Ma 2022 december 04. Borbála, Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.
6cd0ca03c2b8aa27265e94abfca7bb31.jpg

Bayer Zsolt: Az összegszerűség

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Gyurcsány Ferenc házimoziját nézem a nem működő államról és egyebekről. Persze a hófúvás miatt autópályákon, autóutakon rekedtek ügyében. Nézem Mesterházy Attila performance-át ugyanerről.

Olvasom a Török Zsolt nevű képződmény Facebook-bejegyzését, s persze olvasom a névtelenségbe burkolózó gazemberek blogjait a kormány felelősségéről.

Mielőtt minderre kitérnénk, tegyünk egy kirándulást a múltba. Egészen 2006. augusztus 20-ig kell visszamennünk. A miniszterelnök Gyurcsány Ferenc. Lássunk előbb néhány beszámolót a mostani kormány elítélésében élen járó Indexről. 2006. augusztus 21-én, hétfőn, 15 óra 21 perckor ezeket írták:

„A szervező Nexus Reklámügynökségre mutogatnak a hatóságok az augusztus 20-i, három halálos áldozattal és 287 sebesülttel tragikusra fordult tűzijáték miatt. (…) Bár a meteorológusok percre pontosan előre jelezték, hogy a tűzijáték elején orkánerejű vihar csap le Budapestre, mégse volt senki, aki felfüggesztette volna az ünnepi rendezvényeket, vagy figyelmeztette volna a tűzijáték közönségét a veszélyre. (…) A halálos áldozatokat követelő katasztrófa óta a cég képviselői senkinek sem nyilatkoztak, nem vállalták a felelősséget a történtekért, és magyarázattal sem szolgáltak. (…) A cég egyébként tudott is róla, hogy nagy vihar lesz, mert előre figyelmeztette VIP-vendégeit, hogy hozzanak az eseményre esőkabátot. (...) A katasztrófa utáni egymásra mutogatással kapcsolatban Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese fogalmazott meg markáns véleményt. »Ha a vasárnapi tűzijáték alatt kitört viharban feleannyi ember intézkedett volna, mint ahány hétfőn vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, akkor valószínűleg megelőzhető lett volna a tragédia« – nyilatkozta az InfoRádiónak.”

„Létezik olyan, hogy állampolgári felelősség” (Fotó: Reuters - Balogh László)

Az Index egy nappal később, 22-én, 16 óra 24 perckor már összeállította az események kronológiáját. Ebben ezek olvashatók:

„2006. augusztus 20., 09:42:03 Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) napi előrejelzésében vasárnap estétől viharok lehetőségére figyelmeztet, igaz, a 60-90 km/órás szelekkel támadó ítéletidőt hétfőre valószínűsíti.

16:00–17:00 A tűzijátékot szervező Nexus Reklámügynökség figyelmeztető SMS-eket küld VIP-vendégeinek. (…) Az üzenetben zivatarra, jégesőre figyelmeztetik a vendégeket.

17:31:02 A radarképek alapján az OMSZ változtat reggeli előrejelzésén. Ügyeletese, Csonka Tamás piros fokozatú riasztást ad ki a nyugat-dunántúli régióra. A piros fokozat a legmagasabb, a riasztás nagy esőket és 90 km/órás sebességet meghaladó, orkánerejű szeleket jósol.

18:23:27 A frontrendszer 60-80 km/órás sebességgel kelet felé tart, az OMSZ ügyeletese piros riasztást ad ki a közép-dunántúli régióra. Előrejelzésében 90 km/órás sebességet meghaladó széllökéseket, felhőszakadást és jégesőt jósol. A radarképekkel összevetve egyre egyértelműbb, hogy a vihar Budapestet is elérheti. Riasztást azonban csak az eseményt megelőző 1-3 órában adnak, amikor már biztossá válik az előrejelzés.

