Ma 2022 május 19. Ivó, Milán napja van. Holnap Bernát, Felícia napja lesz.
„Bárcsak lenne egy Orbánunk!”

„Bárcsak lenne egy Orbánunk!”

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Hatalmas támogatás érkezett a miniszterelnöknek!

Nem hiszem, hogy a politika meg tudja menteni a kereszténységet – véli az amerikai Rod Dreher, aki új könyvében arról ír, miként jön el hamarosan a „puha totalitarizmus”. Interjúnk a konzervatív íróval baloldali kulturális radikalizmusról, Közép-Európa történelmi tapasztalatáról és a kereszténység jövőjéről.

Új könyv megírásán dolgozik, amely a totalitarizmus furcsa visszatéréséről szól; részben Magyarországon gyűjt hozzá anyagot. Honnan jött az ötlet?

Négy évvel ezelőtt fogant meg bennem a könyv ötlete. Egy orvos megkeresett Amerikában, és elmesélte nekem, hogy az édesanyja – aki hat évet töltött egy csehszlovák börtönben politikai fogolyként – a halálán van, és azt mondogatja neki, hogy a jelenlegi amerikai közéleti viszonyok a kommunista idők kezdetére emlékeztetik.

Ezt nagyon furcsának találtam, és megemlítettem egy Nagy-Britanniában élő, magyar származású barátomnak, Bollobás Béla matematikusnak, aki meglepetésemre ezt megerősítette. Béla – aki a feleségével a hatvanas években disszidált Magyarországról – annyit tett hozzá, hogy amikor a brit lapokat olvassa vagy a tévét nézi, olyan érzése van, mint a régi, kommunista időkben otthon: ha valaki bírálni meri a progresszív ideológiát, akkor ellenfelei mind személyében, mind szakmailag megpróbálják lejáratni.

És hogyan következik ebből a könyv témája?

Úgy, hogy ha azóta akárhol találkozom egykori disszidensekkel, akik Kelet- vagy Közép-Európában a kommunizmusban nőttek fel, mindig megkérdezem tőlük, hogy ők is így látják-e, és mindegyikük azt válaszolja, hogy igen. Mindenki. Valamennyien dühösek amiatt, hogy ezt az amerikaiak nem veszik észre.

Az új könyvemmel tehát azt szeretném megvilágítani, hogy miként jön el a „puha totalitarizmus”. Ez nem 2.0-s sztálinizmus lesz, annál sokkal komplexebb, puhább, mégis kemény totalitarizmus, amely rendszerben ha valaki nem ért majd egyet, azt teljesen perifériára szorítják. Most itt, Közép-Európában és Oroszországban találkozgatok az interjúalanyaimmal, gyűjtöm az anyagot.

ROD DREHER
Amerikai keresztény író-újságíró. 1967-ben született a louisianai Baton Rouge-ban. A The American Conservative folyóirat főmunkatársa, bloggere. Vezető amerikai lapok és televíziók ismert politikai kommentátora. 2017-ben írt könyvét, a The Benedict Option-t a The New York Times az évtized legfontosabb vallásos irodalmának nevezte. A metodista neveltetésű szerző felnőtt fejjel áttért a katolikus, később a keleti ortodox hitre. Nős, három gyermek édesapja.

Maráczi Tamás

A teljes cikk a Mandiner hetilapban olvasható el]]> IDE ]]>kattintva.
]]>www.mandiner.hu ]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (259) Irodalmi kávéház (513) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1465) Jobbegyenes (2306) Belföld (6) Gazdaság (664) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Életmód (1) Tereb (141) Tv fotel (65) Flag gondolja (33) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Mondom a magamét (6060) Autómánia (61) Történelem (14) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1581) Kultúra (6) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>