Ma 2024 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
Bayer Zsolt: Ennyike...

Bayer Zsolt: Ennyike...

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hát így. Puzsér és a metafizika, édes Istenem...

Tévedés, nem metafizika: Puzsér Róbert agymenéseiről

Jobb lett volna, ha Puzsér több metafizikát olvas, és nem ír.

„Kezembe került Puzsér Róbert Metafizika című könyve, ami amúgy röpke 15 ezer forintba kerül. Gondoltam, írok róla kritikát, de igazából felesleges.

Van egy hatalmas könyv, fekete, tele ezoterikus gondolatokkal és ezoterikus képekkel. Egy baj van vele: nem az van benne, ami rá van írva.

Bele-bele néztem Puzsér könyvébe, aztán mellé tettem Bolberitz Pál Általános metafizika jegyzetét, 1980, kissé lerobbant, írógépes külcsín, erős beltartalom. Nézegettem a kettőt, olvastam ezt, olvastam azt, és arra jutottam: Puzsér könyvével nem az a baj, hogy nem éri utól Arisztotelész vagy Bolberitz Pál vagy bármelyik másik filozófus Metafizikáját.

Hanem az vele a baj, hogy a szerző félreklasszifikálta. Kapsz egy könyvet 15 ezerért, tele Puzsér agymenéseivel, amiben persze gondolkodik a létről, meg ilyesmik, de ez egyszerűen nem metafizika.

A dolog rendben volna, ha Puzsér azt a címet adta volna a kötetének, hogy például Gondolataim. Vagy: Össze-vissza elmélkedések mindenről. Vagy akár: Létfejtés. És akkor nem szól bele egy másik céh dolgába. Persze kívülállóként is bele lehet szólni egy másik céh dolgába, de akkor azt jól érdemes csinálni. Puzsér gondolatai a fekete könyvben nagyon mélynek vannak szánva, de igazából nem azok.

Nem minden létről való gondolkodás metafizika. A metafizika a filozófia alegysége, nehéz művelni, olvasni is. Művelni nehezebb. Jobb lett volna, ha Puzsér több metafizikát olvas, és nem ír. Jobb lett volna, ha nem címezi félre a könyvét. Azaz a kisebb ambíció több elismerést hozott volna. Ez így téves besorolás. Kellemetlen. Az ivászat és keleti dolgok közben született nagyon mélynek szánt meglátásaink nem alkotnak metafizikát.

Puzsér összeírta, mit gondol bizonyos fontos dolgokról. Aki metafizikát szeretne olvasni, az olvasson inkább Arisztotelészt meg Bolberitz Pált. Nehezebbek, szárazabbak, de nincsenek félrecímezve. Nincs wtf-érzésed, mint Puzsérnál.”

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (537) Nagyvilág (1310) Sport (729) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7546) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Flag gondolja (36) Történelem (18) Nézőpont (1) Tereb (146) Belföld (10) Életmód (1) Gazdaság (705) Jobbegyenes (2788) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (312) Vetítő (30) Autómánia (61) Kultúra (7) Titkok és talányok (12) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>