Ma 2022 július 06. Csaba napja van. Holnap Apollónia napja lesz.
Bayer Zsolt: Mozi és valóság

Bayer Zsolt: Mozi és valóság

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Olvassák el ezt itt, de azt javaslom, előtte vegyenek be erős nyugtatókat.

Nyomozási túlkapás kedvezhet a római csendőr gyilkosainak

Jogsértően járt el az olasz csendőrség azzal az amerikai tinédzserrel szemben, akit társával együtt azzal gyanúsítanak, hogy a ]]>nyílt utcán késelt halálra egy civil ruhás csendőrt Rómában. ]]>A nyomozás hihetetlen gyorsan haladt, egy éjszaka leforgása alatt megtalálták mindkét lehetséges tettest. Elítélésüket viszont megnehezítheti az egyik fiatalról kiszivárgott, bekötött szemű kép, amely a rendőri túlkapás bizonyítéka lehet a későbbiekben.

Egy drogos átverés, egy ellopott táska és egy meggyilkolt csendőr

A 18 éves Gabriel Christian Natele-Hjorth és a 19 éves Finnegan Lee Elder római nyaralásuk alatt kokaint akart venni, de a díler átverte őket, és állítólag porrá tört aszpirint adott el nekik helyette. Erre ők bosszúból ellopták a hátizsákját, és csak 90 euró és 1 gramm kokain ellenében szándékoztak visszaadni neki.

A két tinédzser és a díler megbeszélt egy találkozót az Angyalvár és az Igazságügyi Minisztérium közelébe. Az állítólagos díler ekkor kapcsolatba lépett az olasz csendőrséggel  – a Carabinierivel – , akik a civil ruhás Mario Regát és kollégáját küldték el a megbeszélt találkozó helyszínére. A nyomozók állítása szerint, miután a két csendőr felfedte kilétét, szóváltás alakult ki, majd Elder többször megszúrta Regát. A megölt csendőr társa, Andrea Varriale elmondta ]]>a Corriere della Serának]]> , hogy ez azután történt, hogy megpróbálta hátulról megragadni a menekülni próbáló amerikaiakat. Rega még a kórházba szállítása előtt belehalt sérüléseibe. A boncolás szerint tizenegyszer szúrták meg.

A 35 ÉVES MARIO REGA MEGGYILKOLÁSA ELŐTT EGY HÓNAPPAL HÁZASODOTT MEG, ÉS A MÚLT HÉTEN TÉRT VISSZA NÁSZÚTJÁRÓL.

Nemcsak mint csendőr, hanem mint városlakó is köztiszteletnek örvendett: hétvégenként ételosztásokon önkénteskedett, beteg embereknek segített elzarándokolni Lourde-ba és Loretoba, járőrözés közben pedig minden idősnek köszönt, így körzete ismert arca volt. Rega halála nagyon megrázta a helyieket, akik péntek óta virágokkal és gyertyagyújtással emlékeznek meg róla a gyilkosság helyszínén. A csendőr temetését hétfőn délben tartották, ugyanabban a Nápoly közelében lévő templomban, ahol egy hónapja megházasodott.

Megtalálták az álmennyezet felett a kést

A két gyanúsítottat, Natele-Hjorth-ot és Eldert a gyilkosság helyszínétől nem messze, hotelszobájukban kapták el. Ekkorra már mindketten összepakolták holmijaikat, és éppen készültek elhagyni Olaszországot. A nyomozás során megtalálták a szoba álmennyezete fölött elrejtett véres ruhákat, és a gyilkos eszközként használt 17 centiméteres kést is, amiről kiderült: az Egyesült Államokból hozta el valamelyik fiú Olaszországba. A csendőrség szerint a meggyilkolt férfin több szúrásnyom a penge teljes hosszában volt.

]]>A CNN által látott]]> bírósági dokumentumok szerint Elder elismerte, hogy a gyilkossághoz használt kés az övé. Az olasz csendőrség szerint szombaton még mindkét fiatal egymásra vallott, és vallomásaik teljesen ellentmondtak egymásnak. A csendőrség azonban már akkor úgy ítélte meg, hogy Natele-Hjorth vallomása állhat közelebb a valósághoz, miszerint Elder szúrta le Regát, amíg ő a másik csendőrrel dulakodott. Később az olasz csendőrség szerint Elder ]]>bevallotta]]>, hogy ő szúrt.

