Ma 2024 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
f7cc782eb8755cf6205432c07de2ab85.jpg

Bayer Zsolt: Európa 3.

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Europé ott ül Zeusz hátán. Zeusz most éppen fehér bika képét öltötte magára, így jött el érte. Ott ül a föníciai királylány, Agénor leánya Zeusz hátán, és vágtat a tengeren át Kréta felé.

Ott teszi majd magáévá a bika. S születik a nászból három fiú: Minósz, Rhadamanthüsz és Szarpédon.
Bennünk van Europé, Zeusz, Minósz, Rhadamanthüsz és Szarpédon vére. A görög antikvitás lehelt lelket belénk. Már elfelejtettük, de rajtunk Szophoklész bélyege: „Sok van, mi csodálatos, de az embernél nincs semmi csodálatosabb.” Bennünk Odüsszeusz örök útja – hazafelé. S Próteszilaosz elsősége, s a szerelem ereje, amellyel Laodameia visszaimádkozza őt Hadesz birodalmából. Így imádkozták haza férjeiket az asszonyok Isonzó mellől, Galíciából, a Don-kanyarból. Már akit sikerült. De addig még sok-sok minden bélyegzett meg bennünket, európaiakat. S ránk került sajnos hamar a mocsok is Diogenész büdös hordójából. A künikoszok (cinikusok) mocska.

Aztán jött Róma. Róma – a műanyag görög antikvitás. De azért…

Azért rajtunk Ovidius bélyege, s a Metamorphoses állandósága. S ott ül Ovidius, Vergilius, Homérosz és Horatius oldalán Dante poklában, az igazán nagyok között. Mert Dante és a reneszánsz átmenekíti nekünk az antikvitás csodáját. De előtte még meg kell szülessen Jézus.

Jézus és a kereszténység bélyege mirajtunk.

S egyszerre kell igaz legyen a carpe diem öröme s a trogloidák aszkézise. Mert csak együtt s egyszerre van értelme s örökkévalósága mindennek. Remete Szent Pál és Remete Szent Antal a pusztában, Simeon pedig döbbenetes oszlopa tetején, odaát Szíriában, amit most elhagyott az Isten. S Boldog Özséb a pilisi barlangjában. Pedig még nincs olyan messze, amikor Hippia kilopta a halott szájából az obulust, s így a döghalált szívta magába.

„Ah, mit, Herculesre, / Ki hinne még közöttünk istenekben? / Mondd Júliádra, jobban elhiszem.”

Nincs még messze ez a világ – s most itt van megint. De az aszkéták és szentek bélyege is rajtunk. Szent Hilarius, Nicetas, Szent Ambrus, Aurelius Prudentius, Caelius Sedulius, Nagy Szent Gergely pápa, Venerabilis Baedea, a gót szerzetesek, Dadogó Notker, Wiponis, Sancti Petri Damiani, Pierre Abélard, Szent Bernát, Szent Hildegard, Celanói Tamás, Jacopo da Todi, Szent Bonaventura s persze Aquinói Szent Tamás zengik himnuszaikat, az ismeretlen magyar szerző pedig így ír:

„E szent hórák énekét szeretet jelébe / ajánlom föl, Mária, kínod érdemébe, / hogy ki Fia keresztjét viselte lelkébe, / vezessen majd Krisztusa örök örömébe.”

Ezalatt a kocsmák mélyén a vágánsok dalolnak, száll a Carmina Burana életöröme:

„Iszik szegény, iszik beteg, / iszik aggastyán és gyerek, / iszik főpap, iszik dékán, / iszik húgom, néném, bátyám, / iszik apám, iszik anyám, / iszik minden egyáltalán, / iszik száz és iszik ezer, / egész világ nyakal, vedel.”

S Villon a bordélyban Vastag Margóval hál, s megöl egy papot, de azért így fohászkodik a halál árnyékában:

„Lelkemet tehát az Úrnak ajánlom / (vedd tolladat és írd, Frémin papom), / a többit a sárnak és azt kívánom, / ha elköltöznék innen egy napon: / hogy minden cókmókomat pénzzé téve / temessetek el s azt, mi megmarad, / dobjátok az első koldus kezébe, / ki elétek akad. (…) S menjetek, hátat fordítva a sírnak, / oda, hol szebben szaglik a virág; / s talán, ha majdan kettőezret írnak / Krisztus után, még tudja a világ, / hogy csókolt egykor Villon, a csavargó, / s mély serlegekből hogy itta a bút, / s hogy indult végül álmos és kanyargó / vizekre, honnan nincsen visszaút.”

Nem tudják. Jaj, dehogy tudják! Ezt sem tudják, s az is feledésbe merült, hogyan hajoltak a szerzetesek a kódexek fölé a kolostorok mélyén. Európán még ott a kereszténység bélyege, mert Európa addig tart, ameddig vannak gótikus katedrálisok. (Ennek csak Tarkovszkij, Mihalkov és a teljes orosz irodalom mond ellent, meg a magyarfaló Geo Bogza, és persze Ionescu, de hát, kissé bonyolult az élet…)

Mi nem vagyunk kereszténység nélkül. Anélkül nincs semmink sem. S arról ejthetnénk szót, persze, hogy ameddig mindennek istene volt, addig jobban tiszteltük a teremtett világot. S úgy kezdődtek a bajok, hogy elhittük: az egy Isten önmaga hasonlatosságára teremtett bennünket. S aztán jött a reformáció, hogy nemzetivé faragja az egyetemes katolicizmust, s jött a polgári erkölcs, s a zsebóra, miáltal az idő rabszolgái lettünk mindahányan. De mindebben még ott lapult az ember méltósága és a világmindenségben kijelölt helyének ismerete. Mindebben még ott lapult az Isten és a szabadság.

Majd a felvilágosodás öli meg mindkettőt. S azt mondja persze, hogy a szabadság nevében öli meg az Istent is, és mindenki mást ezen a földön, ki ellentmondani merészel. A felvilágosodás és a jakobinus diktatúra a bolsevizmus, a nácizmus és a huszadik század előszobája. Európa elvesztése. Európa igazán vállalható öröksége a hosszú 19. századdal véget ért. Ami azóta történt, néhány emberi villanás az embertelenség éjszakájában. Az euroszkeptikusok és az unortodoxok ezt tudják. Remélem. Ám soha ne feledjük: a hazai szélsőjobboldal és a mai baloldal a huszadik század örököse. Vagyis semmit sem értenek Európából. Ezért muszáj átlépni rajtuk. Azon az úton, ahová ők készülnek, már jártunk. Az az ortodox út. Az embertelenség ortodoxiája. És a mély, mozdíthatatlan, bornírt butaságé.

Az Isten mentse meg tőlük Europé fiait és leányait.

Bayer Zsolt – magyarhirlap.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Heti lámpás (312) Egészség (50) Flag gondolja (36) Gazdaság (704) Nagyvilág (1310) Kultúra (7) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Belföld (10) Tv fotel (65) Sport (729) Történelem (18) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Vetítő (30) Jobbegyenes (2786) Életmód (1) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Politika (1582) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7536)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>