Ma 2022 augusztus 14. Marcell napja van. Holnap Mária napja lesz.
a5eea752e17bd656cc8a5e34d1f542f1.jpg

Bayer Zsolt: Az ember, aki körénk épült

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Csíkszeredában nézegetem gyakran a „kakasos” templomát. Azért szeretem különösképp, mert ott van, ahol van, s mert a tőszomszédságában nemrég kuplerájt nyitottak. Furcsa így együtt nézni, együtt látni Makovecz templomát és a kuplerájt. 

Ez így együtt a mi életünk.

Legutóbb pedig Szászrégenben ültem a házában. A reformátusok „dióháza” – az is Makovecz. Ültem a dióházban, egyszerre vett körül gyávaság, szolgalelkűség, no és bátorság, hit, erő, akarat – és kitartás.

Mindez, ami körülvett, az emberekből áradt. A házból meg csak annyi, hogy ez a mi házunk. No és persze eltöpreng az ember, vajon ha mindenki ilyen házban lakna, lenne-e gyávaság és szolgalelkűség.

Nem tudom, ad-e tartást ház és ruha. Kell adnia, valahogyan mégis. A „Bocskainak” például az a magasított nyaka – attól, muszáj, hogy a viselője kihúzza magát. Egy Makovecz-házban meg van hely gondolatnak is, van hely Istennek is. Talán azért. Bár a zsellérkunyhók félhomályában is megélt az Isten, s akadt idő, amikor csak zsellérkunyhók félhomályában élt a Haza. Élt túl… Akkor pedig? Akkor pedig nem tudom. De valamiért kihúzom magam egy Makovecz-házban; valamiért kihúzom magam, ha előtte állok.Pedig tudjátok-e, nem is olyan könnyű állni előtte. Mérges ember. Türelmetlen. Mindenki mérges és türelmetlen, aki tudja, mit akar. Aki egyáltalán akar még valamit. Mérges és türelmetlen, aki nem hülyült, nem aljasult még hozzá ehhez a világhoz. Ugyanis hovatovább ezt a kettőt lehet: elhülyülni és lealjasulni, vagy haragudni és szembeállni. Szembeszállni. Minden Makovecz-ház egy ilyen szembeszállás.

S az minden Makovecz-mondat is. Állsz előtte, néz a szemedbe, belenéz, és mond valamit. Röviden, kijelentő módban. És az a csodálatos, hogy akkor is igaza van, amikor történetesen nincsen igaza.

Nagy tisztesség nekem, hogy állhattam előtte. Köszönöm.

Lehet, hogy ez a végzetünk, Imre bátyám. Mérgesek és türelmetlenek voltunk, vagyunk, leszünk. Az idők végéig. De az jó. Mert legalább vagyunk…

Régen írtam ezt már Makovecz Imrének. De most ideírom újra. Sokkal rémültebben és dühödtebben, mint írtam valaha. Mert hallom a rádióban, hogy Makovecz Imre kénytelen bezárni tervezőirodáját. Olaszországban díszdoktorrá avatták, idehaza csődbe ment.

Ismerős helyzet ez – olyan örök magyar helyzet. Ismerős és elviselhetetlen. Nem kellett idehaza soha senki sem. Nem volt itt megbecsülve se senki, csak a középszer és a szervilizmus, alig néhány kivételtől eltekintve. Makovecz Imre hetvenöt esztendősen lehúzza a rolót idehaza. Mert nem tudta fizetni az APEH-nak, amit fizetni kell, s mert nem tudta fizetni munkatársait.

Most a Hargita oldalába fog unitárius templomot építeni, azt mondja. Jó is lesz, Imre bátyám. A Hargitában legalább van valami örök. Valami örök a miénkből. Az unitárius vallás meg mégiscsak a miénk. Azt a mi Dávid Ferencünk ötölte ki, s ugyanő hirdette meg Tordán a teljes vallásszabadságot, amikor Franciahonban még lobogtak a hugenották máglyái. Ezt is csak azért mondom, hogy tudjuk: nem kell nekünk mindig szégyenkezni. S legfőképpen nem kellett – valaha.Jó helyen lesz az az unitárius templom, s jó ember építi…

„Ezer este múlt ezer estre,

A vérem hull, hull, egyre hull,

Messziről hívnak, szólongatnak

És mi csak csatázunk vadul:

Én s a disznófejű Nagyúr.”

Most ez van, Imre bátyám. Harc a Nagyúrral. De már fárad. A világ, amit létrehozott, recseg-ropog. A mi világunk rákja Ő, és elpusztít mindent. Aztán, amikor vége lesz, újra fel kell építeni mindent. Hát, csak azért mondom… S addig is, ott a Hargita…

Bayer Zsolt, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (15) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Sport (729) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (33) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Irodalmi kávéház (513) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Egészség (50) Nagyvilág (1464) Tereb (141) Mozaik (83) Mondom a magamét (6241) Jobbegyenes (2383) Heti lámpás (260) Gazdaság (667) Gasztronómia (539) Politika (1581) Belföld (8)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>