Ma 2020 augusztus 14. Marcell napja van. Holnap Mária napja lesz.
lead-cropped-0.jpg

Bayer Zsolt: Toronyórák, zsebórák

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Fel kell tennünk a kérdést: nem jött el az ideje egy újabb reformációnak?

A protestáns etika megváltoztatja Európa arculatát. És kétségtelen tény: ha nincs reformáció, talán mi, magyarok már nem beszélünk magyarul, vagyis mi már nem is vagyunk.

A minap ünnepeltük a reformáció 500. évfordulóját. Erről jutott eszembe, hogy a 16. század elején Nürnbergben Peter Henlein elkészítette a világ első zsebóráját, a „nürnbergi tojást”, s ezzel az időt lekényszerítette a templomok tornyairól a zsebekbe. Odalett az idő szakralitása is, és az ember elkezdte mondogatni, hogy az idő pénz; és az ember nem is sejtette, micsoda iszonyat hagyja el a száját.

S aztán jött Luther Márton, és Nürnbergtől háromszáz kilométerre, Wittenbergben kiszögezte pontjait a vártemplom kapujára, és ezzel kezdetét vette a reformáció. (Luther soha nem szögezte ki 95 pontját arra a kapura, miért is szögezte volna, hiszen a nép analfabéta volt, Luther 1517. október 31-én Albert püspöknek írt levelet, tiltakozván a búcsúcédulák árusítása ellen, e levélből lett a vártemplom kapujára kifüggesztett pontok legendája, ám a legendák azért vannak, hogy ápoljuk őket, úgyhogy lássuk így magunk előtt továbbra is.)

Kezdetét vette hát a reformáció, amely korántsem Luther Márton fellépésével indult. Hiszen valójában a katolicizmus reformátora volt már Nursiai Szent Benedek is, majd ezer évvel őutána Assisi Szent Ferenc is. Csak az ő fellépésük, az ő reformtörekvéseik még megmaradtak a katolikus egyház keretein belül. Luther fellépése azonban már szakadáshoz vezetett. Ez a szakadás, a protestantizmus elterjedése pedig alapvetően változtatta meg a kereszténységet és Európát.

Odalett a katolicizmus szakralitása, a protestáns templomok falairól eltűntek a „képregények”, ám a Bibliákat nemzeti nyelvekre fordították, és a hófehérre meszelt, puritán templomokból elindult világhódító útjára a polgárság, hogy zsebében óraláncon függő zsebórával, ajkán a protestáns zsoltárokkal, a predesztináció hitével és az „idő pénz” borzalmával megalkossa a nemzetállamokat, létrehozza a tőkés világgazdaságot.

A protestáns etika megváltoztatja Európa arculatát. És kétségtelen tény: ha nincs reformáció, talán mi, magyarok már nem beszélünk magyarul, vagyis mi már nem is vagyunk. S ezt rajtunk kívül számos nép elmondhatja még magáról. Protestantizmus nélkül nem lennénk azok, akik vagyunk, s talán nem is lennénk.

Csak az a baj, hogy ha az ember elég ideig bíbelődik valamivel, akkor a legcsodálatosabb, legnagyszerűbb eszméből, ideológiából, hitből is képes tökéletes idiótaságot fabrikálni. A protestantizmusban már ott szunnyad a liberalizmus, a polgárság és a nemzetállamok ideológiája, ebből lett mára a „gendertudomány” és a 72-féle nemi identitás, vagyis a halál előszobája. A protestantizmus útját pedig a kezdeti 1517-es évszámtól még két ’17-es évszám jelöli ki. Kétszer kétszáz év, és eljutunk a végső borzalomig.

1717-ben Londonban megalakul az első szabadkőműves nagypáholy, a „Lúdhoz és Rostélyhoz” névvel, és immáron a felvilágosodás jegyében felvetődik a szekularizáció akarása, a protestantizmus kiszorításának igénye a „hétköznapi életből”. E folyamat egyik betetőzése a rettenetes 18. század végén a nagy francia forradalom, amikor is 1793-ban a konvent bezáratja a templomokat, és megtiltja a népnek, hogy halottainak kereszt alakú fejfát vagy síremléket állítson. S amikor ez ellen kitör a lázadás Vendée-ben, akkor a jakobinusok ötvenezer polgárt és parasztot mészárolnak le a „szabadság zsarnokságának” nevében.

S újabb kétszáz évvel később, 1917-ben pedig elnyeri végső formáját az elmebaj, és létrejön a világ első ateista, istentagadó szörnyállama, a kommunista Szovjetunió. Persze végül a zsebórák, az „idő pénz” világa bedarálja azt is, hála istennek – ha még szabad ilyet mondani. És most itt állunk a globális tőkés világgazdaság világának iszonyatában, ünnepeljük a reformáció 500. évfordulóját, és a szemünk előtt pusztul el minden, amit egykoron Európának gondoltunk. Fel kell tennünk a kérdést: nem jött el az ideje egy újabb reformációnak?

Bayer Zsolt - ]]>www.magyaridok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (4722) Mozi világ (440) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (171) Gazdaság (652) Kultúra (6) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (14) Irodalmi kávéház (489) Mozaik (83) Vetítő (37) Politika (1571) Sport (729) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1451) Flag gondolja (33) Jobbegyenes (1818) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Egészség (50) Heti lámpás (243) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (140) Belföld (5)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>