Ma 2024 május 19. Ivó, Milán napja van. Holnap Bernát, Felícia napja lesz.
lead-cropped-0.jpg

Bayer Zsolt: Tűrhetetlen (24.)

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Azóta eltűnt a valóságos Bastille, ám a tömeg mindent Bastille-nak lát.

Már képtelen olyan ütemben kiürülni, hogy ne rettegjen a széthullástól.

„A tömeg széthull. Érzi, hogy szét fog hullani. Fél a széthullástól. Megmaradnia csak akkor lehet, ha a kiürülés folyamata folytatódik, újabb csatlakozó emberek által. Csakis a tömeg növekedése gátolhatja meg, hogy egyedei visszamásszanak magánterhei alá” – írja Canetti.

De a tömeg elérte maximális kiterjedését, s ez szükségképpen és magától értetődően jár együtt az intellektus soha nem látott mélyrepülésével.

Már nincs kit beszippantson a tömeg, ugyanis már csak néhány megszállott kívülálló maradt. Néhány beszippanthatatlan. Ami persze szinte öngyilkosság.

A korszellem pedig még soha nem igényelte ennyire a tömeget, mint ma. A globális tőkés világgazdaság a legnagyobb tömegzabáló moloch. Ilyen még soha nem volt eleddig a történelemben. A kommunizmus ehhez képest kifejezetten intellektuális kalandnak mondható, ugyanis első pár percét leszámítva soha nem volt képes illúziókkal szolgálni, csak és kizárólag erőszakkal.

Az erőszak pedig nem tudja felvenni a versenyt az illúzióval, ha a tömeg megteremtéséről és fenntartásáról van szó.

Ha Sztálin, Rákosi, Brezsnyev és Kádár világában lehetett volna Starbucksban üldögélni és Pokémonra vadászni, ezek a rendszerek nem dőltek volna meg soha.

De megdőltek, és helyükre ült az illúziók versengése, a tömeg elvarázsolása, ami ezerszer hatékonyabb bármely erőszaknál, s a leghatékonyabb, ha a tömeget felruházzuk az egyéniség és kiválóság illúziójával. Ez lesz a lélektani pillanat, amelyben a tömeg egyszerre fog megtámadni minden határt, hogy végképp eltüntesse a kívülállást. A másság tiszteletének fetisizálásával lehet leghatékonyabban felszámolni minden másságot.

„Az a közönséges pusztítás, amelyet elsőül említettünk, nem más, mint az összes határ elleni támadás. Ablaka és ajtaja háznak van, és a külvilágtól való elhatárolódásnak ablak, ajtó a legérzékenyebb része. Ha az be van törve, akkor a ház individualitását vesztette. Akkor bárki kedve szerint behatolhat, senki és semmi sincs megvédve odabent. Az ilyen házakban pedig rendszerint és vélhetőleg olyanok bújnak meg, akik elhatárolnák magukat a tömegtől, ellenségei. Most viszont megsemmisült, ami elválasztja őket. Semmi sem áll köztük és a tömeg között. Kijöhetnek és csatlakozhatnak hozzá. Kiterelhetők.”

Canetti óta a helyzet sokat romlott, és közeledik a végkifejlet.

A végkifejlet jele, amikor a tömeg feljogosítva érzi magát mindenre, ugyanakkor minden jogosítványt megvon másoktól, a hozzá nem tartozóktól, és mélyen meg van róla győződve, hogy amit neki mint tömegnek szabad, ami az ő szabadságában áll, az bárki másnak, kívülállónak szigorúan tilos.

Vonatkozik ez mindenre, de a virtuális világban mindenekelőtt a vélemény és a sajtó szabadságára, valamint a nyelvpolitikára. S igaz Canetti másik gondolata is, miszerint „ha kívülről támadják a tömeget, az csak erősödik. Akiket testileg kergetnek szét, azok még nagyobb erővel tömörülnek ismét.”

Hiszen nem tehetnek mást.

Ha megszűnik tömeglétük, és a tömegben elnyert különlegesség, egyediség, egyéniség illúziója, akkor nem egyszerűen megszűnnek létezni, de nem is marad utánuk semmi. Holott nekik ez a legnagyobb illúziójuk: hogy az emberiség egész történelme, maga a história szükségképpen és okkal torkollott beléjük, hiszen ők a létezés legfelső foka. Így válik semmivé a múlt és a jövő is, és marad a kiürült pillanat, amit a tömeg felmagasztalt az Isten helyére. És ebben a kiürült pillanatban ismer egyedül önmagára, önmaga istenségére és legyőzhetetlenségére.

Ha ezt elveszítené, mindent elveszítene, sokkal többet a puszta létezésnél. Nem veszítheti hát el, viszont el kell veszejtenie mindent és mindenkit, aki közé és e közé az illúzió közé merészel állni.

A mindenben Bastille-t látó tömeg most a maradék kívülálló ellen fordul. S mint mondtam, kihirdeti, hogy amit neki szabad, azt másnak szigorúan tilos.

(Folytatjuk)

Bayer Zsolt - ]]>www.magyarhirlap.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Autómánia (61) Nagyvilág (1310) Politika (1582) Irodalmi kávéház (537) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Gazdaság (709) Történelem (18) Mondom a magamét (7608) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Tereb (146) Jobbegyenes (2804) Kultúra (9) Rejtőzködő magyarország (168) Nézőpont (1) Belföld (11) Mozi világ (440) Mozaik (83) Flag gondolja (36) Sport (729) Életmód (1) Heti lámpás (313)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>