Ma 2024 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
feri.jpg

A DK már a spájzban van?

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Sajtóhírek szerint az MSZP és a DK már fel is osztotta egymás között a budapesti választókerületeket.

Ebben az a hír, hogy a baloldali és liberális pártok között éppen csak elkezdődtek a 2018-as választási együttműködési tárgyalások, így a baloldali blokk (maximum követelésével) kész tények elé akarja állítani a liberálisokat.

Budapest a balliberális pártok fellegvára és nagy reménysége. Legalábbis eddig az volt. Friss mérések szerint azonban a ]]>fővárosban]]> is érvényes az országos trend, így a Fidesz/KDNP pártszövetség 44 százalékos támogatottságával itt is utcahosszal vezet.

(“]]>2006]]>-tal ellentétben most a fővárosi liberális szavazóknak kellene felsorakozniuk a baloldal mögött.”)

Fővárosi (és egyetemi városi) sajátosság, hogy a kisebb balliberális pártok, mint pl. a DK, az LMP, vagy az Együtt, itt támogatottabbak az országos átlagnál. Az elmúlt hetekben sokan és sokat spekuláltak azon, hogy ezek alapján a baloldali ellenzék milyen stratégiát választ 2018-ra.

A magunk részéről továbbra is azt gondoljuk, hogy a 2014-es közös indulással ellentétben 2018-ban inkább a ]]>“koordinált indulás”]]> a valószínűbb. Ebben a modellben egy MSZP-DK baloldali közös lista mellett egy liberális választási párt is indul. Előbbinek 10, utóbbinak 5 százalékot kell elérnie a parlamentbe jutáshoz, ami reális cél.

Az egy fordulós választási rendszerben előre kell alkut kötni, így a 106 egyéni választókerületet úgy kell az együttműködésben résztvevő pártok / tömbök között felosztani, hogy mindenhol egyetlen balliberális jelölt induljon, ugyanakkor mindegyik szereplő tudjon az országos lista előfeltételeként megszabott legalább 27 képviselőjelöltet is állítani.

Itt értünk el a drámai momentumhoz, ugyanis a tapasztalatok szerint az egyéni jelöltek villámhárítóként vonzzák a szavazatokat. Aki az egyéni jelöltre szavaz, az gyakran a jelöltet állító párt listájára is szavaz. Minél kevesebb az egyéni jelölt, annál kevesebb listás szavazatra van esély.

Amennyiben a kiszivárogtatott hír igaz, és az MSZP-DK duó az összes fővárosi választókerületre igényt tart, akkor a liberális mikro- és törpepártoknak csak a vidéki és/vagy a kevéssé esélyes körzetek jutnak.

Az alaphír jól mutatja az MSZP töpörödését és a DK erősödését. 2012-ben, Bajnai Gordon akkori zászlóbontásakor a DK még 2-3 százalékos párt volt. Gyurcsányékat mára országosan 5-7% körül mérik. Az MSZP a DK kiválása (2011) előtt még vitathatatlanul a legerősebb ellenzéki párt volt, mára hónapról hónapra versenyezniük kell e címért a Jobbikkal.

A 2014-es EP-választás számai is azt mutatják, hogy messze nem az MSZP a legtámogatottabb fővárosi balliberális párt. A tendencia tehát egyértelmű: A szocialisták folyamatosan veszítenek támogatottságukból, miközben a hiperaktív DK tovább erősödik. Amikor kollegák a DK kapcsán az ]]>“új SZDSZ”]]>-ről beszélnek, akkor arra utalnak, hogy újfent a “farok csóválja a kutyát”, azaz a kisebb partner erőlteti rá akaratát a nagyobbra. Most is ezt láthatjuk.

A Demszky-korszakhoz képest inkább Botka László “szegedi modelljét” követnék, azaz most a fővárosi liberális szavazóknak kellene a baloldali politikusok mögé felsorakozni.

Gyurcsány Ferenc többször hangoztatta, hogy egyetlen nagy baloldali egységpártnak kellene a Fidesz ellen indulnia. Azt már nem teszi hozzá, hogy ez 2006-ra nagyjából az ő vezetésével már megvalósult, ám az ismert okokból nemhogy fennmaradni nem tudott, de (személyi és programbeli kontinuitásával) ráadásul máig a baloldal megújulásának kerékkötőjévé is vált.

Az LMP jól teszi, ha nem vesz részt ebben a bolhacirkuszban. Kis szerencsével 106 saját egyéni jelölt és a balliberális pártok veszekedése mellett a zöld párti alternatíva felértékelődhet a fővárosban és az egyetemi városokban.

A fővárosi körzetek einstandolásával a DK folytatná a szocialista szavazótábor kannibalizálását és a liberális pólus elfojtását. 2018-ban a DK-nak már biztosan lesz frakciója a parlamentben, amivel leénekelheti a szocialistákat a színpadról. Ebben a felállásban egy 5% körül táncoló liberális választási pártnak kellene egyesíteni a magyar politika olyan politikai roninjait, mint Fodor Gábor, Bokros Lajos, vagy Kónya Péter, hogy csak az ismertebbeket említsük.

A DK már a spájzban van, ők mindenképpen jól járnak. Kérdés, hogy a szocialisták és a liberálisok átlátnak-e a szitán, és hagyják-e a DK-t tovább menetelni a nagy baloldali egységpárt irányába?

Kiszelly Zoltán - ]]>http://mozgasterblog.hu/]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Politika (1582) Nagyvilág (1310) Belföld (10) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Kultúra (7) Mozi világ (440) Történelem (18) Egészség (50) Heti lámpás (312) Mozaik (83) Nézőpont (1) Életmód (1) Flag gondolja (36) Mondom a magamét (7546) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2788) Vetítő (30) Tereb (146) Autómánia (61) Gazdaság (705) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>