Ma 2021 január 16. Gusztáv napja van. Holnap Antal, Antónia napja lesz.
befcac2ca4248608d05dcff23fe1d2df.jpg

Bayer Zsolt: Isten és cukor

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egy feltűnően jól öltözött hölgy lépett tegnap a barátomhoz Veszprémben, és így szólt hozzá: – Na most szervezzetek tüntetést! Négyszáz forint a cukor a szemét Orbánotok miatt! 

Ennyi mondott, s tovalibbent. Kellemes parfümillatában ott lapult a mozdíthatatlan, fekete körmű butaság.

Igen, négyszáz forint a cukor.

Azért négyszáz forint a cukor, mert valahol Brüsszelben, valamely mozdíthatatlanul, fekete körműen buta eurobürokrata koponyában megszületett az ötlet: nem kell minekünk cukrot termelnünk, hiszen sokkal olcsóbb, ha áthozzuk az óceánon. S idehaza, a mindig mindent túllihegő szocialista országvezetés akkor kapva kapott az alkalmon, és hetek alatt felszámolta a hazai cukoripart és vele párhuzamosan a cukorrépa-termesztést. Pillanatok alatt bezárták a nagy hagyományú szerencsi cukorgyárat is. Gépeit, felszereléseit elszállították, nyoma se maradjon, s történjék bármi, ne lehessen újra beindítani a termelést. Szerencsnek természetesen szocialista polgármestere volt akkor. És hiába könyörgött a fideszes ellenzék.


S most itt a négyszáz forintos cukor. S aki nem mozdíthatatlanul, fekete körműen ostoba, már akkor tudta, hogy ez így lesz, hogy ebből baj lesz. Mert hiába olcsóbb pillanatnyilag a tengerentúli cukor, az nem maradhat mindig így. Meg aztán: mitől olcsóbb, ha tízezrek veszítik el munkájukat, megélhetésüket, és állhatnak sorba segélyért. S ugyan vajon mekkora biológiai lábnyomot hagy maga után az üzemanyag-zabáló tankereken szállított cukor?

Hiába. Mindez nem számít, nem számított. Mert Brüsszelben ugyanazok a hülyék döntenek, mint akik itthon Orbán nyakába varrják a négyszáz forintos cukrot. S biztos, hogy a négyszáz forintos cukorhegyek alól alig-alig látszik ki a készülő alkotmány, már ha kilátszik egyáltalán. S ami kilátszik belőle, az úgy önmagától, első olvasatra tetszene mindenkinek. Ezeresztendős államiság, hagyomány, múlt, történelem, szeretet, kereszténység – no és persze Isten. Nehéz ám mindebbe csak úgy azonnal belekötni, saját erőből megtalálni benne a rosszat, a szörnyűt, a világvégét. Ehhez a felfedezéshez kellenek a diabolikus erők, a szétdobálók. És megjöttek, menetrendszerint. És mondják. Elemzik, szétdobálják. Fuldokolnak a kereszténységtől, semmirevaló és senkitől sem háborgatott szabadságuk sivatagát féltik tőle.

Másikuk azon kesereg, hogy miért a szeretet szerepel a szövegben, miért nem az erő. A harmadiknak az erő is rosszul esne, mert beleérzi a fenyegetést. Mint a kutya, akit vertek, aztán megmarja a simogató kezet is. A negyedik a Szent Koronától pislog, és nem érti. Az ötödik szerint ha Magyarország, az már nem is köztársaság. S mindegyik legfőképpen Istent bántja benne, mert Istennek nincs helye ilyesféle szövegekben, ilyesféle szövegek legyenek pragmatikusak, szárazak, racionálisak, üresek és semmitmondók. Mert ők az ilyesféle szövegekben ismernek önmagukra, s Istenben mindenféle fennköltséget, emelkedettséget, transzcendenst – urambocsá, valamiféle nemzetet összetartó, összefogó erőt éreznek.

Igen, ami még nagyon-nagyon fáj nekik, az a nemzet.

A nemzetet avíttasnak, idejétmúltnak tartják, helyette találták ki az olcsó cukrot. Istennel szembeni undorukat pedig csak akkor tudják legyűrni, ha a dollárt veszik kézbe. Mert a dolláron is ott virít a rémes felirat: „In God We Trust” – vagyis, bízunk Istenben.

De a dollárt valahogy elviselik. Undorral biztosan, de valahogy zsebre gyűrik. De az új magyar alkotmányra már nincs erejük.

Sokkal szebb lenne a világ nélkülük.

De itt vannak. Mit tehetünk. Imádkozzunk érettük is.

Bayer Zsolt, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Flag gondolja (33) Politika (1571) Sport (729) Mozaik (83) Mondom a magamét (5036) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Egészség (50) Vetítő (37) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (171) Történelem (14) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (1945) Heti lámpás (249) Irodalmi kávéház (502) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Tereb (140) Életmód (1) Belföld (5) Nagyvilág (1453) Gazdaság (656) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>