Ma 2021 december 07. Ambrus napja van. Holnap Mária napja lesz.
lead-cropped-0.jpg

Bayer Zsolt: Abszurd Egri csillagok

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Az Egri csillagok mai értelmezésben – óriási!

Ezt az írást most kaptam:

Abszurd Egri csillagok

Eger várának védelmét egy diktátor irányítja, ráadásul családi összefonódás révén a várkapitány édesapja a kezébe ragadta a támadó törökökre dobandó kövek felett a kizárólagos rendelkezés jogát, ami sérti a piaci szabad verseny szabályait – többi között ez derül ki az Amnesty International 1552-ben keltezett, most egy egri padlás mélyéről véletlenül előkerült jelentéséből.

Az egérrágta, megsárgult dokumentum név szerint is megemlíti a demokráciából elégtelenre vizsgázott végvári kapitányt, bizonyos Dobó István nemes urat. ( Rossz nyelvek szerint nem is nemes, a birtokait ármánykodással szerezte és amúgy cigány származású.) Dobó az Európa Tanács által előírt, a török migránsokat befogadó kötelező kvótát elutasítva, nem átallotta a várkaput bezáratni a bebocsájtásért rendezetten felvonult Ahmed pasa és  a többi, százezer főnyire tehető iszlám bevándorló előtt. Skandallum! Az idegengyűlöletről hírhedté vált kapitány ezen otromba gesztusával felrúgta a szolidaritás legelemibb szabályait és figyelmen kívül hagyta az európai alapértékeket. – amely elfogadhatatlan – szögezi le a jelentés.

A tértől, időtől és a valóságtól független tényfeltáró bizottság leleplező jelentése nyomán mozgásba lendültek a három részre szakadt ország különféle, az emberi alapjogok védelmére alakul hazai civil szervezetei. A Magyar Belvinski Egyesület kétségbe vonta magát az iszlám sereg Eger alatti táborverésének a tényét. Megállapítása szerint a támadó százezres létszám eleve eltúlzott, amely csupán a várvédők rémisztgetését szolgálja és alkalmas a szittya indulatok felkeltésére. Figyelmeztet rá: a felkorbácsolt szenvedély alááshatja a belső egységet és stabilitást. A populista várkapitány a tűzzel játszik!

Megszólalt a Díszes Társaság a Szabadság Nevében civil alakulat is, amely lerántotta a Dobó féle propaganda gépezetről a leplet. Nagyon független szakértői leszögezték: az iszlám sereg nem jelent valós veszélyt, a török ifjak európai munkaalkalmat keresni sereglettek össze. Dobó csak azért riogat, hogy a várbeli égető gondokról elterelje a figyelmet. Az egészségügy és az oktatás romokban.  Az ispotály kórtermének szalmazsákjai felfeslenek, repedeznek az éjjeli edények, a felcserek elvándorolnak. A fiatalok oktatása elavult, a tanférfiúk a deákokat nyilazni tanítják, holott már feltalálták a puskaport. Ami még botrányosabb: kötelező a hitoktatás, ez sérti a gyaur süvölvények szabad vallásgyakorlását. Meddig tűrjük Dobó hatalmának túlterjeszkedését? – tették fel a kérdést az aktivisták.

Az Emberség Nagyerejével Alapítvány által indított belső vizsgálat is elmarasztalta a mindenkivel bajuszt akasztó Dobót. Összegzésük szerint a kapitány alkalmatlan vezetőnek. Példaként említették, hogy szemet hunyt a várostrom idején elharapózott túlkapás felett, amely szerint a mellvéden tevékenykedő hölgyek a megengedett határértéknél magasabb hőfokra hevítik a támadókra öntendő szurkot. Ily módon veszélyeztetik a létrákon jószándékúan felfelé iparkodó idegen harcosok testi épségét, durván megsértve az egészséghez való jogaikat.

Az ostromló seregben is akadtak a hadjárattal elégedetlenkedők. Szószólójuk a korábban a gyermekek jogaiért síkra szállt filantróp, kis testi hibás Jumurdzsák. A Dervis bég néven is ismert aktivista elsősorban a janicsárok családegyesítéséért emelt szót, hogy a nehéz sorsú harcosok mielőbb Európában ölelhessék keblükre szeretteiket.  

A várban terjedő suttogó propaganda szerint Dobó valójában gyáva, és minden holdtöltekor eltángálja a feleségét. Az elégedetlenkedők mozgolódni kezdtek. Feliratokon tették közzé: Dobó geci! Fő bűne, hogy szabadon gyalázni sem lehet! Röpcédulák jártak kézről kézre a jelmondattal: „a túlerőben lévő kisebbség szép!” Egy túlmozgásos pattantyús pedig kaftánt öltött és kiállt a térre a nyakába táblát akasztott felirattal: Én is kolduló dervis vagyok! Azonban nem sokáig fejezhette így ki szolidaritását a falakon kívül rekedtekkel. Egy heveskedő apród a buzogányával fejbe kólintotta, amitől elájult.

A török sereg a maroknyi várvédőnek az ostromhoz a konok antihumánus  viszonyulását megtapasztalva végül 38 nap elteltével logó orral, megbántódva elvonult. Előzőleg Ahmed pasa panaszos levéllel fordult az Amnesty International szervezethez, felsorolva az ostrom során elszenvedett jogsértéseket.

A felszabadult vár védőinek üdvrivalgására a leütött pattantyús a kómából magához tért. Még félig kótyagos fejjel kiállt a vár ágyúgolyóktól megrongált ormára és elkiáltotta magát: Elég volt! Dobó a bandáddal együtt takarodj!!

Kruppa Géza

Forrás: ]]>Bádog - Bayer Zsolt blogja]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (14) Jobbegyenes (2167) Gazdaság (663) Mozi világ (440) Tereb (138) Mondom a magamét (5741) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Flag gondolja (33) Szépségápolás (15) Sport (729) Nagyvilág (1463) Mozaik (83) Heti lámpás (255) Életmód (1) Tv fotel (65) Politika (1578) Belföld (6) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (509)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>