Ma 2020 március 31. Árpád napja van. Holnap Hugó napja lesz.
Anyuci gépíró volt az ÁVH-nál

Anyuci gépíró volt az ÁVH-nál

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Majtényi súlyos titka...

A Pesti Srácok korabeli dokumentumokra hivatkozva például azt írja, hogy a volt volt ombudsman édesanyja „a legsötétebb időszakban dolgozott” az ÁVH-nak.

Majtényi László rendszeresen megszólal politikai témákban. Tavaly őt támogatta a baloldali ellenzék az államfőválasztáson.

1944-ben kapcsolatba kerültem az illegális kommunista párttal, amelynek folyamatosan fegyvereket szereztünk – ez szerepel Majtényi László édesanyjának 1979-ben készült önéletrajzában. A dokumentumok részleteit a Pesti Srácok tette közzé. Az iratokból pedig kiderül, hogy Derzsi Magdolna a második világháború után belépett a Magyar Kommunista Pártba, pályafutása alatt pedig gépíróként az ÁVH-nál és úgynevezett titkos ügykezelőként, valamint a marxista-leninista filozófia oktatójaként a Belügyminisztériumnál is megfordult.

Egy másik szintén önéletrazi iratban Majtényi László édesanyja ellenforradalomként emlegeti az 1956-os szabadságharcot, majd arról ír, hogy novemberben a pártbizottságban jelentkezett munkáért, egy évvel később pedig a „kommunista helytállásért” emlékplakettet kapott.

A Pesti Srácok szerint éppen ezért nem meglepő, hogy Majtényi László a jogi kar után egyből a pártállam által hadiüzemnek tekintett Magyar Hajózási Zrt.-hez került jogtanácsosként. Ezután – mint írják – karrierje folyamatosan ívelt felfelé.

A portál ugyanakkor úgy fogalmaz: kérdés, hogy ilyen háttérel hogyan lehet valaki ombudsman és alkotmányjogász, vagyis olyan tisztségviselő, amely teljes objektivitást követelne meg.

Majtényi László egyébként tavaly egészen az államfőjelöltségig vitte: a köztársasági elnöki posztért baloldali pártok támogatásával indult el. Politikai elköteleződését nem is rejtette véka alá.

Majtényi Lászlóról akkor több hírportál azt is megírta, hogy abban az időszakban, amikor ő volt az Eötvös Károly Intézet elnöke, a szervezet több mint 140 millió forintot kapott Soros Györgytől, egyebek mellett egy olyan kommunikációs stratégiára, amellyel a politikai napirendet szerették volna formálni.

Majtényi László akkor azt állította, hogy csak 57 millió forint érkezett a milliárdos üzletembertől, de ha többet kapnak, azzal sem lett volna semmi gond.

Egy ELTÉ-n tartott előadásáról az Origo írta meg, hogy hangos szóváltásba keveredett egy férfivel, aki megkérdezte tőle, hogy miért indul az államfői pozícióért, miközben azt hangoztatja, hogy Magyarország alaptörvényét nem lehet elfogadni.

A cikk szerint a volt ombudsman kitért a válasz elől, a kérdező pedig ezután hazugnak és hazaárulónak nevezte. Majtényi László akkor azt mondta: a közönség egyik tagja valóban hazaárulónak nevezte őt, de mint fogalmazott: ez egyáltalán nem zavarja.

Legutóbb akkor írtak róla, amikor a magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó januárban aranyérmet nyert a téli olimpián. A válogatott két tagjára, Liu Shaoangra és Liu Shaolin Sándora utalva Majtényi László azt írta, az olimpiai aranyat Magyarországnak két migráns nyerte meg.

Majtényi László családjának állampárti múltjáról ír a Pestisrácok.hu

hirado.hu - M1

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Történelem (14) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Flag gondolja (33) Tereb (139) Mondom a magamét (4414) Belföld (5) Rejtőzködő magyarország (171) Autómánia (61) Jobbegyenes (1723) Nagyvilág (1449) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Politika (1571) Vetítő (37) Mozi világ (440) Gazdaság (645) Kultúra (5) Egészség (50) Irodalmi kávéház (484) Tv fotel (65) Heti lámpás (239) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>