Ma 2022 augusztus 13. Ipoly napja van. Holnap Marcell napja lesz.
austria00-600x330.png

A zöld és barna fejű sas

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Érdekes az a választási eredmény ahol a szavazatok megoszlása két választási lehetőség esetén nagyon közel van az egyenlőhöz.
Tanulságos antropológiai tény, hogy a nyugati társadalmakban mennyire gyakori ez a jelenség, sőt ha általános választásokról, vagy egy pozícióról szóló szavazásról van szó, ha az eredmény nagyon eltér a döntetlenközelitől, rögtön gyanús kezd lenni. Ha olyan „jobboldali” párt szerez esetleg kétharmadot, amely nem áll ki szívvel lélekkel a melegházasság mellet, akkor pedig már vége is a világnak – de ez más kérdés.

 Az egykori Monarchia második legnagyobb államában a közvetlen elnökválasztást valószínűleg néhány ezer szavazat fogja eldönteni két olyan politikai erő között, amely nem nagyon szokott választást nyerni. Ausztria modern ország, a szavazatok megoszlása mégis archaikus kettősségeket tükröz. A városiak inkább a zöld hátterű jelöltet támogatják, hiszen a környezetvédelem tipikus városi jelenség, vidéken viszonylag keveseknek jut az az eszébe, hogy a tehénpuki károsítja a környezetet, a felhőkarcoló viszont nem. Fát sem igen hiányolnak, mert több van körülöttük belőle, mint emberből. A városiak esetében ez az arányosság pont fordított.

Igen szimpatikus az is, hogy mindkét oldalon 20% környékén van azok aránya, akik a másik jelölt győzelmének megakadályozása érdekében szavaznak az egyikre. Ez mindenképpen arra mutat, hogy a választás már nem annyira a “demokrácia ünnepe”, hanem sima kármentés – legalábbis a szavazók fejében. A zöld jelölt persze hárompárti támogatást élvez a második fordulóban, hiszen a zöldek mellett a tíz százalék körülire fonnyadt szociáldemokraták és a hasonló erejű néppártiak nagyrészt őt támogatják.

Persze Ausztriában, a demokratikus fékek és ellensúlyok érdekében ez utóbbi kettő tulajdonképpen már egy igen régen egyek és ugyanazok, továbbá ideológiai álláspontjukban a legszőrszálhasogatóbb liberális ítészek sem találhatnának különbséget, illetve olyasmit, ami ne szerepelhetne bármelyik kisebbségjogi chartában.

Vagyis Ausztria fele úgy szavazott a szélsőjobbra, hogy választhatta volna a liberális pártok bármelyikét. A barna esőnek ellenszegülő tömegnek is több mint a fele a zöldeké, mert a kormányzó „nagykoalíciót” már a szavazók negyede sem támogatja.

A „szélsőjobbra” eső szavazatok nagy része tulajdonképpen rendszerellenes protest-szavazat.

Persze 25 évvel ezelőtt a Szabadságpárt ezzel a programmal a centrumban helyezkedett volna el és mai ellenfelei lettek volna a szélsőségesek. A szavazók tehát meghallották az idők szavát és rájöttek arra, hogy be vannak csapva. De az továbbra is kérdés, hogy a Szabadságpárt meghallja-e ahogy a korszellem forgatja a rozsdás kétfejű sast a Burg tetején. Ugyanis a zöldek felnövekedése néppárttá nemcsak az értékvesztés általános következménye, hanem a kevés számú új és értelmes érték egyikének választása is. Ez az új és rendkívül erős politikai érték ugyanis a környezetvédelem. Vagy tágabb értelemben a gazdasági érdekek felé, mellé helyezett környezetet-tudatos, egyensúlyra törekvő gondolkodásmódot nem kell feltétlenül a liberális katyvasszal nyakon önteni ahhoz, hogy vonzó legyen a normális emberek számára.

A jobboldali politika legfőbb adóssága, hogy ezt a társadalmi áramlatot nem tudta megszólítani és meg sem próbálta integrálni. Látható, hogy Ausztriában a zöld szavazók egy része nélkül nem lesz radikális nemzeti fordulat. Itt a radikális szó azt jelenti csak, hogy „egyáltalán” lesz-e még osztrák nemzet. Magyarországnak például egyébként azért lesznek még majd hosszútávon komoly problémái, mert Orbán Viktor egyedi sikeressége miatt itt a nemzeti ideológia komolyabb kiterjesztése nélkül lehetett létrehozni működőképes nemzeti többséget. De itt is sokáig billent balra a döntetlen közeli eredmény.

Ausztria lesz az európai lakmusz. Ha nyer a jobbos jelölt, a libbantikus hatalomgyakorlás olyan helyzettel szembesül, amelyet nem nagyon tud majd kezelni. Az osztrák jobboldal mozgástere nemcsak belpolitikailag nő meg, hanem a visegrádiak felé olyan mozgástér nyílik, amely Közép-Európát az EU erősebb hatalmi központjává teheti, akár a nyugati nihilizmus hatékony ellensúlya jöhet létre.

Ha nem engedjük elszigetelni a nemzeti létét egyre komolyabban vevő Ausztriát akkor az osztrák választók akaratnyilvánításának lesz értelme.

De nem kell aggódnunk Ausztriáért hála istennek!

Az Osztrák Posta nagy barátainak hála, vagyis pontosabban a levélben szavazók különleges politikai összetételének következtében, a barna eső elállt.

De egy ilyen megosztott társadalomban talán már majd nem lehet az eddigi politikát gátlástalanul tovább csinálni.

De meg fogják próbálni.

]]>www.tutiblog.com]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (513) Tv fotel (65) Tereb (141) Heti lámpás (260) Politika (1581) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Sport (729) Autómánia (61) Kultúra (6) Belföld (8) Nagyvilág (1464) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (6240) Gazdaság (667) Mozi világ (440) Történelem (15) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2382) Flag gondolja (33) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>