Ma 2024 május 20. Bernát, Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz.
Déli harangszó

Déli harangszó

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Kapisztrán Szent Jánosról, minden magyar embernek az jut az eszébe, hogy a híres törökverőnek, Mátyás király apjának, a nagy hadvezérnek, Hunyadi Jánosnak volt a ’jobbkeze’ a Nándorfehérvár-i ütközetben. Mindenkinek ez jut eszébe, kivéve talán magát a szentet, aki az 1400-as években, inkább az inkvizíciós perekkel volt elfoglalva, mintsem a török veszedelemmel.

1450 körül, Sziléziában, ahol Kapisztrán-t, a ferences szerzetest hívták meg főinkvizítornak az eretnekek, főleg zsidók ellen, ténykedése folyamán, szinte minden zsidó elhagyta a vidéket. Akik szerencsétlenségükre, nem így cselekedtek, azok testéről vasfogókkal szaggatták le a húst, 4 részre vágták a maradék tetemet, azt a keresztutakra függesztették ki, elrettentésül. Amely pórul járt perbefogott, élete mentése érdekében megkeresztelkedett, vagyonát így sem tarthatta meg, hanem az a királyé lett.

Ilyen múlt után érkezett Kapisztrán Szent János, Nagy-Magyarországra, ahová
V.László király hívta meg 1452-ben. Az inkvizítor azonban, nem akart a pogány török ellen harcra kelni, mert szemében, a törökdúlás nem volt más, mint Isten büntetése a vétkekért !
Prédikált viszont az eretnekek ellen ! Minden MAGYAR eretnek volt, álláspontja szerint, aki nem a római pápát követte. Tehát eretneknek, ELLENSÉGNEK számított Szerbia, Moldva, Havasalföld, Bosznia magyar lakossága, mert ortodox és bogumil hitűek voltak, de a Szerémség-i, Zágráb-i, Pécs-i, Kalocsa-i, Szeged-i egyházmegyében élő és Erdély-i huszita hitű magyarokat is PUSZTÍTANDÓ eretneknek bélyegezte ! V.Miklós pápa, követet is küldött utána, hogy nem kapott most inkvizítori kinevezést, és ne ezzel, hanem a török elleni harc megszervezésével foglalkozzon !
Ugyanis a pápa, keresztes hadjáratot hírdetett a török ellen,
de csak miután
1453-ban, a török seregek bevették Konstantinápoly-t (= a kelet-római császárság fővárosa) Bécsújhely-en kellett volna a fejedelmeknek gyülekezniük, hogy a részleteket megbeszéljék, de senki sem jelent meg jóformán, mindenki csak követet küldött, maga a pápa is !
Bécsújhelyen éppen elkezdték volna a gyűlést, mire megjött V.Miklós pápa halálhíre, s a tanács felbomlott. Az új pápa III.Calixtus lett.
Budán, Kapisztrán hírdette ki a keresztes hadjáratot, felolvasta a pápai bullát. A pápa böjtöt és bűnbánatot rendelt, délben 3-szor, fél órás szünetekkel harangszó emlékeztette erre az embereket. Ez volt, az ’eredeti’ déli harangszó. Aki fél évig harcolt a török ellen, vagy egy katona fél évi zsoldját fizette, bűnbocsánatot nyert, és örök életet. A mennyben, a pápa ígérete szerint. (Micsoda üzlet !)
Hunyadi János hadvezér, kezdetben nem akart együttműködni Kapisztránnal, mert a Szent, nem akart a magyar seregbe fogadni szakadár=eretnek vallásúakat. Hunyadit utasította, hogy az erdélyi szakadárok püspökét, küldje el. Hunyadi, nem tartotta jó ötletnek, hogy az eretnekeket égető máglyákkal riasszák el a leendő katonákat. Kapisztrán vértanúságra vágyott, ha már a török ellen kell harcolnia, Hunyadi győzelemre.
Nándorehérvárnál, Kapisztrán, különös taktikát választott. Önmagát veszélyeztetve, kiállt a folyópartra, s onnan szidta, bőszítette a törököt, kik ágyúval lőtték a magánakcióba kezdő ferencest.
 A törökök sokszor, egy egész álló nap, teljes fegyverzetben, megfeszült figyelemmel állt a magyar vár előtt, de mégsem támadt alkonyatig, ezzel is fárasztva a magyar védők lelkesedését, éberségét. Egy újabb ilyen esetnél, Kapisztrán, Hunyadi határozott tiltó hadi-parancsa ellenére, a törökre rontott, akik könnyűszerrel visszaszorították a magyarokat, Kapisztrán pedig vértanúhalált szenvedett. Hunyadi, hogy mentse a helyzetet, a török ágyúkat, amit azok az előrenyomulás miatt őrizet nélkül hagytak, Hunyadi, 12 ezer emberével kitörve a várból, lefoglalta. Így, az előrenyomult török lovasságot, azok hátába kerülve, Hunyadi, a saját ágyúival lőtte szét, ez döntötte el a Nándorfehérvár-i háborút, és szerzett a magyaroknak, Eu-ra szóló diadalt.
35 ezer török katona, a teljes török tüzérség, a török vezérkar megsemmisült, Mehmed szultán, a török katonák vezére is sebet kapott, úgy futott Szófiáig.
Hunyadi a Nándorfehérvár-i győzelem után, azt mondta V.László királynak, üldözni kellene a törököt, s még Konstantunápolyt is el tudnák foglalni. Erre azonban nem került sor, mert
Hunyadival a pestis végzett. Újlaki Miklós Erdély-i vajda, és a Habsburg császár, még Mátyás király is írt a pápának, hogy Kapisztrán-t avassák szentté, ami meg is történt. És Hunyadi János, aki Kapisztrán segítségével kivívta a Nándorfehérvár-i diadalt? Ő a mi szívünk szerint szent, a mi szemünkben A HŐS.
 
FORRÁS- KULCSÁR PÉTER-KAPISZTRÁN JÁNOS GONDOLAT KIADÓ, MAGYAR HISTÓRIA SOROZAT1987
 Pap Nóra

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

Hozzászólások

lpollo
2016-01-28 13:27
S ezért kellene nemcsak megadóztatni a bankokat, hanem kényszeríteni termelő projekt hitelek nyújtására. A színes lapos LCD TV megvásárlásából nem lesz export! Aki nem nyújtja a hitelei legalább 50%-át ilyen célokra, azoknak a mérlegfőösszegét 0,5%-ban kellene adóztatni, akik meg adnak, ott 0,15%-t.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (537) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Tereb (146) Gazdaság (709) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7610) Nagyvilág (1310) Heti lámpás (313) Nézőpont (1) Belföld (11) Életmód (1) Történelem (18) Autómánia (61) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2805) Mozaik (83) Sport (729) Kultúra (9) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>