Ma 2022 január 27. Angelika napja van. Holnap Károly, Karola napja lesz.
ccd9ee7b56282b313fd68b1e1e9d5277.jpg

Bayer Zsolt: Alex

Flag

Szöveg méret

3
Átlag: 3 (1 szavazat)

Áll egy férfi a bánatos gyöngyöspatai éjszakában. Farkát lóbálva pisál az utca kellős közepére. Részeg, mint a disznó. Miközben pisál az utca kellős közepére, önmaga mércéje szerint vicceseket ordibál. Az a legjobb vicce neki, hogy „gecik! Azt írtam ki, hogy Szálasi!” Mármint húggyal a porba… 

Valahol, tőle nem tudni, hány méterre, cigányok állnak a bánatos gyöngyöspatai éjszakában. Azok is ordibálnak. Nem tudni, mennyien vannak. Csak az bizonyos, hogy többen, mint Alex. Sokkal többen.

Aztán Alex elindul a cigányok felé. Oroszlánra itta magát, már azt is belehugyozta a porba, hogy Szálasi, már minden rendben, már csak a cigányok vannak hátra. Elindul hát Alex, és kitántorog a térfigyelő kamera látómezejéből. Társai kisvártatva utána rohannak, megpróbálják visszatartani. „Alex, ne légy hülye, Alex, gyere vissza, Alex!” – ordibálják neki, de hiába.

S ezután már csak az üres utcát látjuk, és halljuk a háttérből az ordítozást. Halljuk, ahogy Alexéket agyba-főbe verik a cigányok.
Ennyi a film.

Kusturica zokogva könyörög a receptért.

Rövid kis film ez, és benne van az egész bánatos életünk. Mítoszok omlanak össze, miközben nézzük ezt a filmecskét.

Mindjárt az első mítosz: a rettegő cigányoké. A bánatos gyöngyöspatai éjszakában az utca porába Szálasit pisáló, tökrészeg Alextől egy leányiskola alsó tagozata sem rettegne. S hogy a több tucat cigány sem rettegett, az hallható, látható, tapintható, érezhető. Miképpen érezhető, hogy a világsajtót telesíró cigányok mindvégig hazudoznak. Nincsen egyetlen őszinte pillanatuk sem. Gajdolnak, meséket szőnek a fenyegetettségről, rettegésről, álmatlan éjszakákról – megannyi hófehér lelkületű szűz leány, kik egyedül állnak a gonosz, ellenséges, rasszista magyarokkal szemközt.
De most itt ez a film.

Rajta pedig a minden. Ahogy a karókkal meg mindenfélével felfegyverzett cigány horda várja Alexet, és agyba-főbe veri. A töb­biekkel együtt. Ordítva, vadállati módon, rengetegen a keveseket. A részeget, a Szálasit porba hugyozó szerencsétlen Isten barmát.

És látszik a filmen, ahogy rohannak még mindenfelől, a sok-sok rettegő cigány, jönnek, bújnak elő a bánatos gyöngyöspatai éjszakából, Alexet ölni, kéjjel. Mert semmi kétségünk ne legyen: ha a rendőrség nem jelenik meg a helyszínen pontosan egy perc alatt, akkor a Szálasit porba pisáló Alexék ma már nem élnének. Hallatszik, ahogy ordít a cigány horda: „Üsd! Rúgd! A kurva anyját!”

De a rendőrök szerencsére jönnek, a cigányok szétszaladnak, s közben már húzzák félre a szájukat, hogy a másnapi kamerák előtt megfelelően tudjanak majd rettegni.

Ennyit a rettegés mítoszáról.

A másik porba hulló mítosz: maga Alex. S véle sok minden. Áll Alex a bánatos gyöngyöspatai éjszakában. Farkát lóbálva pisál az utca kellős közepére. Részeg, mint a disznó. Miközben pisál az utca kellős közepére, önmaga mércéje szerint vicceseket ordibál.

Eddig az volt a mítosz, hogy ő fogja megvédeni a vidék Magyar­országát. Ők. Hát persze. Egy porba pisált Szálasival. Erről a Kustu­rica kamerájára illő kis filmről az Oroszlánkölykök jut az ember eszébe, Irwing Shaw zseniális regénye. Illetve annak egy mozzanata. Amikor a normandiai partraszállásnál az egyik teherhajó parancsnoka így fordul a legénységhez: „A motorjaimban annyi erő sincs, hogy egy beteg kurvát kirántsak a klozettról!”

Igen. Nagyjából ennyi.

A Szálasit porba pisáló Alex és a sötétben várakozó cigány horda kölcsönösen feltételezik egymást. Feltételezi, és meg is érdemli egyik a másikat.
Viszont valakinek rendet kell tenni végre. De azonnal!

Bayer Zsolt, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (6) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Történelem (14) Heti lámpás (256) Sport (729) Egészség (50) Életmód (1) Irodalmi kávéház (509) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Nagyvilág (1464) Tereb (140) Jobbegyenes (2205) Flag gondolja (33) Autómánia (61) Mondom a magamét (5844) Politika (1579) Titkok és talányok (12) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (664) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>