19:39:59 A front vonulásával párhuzamosan az OMSZ ügyeletese piros riasztást ad ki a közép-magyarországi régióra - azaz Budapestre és környékére. A riasztás szerint »nyugat felől viharos (60-85 km/órás) széllel kísért zivatarok érik el a régiót, helyenként heves zivatar is lehet, amit 90 km/óra körüli vagy azt meghaladó széllökés, felhőszakadás, néhol jégeső kísérhet. (…)Az OMSZ riasztásait e-mailen az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak (OKF) küldi, az OMSZ elnöke szerint összhangban a február 1-jétől hatályos riasztási renddel.

Az e-mailek fogadásáról visszaigazolást kérnek, de nem kapnak. Az OKF-ben nem olvassák el a figyelmeztetéseket. Az OMSZ ennek ellenére nem ismétli meg a riasztásokat. Sándor Valéria, az OMSZ riasztási osztályának vezetője kérdésünkre elmondta, hogy az eredeti riasztásokat a kormányzat zárt rendszerében, a Marathonon küldték el az OKF-nek. A rendszer működött, de biztos, ami biztos, elküldték normál e-mailben is, erről sem kaptak hibaüzenetet, úgyhogy az is elért a címzetthez.

Ezek alapján nem gondolták, hogy más módon is figyelmeztetni kellene, bár a reggeli előrejelzésüket faxon is átküldték. Másnap a katasztrófavédelem szóvivője, Dobson Tibor előbb arra hivatkozik, hogy nem is kaptak figyelmeztetést, később ezt úgy módosítja, hogy a figyelmeztetés – amit a vihar után olvastak – »nem volt elég konkrét«, illetve szót sem ejtett Budapestről. Az érvényes riasztási rend szerint az OMSZ-nek régiókra – nem pedig városokra – kell kiadni a riasztást. Dobson azt is kifogásolta, hogy telefonon nem figyelmeztették őket – bár ezt az előírások szerint nem is kell megtennie az OMSZ-nek. Dunkel Zoltán, az OMSZ elnöke hétfőn úgy fogalmazott, hogy a jövőben »az e-mail és a fax korában elképzelhető, hogy telefonhoz nyúlunk«. A 2006. február 1-jétől érvényes riasztási rend alapján a riasztás főiránya az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, azaz az OMSZ a riasztást az OKF-nek küldi el, az előírások szerint e-mailen. Ha az e-mail nem működik, faxon és telefonon is lehet riasztani. A riasztást az OKF adja tovább a megyei – illetve az augusztus 20-i vihar esetén a budapesti – katasztrófavédelmi igazgatóságoknak, a helyi Polgári Védelemnek és az önkormányzatoknak.

21:08 Lecsap a vihar. A mintegy 1,5 millió néző pánikszerűen menekül, a rendőrségnek csak a menekülési útvonalak megnyitására marad ideje, de hamarosan már – ahogy Schön Péter, a BRFK kommunikációs igazgatója másnap fogalmaz – életeket kell menteniük. Pár percre leállítják a tűzijáték-rakéták kilövését a Gellért-hegyen. Ezt Szilvásy György kancelláriaminiszter szerint a tűzoltóság és a rendőrség kérésére teszik. A tűzoltóság szóvivőjét nem sikerült elérnünk, a BRFK szóvivője nem kívánt nyilatkozni az ügyben. A Budapestet pásztázó webkamerák felvételei alapján az bizonyos, hogy 21:17-kor már újra zajlik a tűzijáték. Az OMSZ 1 óra 21 perccel a vihar előtt adta ki riasztását. Ha az illetékesek ezt figyelembe veszik, a szakemberek szerint elég idő lett volna a másfél milliós tömeg nagy részének rendezett elvonulására, azaz a tűzijátékot időben le lehetett volna fújni. Hogy ki fújhatta volna le a tűzijátékot, az még nem tisztázott, a szervező Nexus – amit a rendőrség 20:46-kor figyelmeztetett – biztosan. Elvileg Demszky Gábor budapesti főpolgármester is lefújhatná a tűzijátékot, de állítása szerint ekkor még nem tud a fenyegető ítéletidőről.

