Ma 2021 április 20. Tivadar napja van. Holnap Konrád napja lesz.
Bencsik András: Csíksomlyó géniusza

Bencsik András: Csíksomlyó géniusza

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Eggyel tovább léptünk az úton, amely az eleven, büszke és egészséges nemzeti léthez vezet.

A szervezés enyhén szólva bírálható, a magyar soft power nem nagyon működött, hiszen nem sikerült az ügy mellé állítani olyan európai országokat, ahol szintén jogaikért küzdő kisebbségek élnek, mint például a baszkok, a németek, az oroszok és mások.

Csak érzékeltetésül: a balti államokban, Lengyelországban, Spanyolországban, Törökországban, Olaszországban, Franciaországban, Cipruson és másutt is vannak jelentős számú kisebbségek. Őket is meg kellett volna szólítani a siker érdekében, mert uniós léptékkel mérve, bármennyire erőteljes is a Kárpát-haza régió, ennek összefogása nem elég.

„A géniusz az ókorban egy férfi, egy régió vagy egy nép védőszelleme volt”

A siker azonban, ha részleges is, mégis roppant értékes, mert ez az első alkalom, hogy nem a mai Magyarországról indult el egy szellemi-lelki mozgalom, hanem az egyik elszakított részről. A nemzeti öntudatra ébredés, a szellemi-lelki egy­sé­gesülés diadala lett ez a félsiker, amit jó volna hinni, hogy beteljesül, és beindítja az unió gépezetét, de ha ezúttal ezt nem érjük el, akkor is örvendezzünk.

Mert nem az a legfőbb cél, hogy a végtelenül lassan, ezer csűrcsavarral működő uniós bürokráciát rávegyük egy számára nem kívánatos feladatra, a kisebbségek jogainak tényleges védelmére, ugyanis a baszk–spanyol ellentét kimenetele láttán mindnyájan tudhatjuk, hogy ennek az Európai Uniónak nincs sem ereje, sem bátorsága egy-egy kényes helyzet megoldásához.

Miért pont az elszakított magyarságért vállalna kockázatot? Még ha sikerül is összeszedni további négy országban a kellő számú aláírást, egészen biztosak lehetünk abban, a brüsszeli bürokrácia ezt az egészet olyan ügyesen elfekteti majd az akták és bizottságok dzsungelében, mintha nem is lett volna.

Van azonban egy másik megközelítés, és ez fontosabb. Most először a székely nemzet kezdeményezett: segítséget kért és kapott egy számára fontos ügyben az egyetemes magyar nemzettől, hiszen annak teljes jogú része, függetlenül attól, hogy jelenleg ideiglenesen – mivel a történelem arra tanít, hogy a határok nincsenek kőbe vésve – román fennhatóság alá tartozik.

Mintha a csíksomlyói szent hegy mágikus lelkisége áradt volna ki a Kárpát-medencébe, mintha ezúttal nem hívta és vonzotta volna magához a zarándokokat a Kárpát-hazából és mindenhonnan a világból, hanem éppen ellenkezőleg, mintha feladatot adott volna: „Menjetek! Keressétek meg egymást! Fogjátok meg egymás kezét!”

A magyarok pedig elindultak, eleinte kicsit ügyetlenül és tétován, mert ez szokatlan helyzet, a csíki hegy lábától indítani el egy történelmi küldetést, de aztán, ahogy múlt az idő, ahogy közeledett a határidő, és ahogy egyre lehetetlenebbnek látszott a feladat teljesítése, felébredt a magyarság géniusza – és győzött. Ismét. Eggyel tovább léptünk az úton, amely az eleven, büszke és egészséges nemzeti léthez vezet.

Bencsik András -]]> www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Vetítő (37) Történelem (14) Rejtőzködő magyarország (171) Sport (729) Irodalmi kávéház (505) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (33) Jobbegyenes (2010) Mozi világ (440) Heti lámpás (254) Tv fotel (65) Egészség (50) Gazdaság (657) Mozaik (83) Kultúra (6) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (140) Politika (1578) Életmód (1) Szépségápolás (15) Belföld (6) Nagyvilág (1454) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (5236)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>