Ma 2023 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
A horvát legenda, aki újjáépíttette szülőfalujának lerombolt templomát

A horvát legenda, aki újjáépíttette szülőfalujának lerombolt templomát

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Megható történet...

Vedran Ćorluka kétségtelenül nem a legtechnikásabb horvát labdarúgó az elmúlt évtizedekből, azonban stabilitására jellemző, hogy 101 alkalommal szerepelt már hazája válogatottjában. A 32 éves hátvédnek borzasztóan nehéz gyerekkora volt, azonban két dologról sosem feledkezett meg: szülőföldjéről és a hitéről.

Vedran Ćorluka 1986-ban született Boszniában, Derventa településen, horvát szülők gyermekeként: mindösszesen hat éves volt, amikor a délszláv háború miatt mérnök édesapja úgy döntött, hogy Zágrábba költöznek, a jogász édesanyával és lánytestvérével. A tíz éven át tartó borzalmakat viszonylag békességben átélhették, azonban szülőfalujuk szinte teljesen elpusztult: a horvát kisebbség Ćorluka családhoz hasonlóan Horvátországba menekült, a katolikus templomot pedig ismeretlenek lerombolták.

A szupertehetséges Vedran előbb bajnok lett Horvátországban, húsz évesen pedig már a válogatottban is bemutatkozhatott. Ezután következett angliai pályafutása: öt éven keresztül szerepelt a szigetországban, hogy az elmúlt hat szezonját már a Lokomotiv Moszkvában töltse. Azonban nemcsak karrierjére figyelt, hanem egy egészen fantasztikus gesztust is gyakorolt: édesapjával, Jozóval úgy döntöttek, hogy újjáépítik szülőfalujuk katolikus templomát. Az építőmérnök édesapa megtervezte, Vedran Ćorluka pedig kifizette a költségek nagy részét. Nemes gesztusát később így kommentálta:

“Nagyon fontos a hitem a családomnak, és nekem is. Habár családom elköltözött és Zágrábban él, de a szülőfalum mindig fontos szerepet fog betölteni az életemben. Az emberek büszkék arra, hogy honnan származnak, természetes, hogy a háborút követően igyekeznek segíteni. Én is így tettem, nemcsak anyagilag, hanem fizikailag is segítettem a munkában. A templomnak fontos szerepe van a falu életében: kicsi voltam a háború kitörésekor, nem emlékszem sok dologra, De azt tudom, hogy milyen fontos szerepe van a templomnak egy falu életében.

Íme a templom, amelyet a 101-szeres válogatott, orosz bajnok – és kupagyőztes, horvát bajnok- és kupagyőztes Vedran Ćorluka és édesapja építtetek fel szülőfalujuknak:

]]> ]]>
]]>https://777blog.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (518) Nagyvilág (1306) Tereb (142) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Sport (729) Tv fotel (65) Flag gondolja (33) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2576) Gazdaság (676) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Életmód (1) Belföld (8) Mondom a magamét (6705) Politika (1581) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Történelem (15) Kultúra (6) Heti lámpás (261)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>