Ma 2022 október 03. Helga napja van. Holnap Ferenc napja lesz.
cf8512d0b234194693315d1227bcecd6.jpg

Bayer Zsolt: Öszöd

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ma öt éve került nyilvánosságra „a” beszéd. S néhány nap múlva lesz az ötéves évfordulója, hogy megkaptam az „Igen, elkúrtad, te böszme!” feliratú pólómat. A divatos és közkeletű vélekedés szerint az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése fordulópontot jelentett a magyar politikai életben.

Ez persze igaz is. Leginkább a soha nem látott, átütő erejű tiltakozási hullám volt a legnagyobb újdonság. Azt pedig talán csak Kennedy gyilkosának nevével együtt fogjuk megtudni, akkor a titkosszolgálat hogyan telepedett rá erre a tiltakozási hullámra, és miképpen alakította a maga szája íze szerint. Talán soha nem fogjuk megtudni például, hogy mi is történt valójában az MTV székháza előtt.

Pedig tudnunk kellene.

Mert a lényeg mégiscsak ez. Gyurcsányról, az őszödi beszéd hőséről nagyjából mindent tudunk. A WikiLeaks létezése óta azt is tudjuk például, hogy ugyanilyen grandiózusan és mindenféle skrupulus nélkül hazudott az amerikai nagykövet képébe is. S azt is tudjuk, hogy most is hazudik.

De Őszöd akkor is csak jéghegy csúcsa.

Mindaz, amivel előbb-utóbb le kell majd számolni, végérvényesen és visszavonhatatlanul és örökre, az Őszöd után lett nyilvánvaló. Azzal és ahogyan az őszödi beszédet mentegették és elmondóját megmentették. Ahogyan a spontán „népi” tiltakozásból szervezett műbalhét gyártottak. Ahogyan a tévészékház előtt arra vártak, hogy meghaljon egy rendőr. Ahogy október 23-án leszámoltak a tüntetőkkel és a Fidesz-szimpatizánsokkal. Ahogy mindenki részese volt annak a hazugsághegynek, amelyhez képest Őszöd tényleg egy szimpla kis „igazságbeszéd”.

Az nem kétséges, hogy Gyurcsány Ferenc bármire képes. S aki azt gondolná, hogy a Hugh Grantként ablaknál táncoló szerencsétlen kis ripacs mindössze ennyi, és ennyit is ér, az gondoljon a szlovák titkosszolgálatokkal való fenyegetőzésekre – hogy messzebbre ne menjünk.

Szóval, egyáltalán nem az a kérdés, Gyurcsány mire képes, és hogy egyáltalán normális-e. Az a kérdés, hogy egy ilyen gazember miképpen tudott mozgatni és irányítani mindent ebben az országban, a minden alatt értve a teljes államigazgatást, a rendfenntartó szerveket és nem utolsósorban a titkosszolgálatokat.

Ezt kell megtudjuk, mihamarabb.

Azt kell tudnunk, kik verték és alázták meg az embereket 2006. október 23-án Budapest utcáin, s kik parancsoltak nekik akkor.

Azt kell megtudnunk, előfordulhat-e ez akár csak egyetlenegyszer is újra?

Ameddig nem tudjuk, addig biztosak lehetünk benne, hogy igen. És ha igen, akkor nem csináltunk semmit sem…

Ugyanez vonatkozik az igazságtételre is.

Egyszerűbben fogalmazva: ezt nem úszhatják meg. Ha megússzák: lásd, mint fent…

Az idő szorít. Rémisztően szorít és rohan. S nincsen semmi kifogásom az ellen, hogy Gyurcsány feleljen Sukoróért is – ha van felelnivalója –, de ez kevésnek tűnik. Ráadásul, ha Sukorót megússza, ha mennybe nem is megy, de rengeteg bizonytalanságot fog okozni. Éppen azokban, akik többek között ezeknek a gazembereknek az elszámoltatását várták és várják ettől a kormánytól.

2006. október 23. a bűnök alfája és ómegája. Aki abban részt vett – akár rendőrként, akár ügyészként, akár bíróként –, annak nincsen helye többé, sehol sem.

És lassan eltelik öt év.

Tudnunk kell az igazat!

Bayer Zsolt, magyarhirlap.hu

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (15) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Sport (729) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (514) Belföld (8) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Gazdaság (667) Életmód (1) Tv fotel (65) Mondom a magamét (6347) Heti lámpás (260) Nagyvilág (1464) Jobbegyenes (2431) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (33) Tereb (142) Vetítő (30) Politika (1581)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>