21:00–21:23 A vihar első perceiben összeomlanak a mentő-kárelhárító szervek hírközlő rendszerei. A rendőrség 107-es és 112-es segélyhívóján olykor 50-55 segélykérő várakozik kapcsolásra. A város fényeit a tűzijáték miatt lekapcsolták, az emberek vaksötétben, a tetőről hulló cserepek és kitört ablaküvegek záporában menekülnek. A szél fákat dönt ki, emiatt ketten életüket vesztik. A pesti rakparton egy idős nő szívrohamot kap, a Dunán egy motorcsónak hajónak ütközik, többen a vízbe esnek, ketten eltűnnek. Az egyik eltűntet másnap holtan találják. A négy halálos áldozat mellett 300-an megsebesülnek.

2006. augusztus 21., 8:00, 10 óra 52 perccel a vihar kezdete után összeül a kormány válságstábja is. A rendkívüli kormányülésről hiányzik a mentőket is felügyelő Molnár Lajos egészségügyi miniszter. Részt vesz viszont rajta az OKF-et felügyelő Lamperth Mónika önkormányzati miniszter, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Szilvásy György, a rendezvény lebonyolításáért felelős Miniszterelnöki Hivatal vezetője és Simon Gábor, a tűzijátékot szervező Nexus Reklámügynökség vezetője. A halálos kimenetelű katasztrófa kivizsgálásával Szilvásy kancelláriaminisztert bízzák meg. Szilvásy első intézkedései között nyilatkozatstopot rendel el az OMSZ-nél és a Nexusnál.

2006. augusztus 22., 16:00 Szilvásy György sajtótájékoztatón ismertette a kormányzati vizsgálat eredményeit. Bár összefoglalónkból látszik, hogy a viharról sokan tudtak és többen le is állíthatták volna, végül csak három ember felelősségét állapították meg. Csonka Tamás ügyeletes meteorológust azért marasztalták el, mert jelentésében a kormányzati vizsgálat szerint a bekövetkezettnél kisebb vihart jósolt – valójában 90 km/órás sebességet meghaladó szelekre figyelmeztetett –, illetve mert csak e-mailen juttatta el a figyelmeztetést az OKF-hez, és nem győződött meg róla, hogy a riasztást megkapták. Elmarasztalták az OKF ügyeletesét, amiért nem olvasta el az e-mailt, és a MEH a rendezvény lebonyolításáért felelős osztályvezetőjét is. Az OKF igazgatója, Tatár Attila, az OKF szóvivője, Dobson Tibor és az OMSZ elnöke, Dunkel Zoltán ellen további vizsgálatokat kezdeményeztek.”

Csak hogy világos legyen tehát: Miután 2006. augusztus 20. estéjén az illetékes magyar állami szervek egymásra vártak, valamint nem végezték el a dolgukat, a városra rátörő viharban meghalt öt ember, és összesen több mint ötszázan megsebesültek. Közülük sokan maradandóan.

Ezt követően a tűzijáték szervezését végző Miniszterelnöki Hivatal vezetője, Szilvásy György vizsgálatot indít, mely vizsgálat során alaposan kivizsgálja a tűzijáték szervezését végző Miniszterelnöki Hivatal szerepét az eseményekben – majd fő felelősként rámutat arra a meteorológusra, aki kiadta a piros riasztást az érkező vihar miatt. Abban a kormányban funkcionárius volt Mesterházy Attila jelenlegi MSZP-elnök, és ott sertepertélt a környéken, illetve a kormánypárt környékén az összes többi alak, aki most felelőst keres. A miniszterelnök pedig – hogy el ne felejtsék! – Gyurcsány volt.