A szomszédok nem voltak róluk jó véleménnyel

A két fiatalról azt tudni, hogy mindketten átlagos amerikai középosztálybeli családból származnak, San Francisco egyik elővárosában, a 14 ezres Mill Valley-ben laktak. 2018-ban együtt érettségiztek ugyanabban a középiskolában, majd ugyanarra a főiskolára is mentek. ]]>Úgy tudni]]>, hogy Natala-Hjorth hívta meg Eldert Olaszországba, ahol családtagjai laknak, akiket nyaranta meglátogat.

Elder családja nyilatkozatban fejezte ki részvétét Rega feleségének és családjának. Kifogásolták, hogy hogy semmilyen független forrásból nem kaptak információt, és Elder letartóztatása óta nem beszélhettek vele. Elder apja ]]>a CNN-nek azt mondta]]>, „jó emberként" ismeri fiát. ]]>A KPIX5 helyi adónak máshogy nyilatkozott]]> a fiú egyik szomszédja, aki szerint viszont ]]>Elder gyakran került kapcsolatba kábítószerekkel]]> és többször előfordult, hogy részegen hányt a házuk előtt.

Natele-Hjorthnak sem volt túl jó híre a környéken, ahol lakott: ]]>egy volt iskolatársa szerint]]> teljesen megőrült, ha drogozott. Ismerősei szerint maga is dílerkedett, és rengeteg düh volt benne, amit gyakran a nála gyengébbek megverésével adott ki magából, amit mindig megúszott valahogy.

Maguk ellen játszanak a csendőrök, ha jogszerűtlenül járnak el

Az ügy legújabb fejleménye, hogy a ]]>Corriere della Sera]]> nevű olasz újság nyilvánosságra hozta azt a fotót, amin ]]>Natele-Hjorth megbilincselve, bekötött szemmel ül a csendőrségen]]>. Az olasz csendőrség elhatárolódott, majd belső vizsgálatot indított, hogy felderítse, ki hozhatta nyilvánosságra a képet. Később a Natele-Hjorth szemét bekötő csendőrt felfüggesztették. A szabálytalanságot elkövető csendőr szerint csak azért kötötték be a fiatal szemét, hogy ne lássa a nyomozásról szóló dokumentumokat, és amúgy is csak pár percet kellett így töltenie a kihallgatása előtt. 

A CSENDŐRÖK JOGSÉRTŐ FELLÉPÉSE AZONBAN A BÍRÓSÁGI ELJÁRÁS SORÁN GYENGÍTHETI MAJD A VÁDAT, NEHEZÍTVE EZZEL A KÉT FIATAL ELÍTÉLÉSÉT.

Az incidens miatt több politikus és emberjogi szervezet aggodalmát fejezte ki. Pier Ferdinando Casini olasz politikus szerint bármennyire is sajnálatos a két fiatalember tette, ez nem indokolja a csendőrök módszereit. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter Twitteren tett nyilatkozatában sokkal kevésbé szimpatizált a két elkövetővel:

Emlékeztetném azokat, akik a letartóztatott személy szemének bekötése miatt panaszkodnak, hogy az egyetlen áldozat, akiért sírhatnak az egy carabinieri (csendőr), aki szolgálat közben vesztette életét, olyan emberek miatt, akik – ha bűnösök – életfogytiglani börtönt érdemelnek. 

Arról is voltak hírek, hogy a két amerikai ügyvédei nem voltak jelen kihallgatásukkor, mivel a két gyanúsított ekkor még nem volt hivatalosan őrizetben, az olasz jog pedig nem teszi lehetővé az eljárás ezen szakaszában az ügyvédi jelenlétet.

Giovanni Salvi római főügyész később cáfolta, hogy a kihallgatás alatt ne lett volna jelen jogi képviselő, de nyilatkozatából nem derült ki, hogy arra az alkalomra gondolt-e, amikor Natele-Hjorth bekötött szemmel várt. A főügyész szerint a két fiatalembert bilincs nélkül hallgatták ki, és vallomásukat rögzítették is. Ezzel kapcsolatban sem Elder, sem Natele-Hjorth ügyvédje nem nyilatkozott.

A bekötött szemű Natale-Hjorth ügye azért is kavart nagy port, mert az olasz csendőrségnek nem ez lenne az első túlkapása. ]]>Stefano Cucchit]]> 2009-ben tartóztatták le kábítószer birtoklása miatt. Egy héttel később holtan találtak rá kórházi szobájában, ahová a kihallgatás során szenvedett sérülései miatt került be. Két csigolyája és állkapcsa is eltört, szemei lilára voltak verve, és mindössze 37 kilót nyomott – gyakorlatilag éhen halt. Az ügyet eltussolták, majd 2015-ben újra felszínre került. Cucchi esete végül a rendőri visszaélések szimbóluma lett. 

