Ma 2024 június 19. Gyárfás napja van. Holnap Rafael napja lesz.
A bíróságon találkozunk – üzente kormányának Greta Thunberg

A bíróságon találkozunk – üzente kormányának Greta Thunberg

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A kis Gréta...

– A bíróság most majd meg fogja vizsgálni az ügyet, sőt esetleg kérdéseket intéz az államhoz. Az egész jogi eljárás évekig eltarthat, ám kormánytól függetlenül öngól lenne mindezt nem komolyan venni – ]]>foglalta össze ]]>véleményét Jonas Ebbesson, a Stockholmi Egyetem környezetjog professzora.

A jogászprofesszor arról a mintegy hatszáz svéd fiatal által indított ügyről beszélt, amellyel pénteken hivatalosan is beperelték a saját országukat, mondván, a kormány klímaterve nem elegendő a globális felmelegedés megfékezéséhez és a svéd parlament által 2017-ben hozott döntéshez, amely a skandináv országot 2045-re karbonsemlegesnek ígéri.

A fiatal klímaaktivisták – köztük Greta Thunberg – most a stockholmi központi bíróságon kívánják kikényszeríteni az igazukat, mondván a svéd kormány törvényt sért azzal, hogy nem tesz elegendő intézkedést a klímavédelem ügyében.

– Svédország soha nem kezelte krízisként az éghajlatválságot – mondta a fiatalokat tömörítő szervezet, az Aurora szóvivője az Associated Press hírügynökségnek.

Korábban Hollandiában, Belgiumban és Németországban is sikeresen perelték be klímaaktivisták a saját kormányukat, amikor szerintük azok nem voltak elég progresszívek a környezetvédelmi célokat illetően. 

A német legfelsőbb bírósága tavalyi döntése értelmében például a kormánynak módosítania kellett a klímacéljait – ezzel öt évvel korábbra, 2045-re kitűznie a karbonsemlegességet – azért, hogy elkerülje a „fiatalok indokolatlan megterhelését”.

A svéd államnak most majd be kell bizonyítania, hogy eleget tesz a párizsi klímaegyezményben és az európai emberi jogi konvencióban megfogalmazott ígéreteinek.

Az talán keveseket lepett meg, hogy a hazánkban is ismert Greta Thunberg klímaaktivista beperelte a saját kormányát, az viszont talán többeket, hogy a mintegy két hete tartott COP27 konferenciára – amely az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) klímavédelmi csúcsa– nem ment el, noha korábban hasonló rendezvényeken részt vett. Sőt, szerinte az eseményen megjelenő politikusok „nem tesznek semmit a valós változásért” és csak önfényezésre használják a platformot. 

Mások ugyanakkor álszentnek tartják a klímaaktivistát, mondván, nem azokra a valóban égető problémákra fókuszál, mint a szénerőművek visszakapcsolása, vagy az Atlanti-óceánon egyre sűrűbben közlekedő, cseppfolyósított földgázt szállító tankerhajók ügye.

Borítókép: Greta Thunberg, világhírű svéd klímaaktivista. (Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Nézőpont (1) Egészség (50) Politika (1582) Belföld (11) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Nagyvilág (1310) Kultúra (9) Életmód (1) Autómánia (61) Mondom a magamét (7657) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (711) Heti lámpás (319) Jobbegyenes (2815) Titkok és talányok (12) Történelem (18)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>