Ma 2021 október 20. Vendel napja van. Holnap Orsolya napja lesz.
69aa4a71160807e3ffcac6bd589081ef.jpg

A megszégyenített viking

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Íme, az ország fája. Erdőhorvátiból hozták a fővárosba, hogy feldíszítve kiállítsák a Kossuth téren. Durván 16 méter magas, kábé egy tonnát nyom, és 35 esztendős korában hunyt el. Azt mondják, muszáj volt kivágni.

]]>]]>
 
A többszöri árvíz kilazította a gyökereit, meg hát, öreg is volt már szegény. Veszélyt jelentett az emberekre, hiszen állítólag bármikor kidőlhetett volna. De kiállítani, szerencsére, azért még jó.
Valamiért, erről a régi, szép idők Taigetosza jut eszembe. A hegység, amelyről, a legendák szerint a spártaiak egyeseket fizikai vagy épp szellemi korlátozottságuk okán lelöktek a tátongó mélységbe, hogy biztosan halálukat leljék. A fenyőt is egyesek ezen a ponton már alkalmatlannak tartották az életre, tettek hát róla, hogy az véget is érjen számára. Csupán annyi különbség van az ókori görögök és a modern kor gyermekei között, hogy azok ott,  a régmúlt időkben a barbár hordák állandó fenyegetései közben sem mutogattak felcicomázott hullákat trófeaként.
Vagy, akár, hasonlíthatjuk egy vikinghez. A múlt egykori harcosai között ritka volt a természetes halál. Ebből kifolyólag az számított dicső végnek, ha a bátor szívű, marcona férfiú úgy távozott a túlvilági Valhallába, hogy a lehető legtöbb ellenséget vitte magával. Ha viszont nem ily magasztos úton ért véget az illető földi pályafutása, az sokak számára komoly szégyen lehetett. 
És ezzel a fenyővel most éppen ez a szégyen esett meg. Elvették tőle az esélyt, hogy ha már mennie kell, távozásával valami igazán nagyot durranthasson.
 
 
Hogy életében először és utoljára a címlapokra kerüljön. Feltételezett önkéntes kidőlésétől megfosztva nem volt módja magával vinni néhány kis pondrót, akik, bár embereknek hívják magukat, számára egyszerűen az ellenséget jelentették.
Mert nincs kétség, hogy a fenyőfák számára, amiket baromfikhoz hasonlóan állítanak elő évről évre, ipari mennyiségben, a legkomolyabb, leghalálosabb ellenség az ember. A lények, akik születésüktől pusztulásukig hasznosak, áldozatául esnek az élősködő fajnak, amelynek egyedei születésüktől pusztulásukig kártékonyak. Groteszk egy korban élünk, kétség sem férhet hozzá!
 

Sztakó Balázs

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Flag gondolja (33) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (5646) Gazdaság (662) Jobbegyenes (2133) Életmód (1) Irodalmi kávéház (506) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Történelem (14) Egészség (50) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1463) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Belföld (6) Politika (1578) Tereb (138) Vetítő (30) Heti lámpás (255) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>