Ezek az alakok merészelik most kinyitni a pofájukat. És miért is? Mi is történt most március 15-én valójában? Az történt, hogy az országos katasztrófavédelem már 14-én délelőtt (!) piros riasztást adott ki az ország nagy részére, a maradékra pedig narancs riasztást. Senki, ismétlem, senki nem mondhatja, hogy nem értesült, nem értesítették a várható ítéletidőről és a veszélyekről. Ezt követően a lakosság egy jelentős része – a hosszú hétvégét kihasználandó – útnak eredt, hogy még egy utolsót síeljen Ausztriában vagy Szlovákiában, vagy wellness-szállodákba igyekezett – ne felejtsük el, hogy a hírekben megjelent, miszerint a március 15-i hosszú hétvégére gyakorlatilag megteltek a wellness-szállodák.

Aki tudja, hogy milyen ítéletidő várható, és ennek ellenére útnak indul – pláne gyerekekkel! –, az utóbb legalább ne reklamáljon. Akik útnak indulnak, aztán befújja őket hóval az orkán, de még utolsó erejükkel keresztbe fordulnak, leállósávba „menekülnek”, hogy ilyen módon végképp lehetetlenné tegyék a mentőalakulatok helyszínre érkezését, azok legalább szégyelljék egy kicsit magukat, és ne követelőzzenek. Ugyanis létezik olyan, hogy állampolgári felelősség.

Külön pikantériája az ügynek, hogy az ellenzék és moral insanity sajtója éppen erről az állampolgári felelősségről szokott értekezni, amikor szóba kerül a devizahitelesek ügye. Olyankor azt a lemezt teszik fel, hogy miért nem gondolták meg az emberek, milyen hitelbe vágnak bele, gondolkodtak volna előre, most nem lennének bajban. Ebben az esetben fel sem merül bennük, hogy mit műveltek a bankok a reklámhadjárataikkal, s hogy eleve hibás terméket adtak el azért, hogy extraprofitra tegyenek szert. Ezen nyomorultak szerint a devizahitelesek esetében fennáll az állampolgári felelősség, és mindenki vessen magára. De amikor a piros riasztás ellenére autóba ülnek a gyerekeikkel, aztán ott rekednek az úton, akkor természetesen nincs állampolgári felelősség, akkor csak állam van, amelynek azonnal és haladéktalanul meg kell érkeznie minden egyes hóban rekedt emberhez forró teával, meleg élelemmel, egy külön bejáratú lánctalpassal, egy luxusszállodai szobafoglalással a közelben és Orbán Viktor személyes bocsánatkérésével a rossz idő miatt.

S végezetül álljon itt egy szimbolikus kis hír a Népszabadság 2011. augusztus 16-i számából:

„Negyedmilliárdot fizettek ki az augusztus 20-i vihar áldozatainak. Hetvenöt kárigény érkezett a 2006. augusztus 20-i tragikus tűzijáték áldozataitól, ebből ötvenhatban született megegyezés. (…) Az áldozatok kártalanítását a jelenlegi kormány kezdte el, miután tavaly júliusban megszavazott egy országgyűlési határozatot, amely kimondta az állam felelősségét az ügyben. Az öt halálos áldozat esetében összesen huszonhárom hozzátartozónak mintegy negyvenkétmillió forint kártérítést fizettek ki. Mivel a jogalapot az állam elismerte, ezért a többi sérült és kártérítést igénylő esetében vita elsősorban csak az összegszerűségben volt.”

Így pontos. A baloldal mindig tönkretesz mindent, mi pedig kifizetjük, kártalanítjuk, helyrehozzuk, rendbe tesszük. A vita mindig csak az összegszerűségben van, ti nyomorultak.

Bayer Zsolt - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Jobbegyenes (2487) Mondom a magamét (6472) Gasztronómia (539) Történelem (15) Autómánia (61) Belföld (8) Szépségápolás (15) Tereb (142) Politika (1581) Mozi világ (440) Életmód (1) Gazdaság (669) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (516) Nagyvilág (1304) Egészség (50) Heti lámpás (260) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Kultúra (6) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>