Ma 2022 május 28. Emil, Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
babel-600x330.jpg

Bábel brüsszeli tornya és a ráció kék madara

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
A cinikus ürgéknek igazuk lett, az uniós idióták tényleg épp azon ötletelnek, hogy letiltják az angolt a hivatalos nyelvek közül, mintegy hősies válaszcsapásként arra, hogy a nyelv gazdái távozni kívánnak a klubból.

Ha nem teccöm neked, akkor te se teccöl nekem, gáci! – ahogy ezt a falunapokon megszokhattuk, és ez is bizonyítja, hogy magasabb rendűt és csodálatosabb dolgot nem is alkotott az emberiség eddig, mint az Európai Unió. Hülye, maradi, tanulatlan paraszt, akinek ez nem kell. Az angolok meg örüljenek, hogy Juncker nem önt savat az arcukba, pedig megtehetné.


Véletlenül ütköztem bele ebbe a kérdésbe, hogy idézzem: „a Brexit után, ha Ön uniós parlamenti képviselő, milyen nyelven fog felszólalni az Európai Parlamentben?” Ha ezt megteszik, akkor a történet nem Brexit, hanem E(u)xit lesz, mégpedig az unió holtbiztos halálának időpontja.

Engedjék meg, hogy szembesítsem a tisztelt olvasóközönséget azzal a szomorú helyzettel, hogy angolul jelenleg (illetve az angolok kilépése után) az Unióban senki se beszél (illetőleg senki sem jelölte meg hivatalos nyelvként) most papíron.

Kevésszer szoktam valamit szó szerint idézni, de ezt most megéri:
  1. Mind az egész földnek pedig egy nyelve és egyféle beszéde vala.
  2. És lőn mikor kelet felől elindultak vala, Sineár földén egy síkságot találának és ott letelepedének.
  3. És mondának egymásnak: Jertek, vessünk téglát és égessük ki jól; és lőn nékik a tégla kő gyanánt, a szurok pedig ragasztó gyanánt.
  4. És mondának: Jertek, építsünk magunknak várost és tornyot, melynek teteje az eget érje, és szerezzünk magunknak nevet, hogy el ne széledjünk az egész földnek színén.
  5. Az Úr pedig leszálla, hogy lássa a várost és a tornyot, melyet építenek vala az emberek fiai.
  6. És monda az Úr: Ímé e nép egy, s az egésznek egy a nyelve, és munkájának ez a kezdete; és bizony semmi sem gátolja, hogy véghez ne vigyenek mindent, a mit elgondolnak magukban.
  7. Nosza szálljunk alá, és zavarjuk ott össze nyelvöket, hogy meg ne értsék egymás beszédét.
  8. És elszéleszté őket onnan az Úr az egész földnek színére; és megszűnének építeni a várost.
  9. Ezért nevezék annak nevét Bábelnek; mert ott zavará össze az Úr az egész föld nyelvét, és onnan széleszté el őket az Úr az egész földnek színére.

(Mózes 1. 11.)

És most jön a ráció kék madara. Tudjuk, németül meg lehet tanulni két hét alatt, főleg ha a rokon szírt beszéli az ember, de franciául is percek alatt tárgyalóképes lesz a polgár. A spanyol, a dán, a finn és a magyar egyaránt könnyen elsajátítható, tehát könnyedén nélkülözhetjük az angolt, a belga válogatotton kívül nincs is rá szüksége senkinek Európában…

Valamikori ifjúságom egyik hajnalán úgy esett, hogy Frankfurtba vetett az élet egy időre. Ott nemzetközi kutatások vannak, kutatócsoportok, ilyesféle unaloműző elfoglaltságok a nagyon ráérőknek. Annak rendje és módja szerint voltak németek, franciák, olaszok, csehek, lengyelek, magyarok egy csapatban és a a közös nyelv – mily meglepő – az angol volt. Annak ellenére, hogy a franciák és az olaszok még e fennkölt shakespeari linguán sem igazán beszéltek, nemhogy egymás nyelvén. De legalább valamennyire megértették angolul a másikat. Ez a korosztály tart most a harmincas éveinek közepén-végén és a tudományos doktorátust mentek akkoriban megszerezni.

Namost, ha az oktatási-kutatási elit (l. doktorátus) tagjainak többsége sem jutott el odáig, hogy németül megtanuljanak, sőt még az angolt se beszélték igazán, akkor mégis mennyire életszerű a feltevés az uniós elit részéről, hogy ezek BÁRMILYEN nyelven megnyilvánuljanak a jövőben, ami nem az angol? Hát már most is úgynevezett „lawyer linguist” kerestetik a leginkább a Unióban, most tényleg azt hiszik, hogy újra a francia lesz a lingua franca? Netán bevezetjük újra a latint?Mindenki megtanul németül? Két év alatt?

Bábel. Zűrzavar.

Ezek megértek a bukásra. Nem csak az angolok léptek ki, hanem az egyetlen nyelvileg és kulturálisan is egységes igazodási pontot vesztette el az Unió. Vele együtt meg a józan ész is távozott. Mert Merkel hiába reménykedik abban, hogy majd mindenki átveszi az (új) uralkodó faj nyelvét, ahogy a népi németek mellé is sorozott tolmács kellett a világháborúban, úgy most is az kell majd. Az angol nélkül még az afgánszír újnémetekkel se fogják megértetni magukat, meg azt, hogy ne gyújtsák fel a szállást, lesz reggeli kilenckor.

Au revoir Európa!

]]>www.tutiblog.com]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1581) Történelem (15) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Vetítő (30) Jobbegyenes (2312) Belföld (6) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Életmód (1) Tereb (141) Mondom a magamét (6080) Gazdaság (664) Heti lámpás (259) Nagyvilág (1465) Sport (729) Irodalmi kávéház (513) Flag gondolja (33) Autómánia (61) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Kultúra (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>