(Forrás: ]]>Index]]>)

____________________


Na? Mit szólnak hozzá? Bekötötték a szemét ennek a szegény fiúnak… micsoda szörnyűség, micsoda túlkapás…

Biztosan emlékeznek önök is számtalan, vonatkozó témájú, nagyon jó, jó, vagy éppen közepes hollywoodi mozira, ahol a különösen ellenszenves, elviselhetetlen, mocsok bűnözőt az őrszobán a szimpatikus rendőr-főhős alaposan pofán veri. S persze mindig odalép hozzá a társa, hogy ne, ne tedd, nem szabad, de a kurva nagy pofán vágás, falhoz verés, gyomorszájas öklös azért nem maradhat el. Ugyanis ezen mozikban patikamérleges van kimérve minden, s a fentiekre mindenképpen szükség van, hogy a néző igazságérzete kielégülést nyerjen.

Most akkor képzeljük el a valóságot egy pillanatra. Elfogják ezt a két férget, két drogos, rendőrgyilkos gecit, akiknek puszta létezése teljesen felesleges, és sokkal jobb hely lenne a világ, ha nem lennének. Elfogják annak a rendőrnek a társai, barátai, kollégái, akit meggyilkoltak ezek.

A meggyilkolt rendőr életének volt értelme. Tudjuk a hírekből, azon túl, hogy rendőr volt, jótékonykodott, gyámolította az elesetteket, időseket, ételt osztott, amúgy frissen nősült, feltételezhetően lettek volna gyermekei – egy értelmes, szép, jóságos életet oltottak ki. Kik? Mondom: két drogos geci. Két felesleges, kártékony féreg. Akiket elfognak a rendőrök, a társak, kollégák, barátok, és nem, nem verik őket félholtra, hanem bekötik az egyik szemét.

Édes istenem, mennyire mindegy, hogy miért kötötték be!

Édes Istenem, mennyire érthető és megbocsátható lenne az is, ha összeverték volna!

Édes Istenem, ha ez az egész szörnyűség egy népnevelő célzatú és népszórakoztatásra szánt mozi lenne, kéjjel nézhetnénk a moziban, ahogy a kollégák, barátok pofán vágnák a két mocskot. (Ha már: javaslom megtekinteni Tarantino művét, a Becstelen brigantikat; ott az iskolapéldája látható mindannak, amiről beszélek. Azzal a tarantinos csavarral, hogy a film egyik legszimpatikusabb mellékszereplője éppen az a német katona, akinek a fejét a Medve Zsidó baseball-ütővel szétveri.)

De hát ez nem mozi. Ez a szomorú, rettenetes rögvalóság. Amelyben ha bekötik a rendőrgyilkos szemét az őrszobán akármilyen okból, akkor másnap meg lehet írni, miszerint „A CSENDŐRÖK JOGSÉRTŐ FELLÉPÉSE AZONBAN A BÍRÓSÁGI ELJÁRÁS SORÁN GYENGÍTHETI MAJD A VÁDAT, NEHEZÍTVE EZZEL A KÉT FIATAL ELÍTÉLÉSÉT.”

És biztosak lehetünk abban, hogy ez még csak a kezdet! Hamarosan jönnek majd a „jogvédők” meg az NGO-k, és tüntetni fognak a csendőrök ellen és a rendőrgyilkosok „jogaiért”.

Nincs az a képtelen, szürreális, abszurd mozi, ami akár csak meg tudná közelíteni azt az elviselhetetlen, önmagából kifordult valóságot, ahová a büszke európai civilizáció jutott.

(u.i.: Amúgy leginkább azt kellene megtalálni és örökre kiközösíteni, aki a fotót készítette és kiadta a nyilvánosságnak. Mert az a szemét áruló ott van az olasz csendőrök között.) 

Forrás: ]]>Bádog - Bayer Zsolt blogja]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (141) Tv fotel (65) Kultúra (6) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (6161) Irodalmi kávéház (513) Jobbegyenes (2348) Politika (1581) Flag gondolja (33) Heti lámpás (260) Történelem (15) Mozi világ (440) Autómánia (61) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Belföld (8) Sport (729) Nagyvilág (1465) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Életmód (1) Gazdaság (665)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>