Ma 2024 június 23. Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.
Alois Mock és „Küldjük a Gyulát”

Alois Mock és „Küldjük a Gyulát”

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
A határőrök az előző napon visszaépítettek 10 méternyi kerítést. A „vasfüggönyt” ugyanis már korábban lebontották, de a tévéfelvételhez kellett egy díszlet.

Történelemformáló tévészereplés – sok ilyen történt az elmúlt évtizedekben. Idehaza 1989-ben villant fel a monitorokon egy képsor, amely később tragikus, de legalábbis drámai következményekkel járt: miniszterelnökké emelt egy közvagyon-kótyavetyélőt.

A kerítésátvágás legendás képsorairól van szó.

A szörnyű következményű tévészereplést most az idézi fel, hogy elhunyt Alois Mock, Ausztria volt külügyminisztere, egykori alkancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) korábbi vezetője.

Maga az alaphír is elsőként említi a kerítésvágást.

„Alois Mock 1989. június 27-én Horn Gyula akkori magyar külügyminiszterrel a világ számos országából érkezett újságírók előtt az osztrák-magyar határon, Sopronnál jelképesen is átvágták az akkor már bontás alatt álló, évtizedeken keresztül Európa hidegháborús megosztottságát szimbolizáló vasfüggönyt.”

A határőrök az előző napon visszaépítettek 10 méternyi kerítést.

A „vasfüggönyt” ugyanis már korábban lebontották, de a tévéfelvételhez kellett egy díszlet. Horn és Mock ezt a díszletet vágta át hősiesen, s lettek a szabadság bajnokai e hazug jelenettel.

Németh Miklós legnagyobb tévedése volt Hornt küldeni.

A magyar miniszterelnök akkor Pozsgay Imre államminiszterrel hozta meg a történelmet (de)formáló döntést, amely így hangzott: „Küldjük a Gyulát.” Azt a Gyulát, akinek a kerítésbontás eldöntéséhez semmi köze nem volt.

Külügyminiszterként tudomásul vette a kormányfő döntését.

Még az sem biztos, hogy lelkesen hajtotta végre a kapott feladatot. Akkor még ő sem tudhatta, hogy a televíziós felvételnek ekkora hatása lesz. Még szabadkőműves-kitüntetést is kapott érte.

Bár erre utóbb nem volt büszke.

Az 1994-es fölényes – és egyben tragikus – szocialista győzelmet nagyrészt ennek, és csak kisebb részben a vaskoronának köszönhette. 54 százalékkal már kormányozhattak volna, de felülről azt az utasítást kapták, hogy vonjanak be koalícióba egy szélsőséges pártot.

Azóta is Horn-Kuncze garnitúrának hívják a kótyavetyélő kettőst.

Horn ugyanis minden mozdíthatót és nem mozdíthatót „privatizált”, magyarán külföldi kézbe kótyavetyélt, azért, hogy megbocsássák neki kommunista múltját, s lássák, hogy megjavult, lelkes kapitalista lett.

Máig nyögi a magyar gazdaság a kótyavetyét.

Ha 1989-ben Németh Miklós és Franz Vranitzky vágja át a díszletet, másként alakult volna a magyar történelem. Pozsgay Imre is jobb választás lett volna, egyértelműbb jelzés az európai jövő mellett.

Még akkor is, ha Pozsgayt utóbb nem tüntették volna ki a szabadkőművesek.

"Mock európai és nemzetközileg elkötelezett kereszténydemokrata volt, érdemei páratlanok" - méltatta a csütörtökön elhunyt osztrák politikust egy híres brüsszeli alkoholista.

Ezzel nem feltétlenül tett jót Mock emlékének.

„A Die Presse megemlékezett a vasfüggöny átvágásáról is. Idézte az egykori külügyminisztert, aki ezzel kapcsolatban az egyesült Európáról szóló álmok megvalósulásáról beszélt.”

Állítólag utóbb maga Mock is elhitte, hogy jelentős volt a díszlet átvágása.

Ő is elhitte, hogy a szabadság bajnokává vált „a Gyulával”, amikor kezükben drótvágóval a kamerák kereszttüzében a határőrök szakmai tanácsai szerint átvágtak néhány huzalt az előző napon fölállított kerítésen.

A történelem napfényes szabadtéri színpadán.

Kovács G. Tibor - ]]>www.gondola.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Nézőpont (1) Kultúra (9) Gasztronómia (539) Tereb (146) Történelem (18) Autómánia (61) Politika (1582) Nagyvilág (1310) Mozaik (83) Sport (729) Gazdaság (711) Vetítő (30) Heti lámpás (319) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2818) Irodalmi kávéház (537) Flag gondolja (36) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7667) Egészség (50) Belföld (11)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>