Ma 2021 április 16. Csongor napja van. Holnap Rudolf napja lesz.
A kereszt (és a józan ész) védelmében

A kereszt (és a józan ész) védelmében

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Próbálok higgadtan fogalmazni.

„O crux ave spes unica”
(Palestrina)

Próbálok higgadtan fogalmazni. Érvelni, tényeket felhozni érveim alátámasztására, s mindezt úgy, hogy akár az ellenvéleményen lévőket se sértsék szavaim. De meglehetősen nehezemre esik a kultúrember hangján szólni arról a fajta idiotizmusról, amit egynémely firkász megenged magának Müller Cecília kereszt alakú medalionja kapcsán!

„Lehet, hogy tök mellékesnek tűnik, mindenesetre ha én lennék a miniszterelnök, megkérném a Nemzet Cilikéjét, hogy közszereplései alkalmával legyen kedves levenni a keresztet a nyakából. Szekularizáció mint olyan” – írta a Facebookon Szegő Péter baloldali újságíró.

Szekularizáció

Amit még liberális polgártársaink sem tudnak letagadni, az az, hogy Magyarország keresztény kultúrkörben lett azzá, amiként ma létezik. Valamikori középhatalomból mostanra „csupán” kulturális és tudományos hatalommá válva, de magán viselve azt a fajta büszke nemzettudatot, ami sosem engedte feledtetni hovatartozását. Hazánkban a II. József türelmi rendeletével elindult szétválás az állam és az egyház között, mely a tized 1848-as megszüntetésével folytatódott, s a XX. század elejére teljesen megvalósult, olyan eredményeket hozott, melyek az államigazgatásba és az egyházkormányzásba a másik fél beleszólását nem engedték ugyan, de volt valamiféle építő jellegű, természetes átjárás a két kurzus között.

A szocializmus éveiben az egyházakra kényszerített állami irányítás a rendszerváltáskor megszűnt. Az a liberális törekvés viszont, ami az egyházaknak az állami irányításba való beleszólását ugyan nem engedi, ugyanakkor szinte követeli az államtól az egyházi felügyeletet (v.ö. pórázon tartást), olyannyira felerősödött, hogy egyes politikusaink szinte már az ultrabalos divatot erőltetnék ránk, magyarokra, megszüntetve karácsonyfát, Szent Jobb-körmenetet, s hasonlókat. Ebbe a narratívába illeszkedik bele az a szélsőbaloldali vélemény, hogy a szekularizációra való hivatkozással Müller Cecília ne viseljen a nyakában keresztet hivatalos megszólalásai alatt. 

Hivatalos formula

Nézzük először a kérdést más szemszögből! Hogy vajon a közhivatalnokokra, közalkalmazottakra és a választott képviselőkre vonatkozó ruházkodási szabályzat, az a bizonyos dress code engedélyezi-e a kereszt viselését? A válasz egész egyszerűen és egyértelműen az, hogy igen. Még akkor is, ha egyes külképviseletek alkalmazottainak a figyelmét felhívják arra a tényre, miszerint a szolgálati helyükként megjelölt országban ezt a fajta vallási jelképet nem igazán tolerálják a helybeliek. Ilyenkor sem tiltják meg azonban a kereszt viselését, csupán alternatívaként felkínálják annak rejtett, ruhán belüli viselését. 

Magyarországon azonban minden világvallás jelképe élvezi az Alaptörvény adta védettséget, legyen az kereszt, Dávid-csillag vagy félhold.

A dress code máskülönben már csak azért sem rendelkezhet a keresztviselés tiltásáról, mivel mára ez a jelkép nem csupán a vallásos emberek hitvallásának szimbóluma, hanem hit nélküli díszítőelem, univerzálisan ismert medalionforma is lett. A nyakban viselt kereszt önmagában csak egy geometriai forma. 

Hogy valódi jelentéssel bírjon, ahhoz az kell, hogy viselője hitvalló legyen. Történetesen Müller Cecília mélyen vallásos keresztény ember. S mint olyan, nemcsak az Alaptörvény, hanem az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának idevágó részei is szavatolják vallásosságának sérthetetlenségét. Tehát az, aki ez ellen – kiváltképp nyilvánosan – szót emel, se nem liberális, se nem demokrata, se nem normális. 

Normalitás és abnormalitás

És úgy egyáltalán: abszurd, hogy a XXI. század elején erről egyáltalán beszélnünk kell. Mert vékony az ösvény aközött, hogy valaki vindikálja magának a jogot jelképeink eltüntetésére, és aközött, hogy az általa nekünk szánt jelképeket viseltesse velünk. Utóbbi korántsem annyira légből kapott képzelgés, mint amilyennek elsőre tűnik: nemrégiben megtudtuk ugyanis, hogy a Momentum vezetői egy közös ellenzéki győzelem esetén azonnal általános tisztogatásba kezdenének. Vagy ha úgy tetszik, eldöntenék, hogy a Fidesz–KDNP-kormányok alatt a közigazgatásban dolgozó személyek mekkora része maradhat szakértői politikusként hivatalában, s mekkora részének kell örökre földönfutóvá válnia. 

Mert persze nem elégednének meg a kirúgásokkal; azt is kilátásba helyezték, hogy az eltávolított embereket minden álláskereső próbálkozásuk alkalmával célzottan, központi irányítással lehetetlenítenék el. Na, innen már valóban csak egy kurta lépés, hogy az ideológiailag megbélyegzetteket kötelezzék a ruhájukra varrt O1G-jel viselésére. Ezen persze az ál-liberális olvasók most újfent felhördülnek. De borzadalmuk talán elmúlik attól a ténytől, miszerint az ideológiai síkon történő megbélyegzést rendszerint fizikális megsemmisítés követi. Persze ez utóbbi alapfeltétele a hatalom megszerzése.     

***

Szomorú tény, de tény: a kereszténység ma a legüldözöttebb világvallás. Ám akármennyire üldözik némely távoli (vagy nem annyira távoli) országokban, sosem hagyhatjuk, hogy Magyarországon is üldözötté váljon. Nem kell kötelezően hinnie senkinek abban, hogy ez a föld itt Szűz Mária vagy Szent István országa. De amíg a többségi társadalom nagyobbik része ezt vallja, s amíg ebbe a nagyobbik részbe szép számmal beletartoznak a hitüket nem gyakorló, vagy egyenesen ateista polgártársaink is, addig ilyesfajta gondolkodás nem verhet gyökeret magyar földben. 

S olyan bizonyos, hogy ezt sosem hagyjuk, mint amilyen bizonyosan a kereszt a borzalmas halál jelképéből az örök élet jelévé vált. 

Varga-Bíró Tamás - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (254) Nagyvilág (1454) Jobbegyenes (2008) Életmód (1) Politika (1578) Belföld (6) Mozi világ (440) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (171) Szépségápolás (15) Történelem (14) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (505) Gazdaság (657) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (33) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Tereb (140) Vetítő (37) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (5229)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>