Ma 2023 március 23. Emőke napja van. Holnap Gábor, Karina napja lesz.
411eed50002117c916e0fd4d29a7fc40.jpg

Bayer Zsolt: Díszpolgár

Flag

Szöveg méret

2
Átlag: 2 (1 szavazat)

Sztálin díszpolgárságát még azzal magyarázta, hogy az a „történelem része”. (Hitler is az, még sincsen Hitler utca… De ez mindegy. Erről Anne Applebaum már elmélkedett, amikor a prágai Károly hídon járva látta, hogy a vidám utcai árusok vidám Lenin-szobrokat meg Sztálin fejével ékesített pólókat árulnak szép nagy szovjet katonai tányérsapkák társaságában, és az egészen hülye nyugat-európai meg amerikai turisták veszik, mint a cukrot…) 

Szóval Sztálin díszpolgársága a történelem része.

Már azt is megértettük. De most Demszky és csapata feltette az i-re a pontot. Most megkoronázták elmúlt húsz esztendejüket.

Úgy döntöttek, hogy díszpolgárságot adományoznak Zoltai Gusztávnak.

Nézzék meg jól, nézzék meg többször a mai címlapunkon lévő fényképet. Azon Zoltai Gusztáv látható pufajkában, fején a vörös csillagos usanka – tényleg, vajon melyik Zoltai igazi csillaga, az ötágú vörös vagy a hatágú sárga? Vagy a kettő jól megfér nála együtt? Ennyire jól?

Zoltai tehát díszpolgára lesz a fővárosnak.Nézzék ezt a képet ott a címlapon, és vágják is ki. Hogyha majd egyszer mégiscsak el kell magyarázni az unokáknak, miért nem lehetett ezeket elviselni, akkor legyen szemléltetőanyag.

Amúgy Zoltai díszpolgársága csak a második pofon. Hiszen… Olvassák csak: „Pro Fidelia érdemrenddel tüntette ki az ’56-os Szövetség Zoltai Gusztávot [Zucker Gerzson], a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezető igazgatóját, aki – érdekes módon – nem érzi összeegyeztethetetlennek munkásőr-, illetve párttagmúltjával a kitüntetést. Az ’56-os Szövetség a zsidó mártírok emlékének méltó ápolását kívánta elismerni – hangsúlyozta a szervezet elnöke.”

Igen. Zoltai már kapott kitüntetést az ’56-osoktól. És most díszpolgár. Díszpolgár Budapesten. Ahol szintúgy lehet kommunista szimbólumokkal ékesített pólókat kapni, és szovjet egyenruhát is. Mint Prágában. A nyugat-európai értelmiség jelentős része pedig nem is érti az egészet. A nyugat-európai értelmiség jelentős része, a nagy 20. századi idolok java, Sztálin tenyeréből evett. Megvették őket, kilóra. Shaw és Hemingway és számosan. Úgyhogy nekünk külön kis házi szégyenünk Zoltai díszpolgársága – de legalább nem vagyunk egyedül. Annyi az örömünk, hogy ebben az egész sötét és aljas összeesküvésben legalább nem vagyunk társtalanok. Minden másban igen – ebben nem.

Amúgy pedig: ha Sztálin igen, akkor Zoltai miért is ne? Miért éppen Zoltai ne? Hiszen Zoltai hozza a kötelezőt. Zoltai munkásőr volt – az pedig mégiscsak a legalja. Zoltai elárult mindent, ami szép és fontos és igaz volt ebben a hazában. Zoltai a legsötétebb vörös seggnyalók egyike… És akkor most azt kérditek, hogy miért? Miért lehet ő díszpolgár? Helytelen a kérdés! A helyes kérdés éppen ez: miért pont ő ne lehetne díszpolgár Demszky Budapestjén?

Zoltai díszpolgársága a legtökéletesebb válasz arra, hogy miért tragédia, amiért „nem tetszettünk forradalmat csinálni”. Hogy legalább a pufajkásainkat meg a munkásőreinket nem húzkodtuk meg kicsit az aszfalton. De már ez sem számít. Már csak az számít, hogy Zoltai díszpolgár lesz. S ha valaki kitartóan és mégis és mindezek ellenére csak azt tudja kérdezni, hogy de hát miért, annak elárulom: azért, mert zsidó. S hogy ez zsidózás? Vajon miért az? Ha pedig ez a kérdés túl bonyolult, akkor inkább azt mondom: álljon elő valaki, és mondjon egyetlenegy indokot, amiért Zoltai megérdemli a díszpolgárságot!

Na ugye…

Te pedig, Zoltaikám, viseld büszkén az új kitüntetésedet. Ha elég sokáig élsz, kapsz te még másikat is. S azt tudd azért, hogy a te díszpolgárságod minden tisztességes zsidó polgártársunk szemében is botrány. Mert miattatok olyan nehéz és elviselhetetlen minden.

Bayer Zsolt , magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1305) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (8) Titkok és talányok (12) Tereb (142) Heti lámpás (261) Autómánia (61) Életmód (1) Mozi világ (440) Sport (729) Gasztronómia (539) Politika (1581) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (518) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Egészség (50) Mondom a magamét (6697) Gazdaság (676) Vetítő (30) Tv fotel (65) Történelem (15) Flag gondolja (33) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2572)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>