Ma 2020 november 26. Virág napja van. Holnap Virgil napja lesz.
A liberálisok foglyul ejtették az egyetemeket

A liberálisok foglyul ejtették az egyetemeket

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Kitört a purparlé.

Évtizedek óta paradox helyzetben vannak azok, akik konzervatívnak nevezik magukat. Habitusukból az következne, hogy intézményvédő alapállást foglaljanak el: védeni kell az egyházat, a családot és az egyetemeket. De mi van akkor, ha védendőnek ítélt intézmények nem a megőrzést, hanem a haladást szolgálják?

Kitört a purparlé. A 888-on egy egyetemi hallgató ]]>le merészelte írni]]>, hogy az ELTE egyik oktatója nettó pártpropagandát folytat egyetemi oktatásként tálalva. A Munkásőr-szövetség (gy.k.: a DK) egyből az ötvenes évekre asszociált, nyilván nosztalgiából. Ezek szerint az „egyetemi autonómia” azt jelenti, hogy egy hallgató nem nyilváníthat véleményt arról, ha pártpropagandát tapasztal az egyetemen.

A régi szép időkben persze nem cikkek születtek. A túlérzékeny haladó hallgatók a dékánoknál jelentették föl a nem kellőképpen píszí oktatókat. Mindehhez nem kellett pártpolitika, elég volt egy poén, és már ment is a feljelentés. A vicc mint olyan pedig haladó szemszögből szinte mindig kirekesztő és rasszista. „Jobboldali elhajlóvá” válni nagyon könnyű egy egyetemen, hát még ha valaki karakteres jobboldali – ez esetben egy pillanat alatt a senki földjén találja magát az illető az akadémiai világ falain belül. Érdekes, hogy a „jobboldali elhajlók” sosem nyomtak direkt pártpolitikát, de a puszta jelenlétük indokolta az állandó feljelentgetést és az ezeket követő etikai eljárásokat. Az akadémiai szféra volt a Facebook előtti Facebook. És mivel az egyetemek frissített „etikai szabályai” magukban foglalják az összes létező píszí bullshitet, nem nehéz lelőni azokat, akik nem a haladó propaganda hű kobzosai.

Amikor G. Fodor Gábort pellengérre állították az ELTE-n, épp egy ilyen etikai eljárás keretében, akkor nem volt sivalkodás a munkásőrök és liberálisok részéről. És egyetlen olyan alkalommal sem kívánták védelmükbe venni az „egyetemi autonómiát”, amikor Lánczi Andrást támadták a nyilvánosságban. Ezek mind etikus lépések voltak, hiszen a reakció veszedelmétől óvni kell az egyetemeket, még ha ezek autonómiát élveznek is.

Érdekes módon a „jobboldali elhajlóknak” sosincs valódi tudományos tevékenységük (sem!), szemben a haladókkal, akik esetében viszont az Orbán-ellenes agitáció is annak minősül. Az teljesítmény.

Teljesen világos, hogy az egyetemeken (pontosabban: a bölcsész- és társadalomtudományi szakok jelentős részén) direkt politikai tevékenység folyik, majd a politizáló akadémiai értelmiség elbújik amögé, hogy mindez tudományos tevékenység. Az instant mentelmi jog jelszavai: egyetemi és tudományos autonómia. Tehát pont úgy járnak el, mint az ún. „civilek” és a CEU vezetése: politikai tevékenységet végeznek, politikai szereplőkként viselkednek, majd ha ekként is kezelik őket, akkor elbújnak a tudományos tekintély, vagy a politikán kívüli „civilség” oltalma mögé. Amikor egy politikai akcióra politikai akció a válasz, nyavalygó üzemmódba váltanak.

Csakhogy ez így nem működik. Ha valaki belép a ringbe, akkor már döntött. Be kell tennie a fogvédőt és fel kell vennie a kesztyűt. Kívülről könnyű bekiabálni.

Az egyetemekkel baj van. Az első probléma a funkcióját illeti: ma az egyetemek nagy része nappali melegedőként üzemel, hiszen a gyerek addig sem munkanélküli, amíg egyetemre jár. Különösen a tehetősek és az értelmiség elkényeztetett ifjai használják ekként, míg az e csoportokba nem tartozó szülők azt hiszik, a gyerekük felemelkedésének záloga az egyetem – aztán hazaállítanak néhány emberi jogi brosúrával, és a szülő nem érti, mi történik az egyetemen. A babzsákfotelekben folytatott világmegváltásból pedig negyvenévesen is mamahotel lesz.

A másik probléma épp a fenti brosúrákkal van: indoktrináció és aktivistaképzés folyik.

A bölcsész és társadalomtudományos témák természetesen politikailag terheltek. Lehetetlenség kikerülni a politikát Weber, Schmitt vagy Foucault esetében. Az viszont más kérdés, hogy szükség van-e bármelyikük esetében direkt pártpolitizálásra. A korábban feljelentgetett „elhajlóknál” senki sem tapasztalt olyat, hogy pártok mellett/azokkal szemben foglaltak volna állást. Egyszerűen megsértették az egyetemi píszí szigorú szabályait, majd jött is a Haladó Morálbíróság.

A konzervatívok dilemmával néznek szembe az egyetemek kapcsán. Egyrészt alapállásuk intézményvédő logikát követ, magyarul azt, hogy az egyetemek, a család és az egyház tekintélyét meg kell óvni és védeni kell. Másrészt azt látják, hogy ezek az intézmények időközben megváltoztak.

A haladók korábbi taktikája az intézmények lerombolása volt. Aztán más utat választottak: megszállták ezeket. A '60-as évektől kezdve elfoglalták az egyetemeket (és az egyházakat is a rózsaszín balos maffiával, de erről majd később), a család fogalmát pedig igyekeznek kiterjeszteni, hogy jelentőségét és jelentését elveszítse. Az intézmények a haladó gondolat fészkeivé váltak.

Ezért azoknak, akik magukat konzervatívnak tartják, fel kell adniuk az intézményvédő pozíciójukat, hacsak nem akarnak a fejük tetejére állni, amikor a korábbi logikát követik. És ugyancsak érdemes felhagyni a konformizmussal, ami sajnálatosan jellemzi az értelmiségi közéletet. Kevés azon nagy tekintélynek örvendő professzorok száma, akik nem illeszkednek a konformista logikába. (Nem kívánom őket név szerint emlegetni, van elég bajuk, nem kell, hogy még az én nevemet is hozzákapcsolják a bűnlajstromukhoz).

A trükk kimerült, nem kell hagynunk, hogy alkalmazzák. Ha valaki politikai pástra lép, nem bújhat el többé a tudományos és egyetemi autonómia mentessége mögé. És ha már a direkt balos, liberális egyetemi politizálásról van szó, az ilyen történetekkel könyvtárakat lehetne megtölteni. Töltsük meg őket!

Megadja Gábor - ]]>www.888.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (1904) Életmód (1) Gazdaság (655) Flag gondolja (33) Történelem (14) Nagyvilág (1452) Titkok és talányok (12) Sport (729) Mondom a magamét (4932) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Vetítő (37) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (140) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1571) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (171) Szépségápolás (15) Belföld (5) Heti lámpás (245) Irodalmi kávéház (492) Autómánia (61) Tv fotel (65) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>