Ma 2021 június 22. Paulina napja van. Holnap Zoltán napja lesz.
54ea2595ef0171738933ebd17d1452df.jpg

Bayer Zsolt: Antitézis

Flag

Szöveg méret

2
Átlag: 2 (1 szavazat)

Magyarország a csőd szélén egyensúlyozott, egyensúlyozik. Azért, mert „azok” akkora böszmeséget csináltak, amekkorát még nem látott a világ. És nem először csináltak ekkora böszmeséget. Amióta léteznek, ezt csinálják. 

Amikor úgy ítélték meg, hogy feszültségoldás gyanánt kéne adni valamit a népnek, felvettek jó sok hitelt, aztán abból osztogattak.

Néhány év múlva pedig közölték, hogy többet fogyasztunk, mint amennyit megtermelünk, és jött a megszorítócsomag. Jött a megszorítócsomag, és többszörösét vették vissza annak, amit hitelből adtak előtte. Közben az ország végzetesen eladósodott.

Ezt csinálták a legutóbbi időkig.
Medgyessy Péter legutóbb 2002-ben osztott egy jó nagyot. Ötvenszázalékos közalkalmazottibér-emelés – emlékeznek még? Égig ért a népszerűségük akkor. Igaz, hogy az az ötven nem volt, csak harminc, igaz, hogy az egészet rálőcsölték az amúgy is kivérzett önkormányzatokra, s igaz, hogy hitelből fedezték megint az egészet, holott legalább abban konszenzus volt sokáig, hogy ilyet többé nem tesz senki. Ők megtették. Az eredmény ismert.A böszmeségre ráment az ország. Szó szerint. A világgazdasági válság már csak hab volt a tortán.
Most gondolja mindenki végig, azóta hányszorosan vették vissza a 2002-es osztogatást! Hány évünk, mennyi munkánk és energiánk ment azóta veszendőbe! Mindeközben az unió ragaszkodik a három százalékhoz, meg a 3,8 százalékhoz, mindeközben a valutaalap alig várja, hogy adhasson megint kölcsön, s cserébe megmondja, mit szabad nekünk, és mit nem.

Őszerintük és helytartóik szerint szabad megszorítani. Szabad elvenni a közalkalmazottaktól, az egészségügyből, az oktatásból – mindenből.
A szociálisan érzékeny baloldali párt naponta elmondja ezt a leckét. Alig várják, hogy legyen végre egy kis megszorítás.

Ezt csinálják ugyanis – mondom – negyven esztendeje. Ehhez értenek. Meg ahhoz, hogy miközben elvesznek, kiálljanak a kamerák elé, és elmondják, hogy ők a bérből és fizetésből élőket képviselik.
Soha a büdös életben nem élt közülük senki bérből és fizetésből. De ez is mindegy…

A lényeg, hogy az új kormány másképpen gondolja. Az új kormány úgy gondolja, hogy a multinacionális mamutok, bankok és áruházláncok, amelyek szépen kerestek és keresnek itt évtizedek óta, most legyenek szívesek belenyúlni a zsebükbe.

Ugyanis az ország a szakadék szélén táncol.
A mi baloldalunk erre farkast kiált.
A mi baloldalunk kiátkozza az új kormányt, és mélységesen sajnálja a multikat, a bankokat, a nagy áruházláncokat.
Ők nem onnan vennének el.

Ők tőlünk vennének el.
Így kezdték. Elvették a gazdagtól, a középosztálytól, a paraszttól mindazt, amije volt. Mindenkitől elvettek mindent. És vertek és üvöltöttek, és nyálfolyatós-hülyén gügyögtek hozzá.

És most így végzik.
Most is elvennének mindenkitől mindent – kivéve attól, azoktól, akiktől van mit elvenni. És verni már nem tudnak, de üvöltenek, és nyálfolyatós-hülyén gügyögnek hozzá.

És tényleg nem értik az egészet.
Nem értenek ezek semmit.
Nem értik, hogy tényleg más világ köszönt be a nyugati civilizációban.
Nem értik, hogy vége van a liberális, neoliberális zsákutcának. Annak az elmebajnak, amely összehozta minekünk ezt az élhetetlen, velejéig rothadt világot.
Nem értik, hogy vége a piac mindenhatóságáról és önszabályozó szerepéről harsogott szemfényvesztésnek.

Nem értik, hiszen nem ismerik Az ember tragédiáját sem. Pedig olyan szép az egész… Olyan szépen ismétli önmagát minden. S minden tézisre jön az antitézis.
A globalizációra és a mindenható piacra itt a válasz: nemzet és erős állam.

S hogy egy klasszikust idézzek: akinek nem tetszik, elmehet.

Bayer Zsolt , magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Politika (1578) Kultúra (6) Belföld (6) Történelem (14) Gazdaság (657) Flag gondolja (33) Autómánia (61) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1456) Jobbegyenes (2052) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (504) Heti lámpás (255) Tereb (138) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Mondom a magamét (5381)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>