarországra.

A dal magyarul így szólt: „Fáradt vagyok és elcsigázott / Magányosan utam végén járok / Míg az Úr nem szólít magához. / Bár a reggel csupa fény / De a lámpás mindig ég, / Mert az éj, mint tenger, oly sötét. / Béke vár a völgyben rám / Örök béke nemsokára / Béke a völgyben, és az Úr vár rám. / Nincs több baj és szomorúság, / A fájdalom távol jár / Béke vár a völgyben rám. / Örök béke, nemsokára.”

Elvis Presley a Fővárosi Közgyűlés döntésével 2011 májusában posztumusz Budapest díszpolgára lett és ekkor nevezték el róla a Margit híd budai hídfője melletti parkot. Innen indul el március 15-én 14 órakor a tizedik Békemenet, amely jelképes stafétaként viszi tovább saját egyedi üzenete mellett az Elvis Presley-től származó gondolatot is.

Bencsik András - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Sport (729) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1581) Irodalmi kávéház (518) Történelem (15) Kultúra (6) Gazdaság (676) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Mozi világ (440) Heti lámpás (261) Jobbegyenes (2576) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Egészség (50) Életmód (1) Belföld (8) Tereb (142) Nagyvilág (1306) Flag gondolja (33) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (6705)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>