Ma 2022 október 03. Helga napja van. Holnap Ferenc napja lesz.
Bayer Zsolt: Anglia és a rasszizmus

Bayer Zsolt: Anglia és a rasszizmus

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Ugyanis mi nem vagyunk rasszisták.  Kéretik ezt felfogni, aztán hallgatni. Világos?

Talán induljunk el az iSport címlapjától, amely így szól:
„Anglia–Rasszisták 4-0”

Vagyis Anglia nem Magyarországgal mérkőzött meg a Puskás Arénában, hanem a „rasszistákkal”. OK, megértettük az üzenetet.

Akkor viszont el kell, hogy mondjunk néhány dolgot. Kezdjük itt a „tegnapelőttben”, vagyis júliusban, amikor is lezajlott az Anglia–Olaszország Eb-döntő. Kérdés: kifütyülték az angol szurkolók az olasz himnuszt? Igen, kifütyülték. Kérdés: van nagyobb lumpenproli bunkóság, iSport-ul rasszizmus, mint egy másik nemzet himnuszát kifütyülni? Aligha. Az angol szurkolók proli bunkó rasszisták? Igen, iSport-ul igen. Az UEFA foglalkozott az angolok rasszizmusával és bunkóságával? Nem, nem foglalkozott.

Amúgy nyugodtan mehetünk kicsit távolabb is az időben. Az angol szurkolónál büdösebb lumpenprolit hosszú évtizedeken át nem hordott hátán a föld. Akárhová ment ez az ocsmány csürhe, mindenhol tört-zúzott, romokat, retket és összevert embereket hagyott maga után. Olyannyira így volt ez, hogy voltak évek, amikor ezeket az angol büdös bunkókat gyakorlatilag mindenhonnan kitiltották, otthon voltak kénytelenek törni-zúzni, mocskolni és verekedni. S ha valaki ma is szeretné látni, miképpen aljasul állattá az ember, nézzen meg egy olyan igazi, jól sikerült angol legénybúcsút itt Budapesten, a bulinegyedben.

De távolodjunk bátran még távolabb az időben! Lord Palmerston mondásánál időznék el egy kicsit: „Angliának nincsenek barátai vagy ellenségei, Angliának érdekei vannak.” Nos, itt, a „rasszista” Magyarországon egy ilyen vagy ehhez hasonló mondásért pofon és örök kiközösítés járna, még a legutolsó kocsmában is. Angliának viszont ez (volt?) a credója, évszázadokon át. Ez az ocsmány, önző hiénamentalitás, ez a… hogy is kell mondani? Megvan! Rasszizmus!

A gyakorlatban például ez úgy érvényesült, hogy amikor az emigráns lengyel kormány közölte Churchill-lel, mi történt Katynban, akkor nevezett azt válaszolta a lengyeleknek, fogják be a szájukat, csak nem képzelik, hogy egy ilyen semmiség miatt kiugrasztja Sztálint a Hitler elleni koalícióból.

Gusztusos, nem? S amúgy Churchillnél szellemesebb angol politikust, zseniálisabb debattőrt és államférfit talán nem is hordozott a hátán az angol föld – csak hát neki sem voltak barátai, kizárólag érdekei. Aztán a mindvégig jó oldalon harcoló lengyelek megkapták a szövetségesektől jutalmul azt, amit mi büntetésből: vagyis negyven év kommunizmust és szovjet alávetettséget. A nagyszerű, glaszékesztyűs angolok, franciák és amerikaiak gyakorlatilag helyben hagyták a Molotov–Ribbentrop-paktumot – mínusz Ribbentrop. Bravó… Mert a közép- és kelet-európai népekkel, nemzetekkel szemben ezek a fényességes nyugatiak mindig is rasszisták voltak.

Amúgy, nem mellékesen, a brit világbirodalom veleje és létrehozója maga volt a rasszizmus. A kedves angolok egész történelmük során sz…r rasszisták voltak, ebből lettek gazdagok – és most, hogy a fagyi visszanyalt, hülyén térdelgetnek a focipályák gyepszőnyegén, meg kioktatnak mindenkit rasszizmusból és antirasszizmusból, és azt gondolják, ezzel meg is van oldva, le van vezekelve az a sok évszázadnyi rasszizmus.

Nincsen megoldva. S Buñuel zseniális filmjének, A burzsoázia diszkrét bájának egyik ikonikus mondatát némiképp elferdítve üzenjük: ­sz…runk a maguk véleményére a maga összességében. S azért nem a maguk nemzetére sz…runk – mint ahogy a filmben elhangzik –, mert mi a maguk nemzetét Shakespeare-év el, Byronnal, Yeatsszel, Wodehouse-zal és a Monty Pythonnal azonosítjuk.

Ugyanis mi nem vagyunk rasszisták.  Kéretik ezt felfogni, aztán hallgatni. Világos?

Bayer Zsolt - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (514) Mozi világ (440) Történelem (15) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Mozaik (83) Nagyvilág (1464) Tereb (142) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1581) Heti lámpás (260) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (6347) Gazdaság (667) Életmód (1) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Tv fotel (65) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (8) Jobbegyenes (2431)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>