Ma 2024 június 19. Gyárfás napja van. Holnap Rafael napja lesz.
87bca79e9297dcf2ba9ab253ac8a1ef0.jpg

Bayer Zsolt: A zárójel

Flag

Szöveg méret

3
Átlag: 3 (1 szavazat)

Még le sem jött a pódiumról, amikor a liberális portálokon már „értékelték” az elhangzottakat, aztán ugyanezeken a liberális portálokon arról írtak posztot, milyen nevetséges, hogy a Nézőpont Intézet kiadott egy gyorselemzést a beszédről.

Ennyit őróluk, illetve a legvégén még visszatérünk rájuk.

Orbán mondandójának lényegét ebben ragadhatjuk meg: „Európa valódi megoldások helyett ideológiává vált. Európa egy ideológiai rögeszme.”

Pontosan ez a helyzet. És ez az ideológiai rögeszme teszi lehetetlenné a legfontosabb problémával, a bevándorlással való hatékony szembenézést.

Amiről Orbán a bevándorlás kapcsán beszélt, abban nincs is sok újdonság. Emlékezzünk csak vissza a 2008-as periódusra, amikor Franciaország volt az EU soros elnöke. Nos, a francia elnökség prioritása egy „Európai Bevándorlási és Menekültügyi Paktum” létrehozása volt.

Sarkozyék a következő javaslatokkal álltak elő akkor, vagyis hét évvel ezelőtt: az EU lépjen fel közösen a bevándorlók helyzetének tömeges regularizálása ellen; az EU ne tegye lehetővé a családos bevándorlást; gyorsítsák fel a kitoloncolást, és érjék el, hogy a kiutasítottakat a származási országuk köteles legyen visszafogadni; az EU támogassa a „megválogatott”, „kiválogatott” bevándorlók befogadását. Ezek nyilván szakképzett, nyelveket beszélő, diplomás bevándorlók; az ilyen bevándorlók kapjanak euró­pai kék kártyát; az EU erősítse meg a schengeni határok védelmét; az EU lépjen fel minden eszközzel az illegális migráció ellen.

Ezekből az irányelvekből aztán szinte semmi sem valósult meg. Ahogy Türke András István írta a Magyar Külügyi Intézet kiadványában, A francia EU-elnökség mérlege és tapasztalatai című tanulmányában 2009-ben:

„Az egyetlen, nem kötelező hatályú megegyezés az »eszközpark« kérdésében jött létre. Ennek három pólusa: a fogadó ország nyelvének és az euró­pai társadalom értékeinek ismerete, valamint a munkahelyhez jutás (azaz az illegális munka betiltása, annak helyettesítése a francia minta alapján a »betöltetlen mesterségek katalógusának« létrehozásával, ami azokat az állásokat tartalmazza, amelyekben a regularizáció lehetséges). Tesztjelleggel az ún. »állampolgársági útlevél« (un passeport pour la nationalité) létrehozását is elhatározták, de részleteiről nem született döntés; mindenesetre Németország 2009-re tervez egy konferenciát az integrációs lépésekről. Egyes ellenzők szerint a kvótarendszer mind az USA-ban, mind Olaszországban látványosan kudarcot vallott már: mialatt a kvótákat nem sikerül kitölteni, megmaradt a képzetlen munkaerő nagyarányú, ellenőrizhetetlen beáramlása. Ráadásul egy rugalmas gazdaságra nézve ilyen szabályok felállítása zavart kelthet a rendszerben.”

Ha 2008–2009-ben ennyire egyértelmű volt, hogy a bevándorlónak ismernie kell a fogadó ország nyelvét és az európai kultúrát, akkor 2015-ben vajon mi végre volt a hisztéria a kormány plakátjai ellen? (Nem várok választ, a kérdés természetesen költői.)

S ha 2008–2009-ben ennyire nyilvánvaló volt, hogy a képzetlen munkaerő nagyarányú és ellenőrizetlen bevándorlása hatalmas problémát okoz, akkor vajon miért értetlenkednek most a liberálisok azért, mert Orbán összefüggést lát a bevándorlás és a munkanélküliség növekedése között? (Erre sem várok választ. Csak utalok még szerényen arra, hogy vannak szánni való, de annál kártékonyabb idióták, mint például egy Bősz Anett nevű „politikus” a Magyar Liberális Pártból, aki azt fejtegette a minap, hogy a bevándorlók soraiból kell pótolni a magyar orvoshiányt. Hacsak azt nem…)

Amúgy a szocialistákhoz közel álló Kritika című folyóirat 2009. februári számában Seres Bálint ezt írta a „Párizs pörögne tovább” című cikkében:

„Sarkozyék a bevándorlással kapcsolatosan az illegálisan EU-ba érkezők ügyének felülvizsgálatát tűzték ki célul. Ez három lépésből áll: 1. a mindenkire érvényes, általános szabályozás eltörlése; 2. a menedékjog rendezése; valamint 3. az illegális bevándorlók kiadatásának szabályozása. Erre vonatkozóan Sarkozy korábban kigondolt Mediterrán Unió terve némi ellenszenvet váltott ki – különösen Németország részéről –, mivel a tervezet megosztotta volna az EU-tagállamok bevándorlási politikáját, de végül mind a 27 tagállamban elfogadtatták. Lényege, hogy az EU-országok közösen lépnek majd fel a bűnözés, a terrorizmus, a fenntartható fejlődés és energiabiztonság területén. Az Európai Bevándorlási és Menekültügyi Egyezmény elfogadása, a francia szabályozásban már bevezetett »immigration choisie« (megválasztott bevándorlás) európai szintű megerősítése mindenképpen komoly siker, még akkor is, ha az egyezmény előírásai nem kötelező jellegűek valamennyi tagállamra nézve.”

Tehát a „megválasztott bevándorlás” megerősítése 2008-ban komoly siker. Ma, amikor tízszer annyi bevándorló zúdul rá Európára, felfoghatatlan és „nem európai” elképzelés a bevándorlás megfékezése, kerítés építése, a gazdasági bevándorlók hazatoloncolása.

Pontosan ezért mondja Orbán teljes joggal, hogy Európa egy ideológiai rögeszme foglya lett. Miközben egyes elemzők már „euroarábiát” emlegetnek, és Európa teljes iszlamizálódásáról értekeznek.

Be kell fejezni a PC lószart, és szakítani kell ezzel az ideológiai rögeszmével. Tudja ezt ma már mindenki, csak nem mer róla beszélni. Orbán mer. S ha Európa megtartásának az a feltétele, hogy a liberálisokat – hát hogy is mondjam – zárójelbe tesszük, akkor gondolkodás nélkül zárójelbe tesszük. Nem olyan bonyolult ez. És csak a jövőnk múlik rajta.

Bayer Zsolt - magyarhirlap.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Tereb (146) Mozi világ (440) Autómánia (61) Történelem (18) Gasztronómia (539) Belföld (11) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (319) Mondom a magamét (7657) Irodalmi kávéház (537) Sport (729) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Flag gondolja (36) Gazdaság (711) Politika (1582) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Kultúra (9) Nagyvilág (1310) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2815)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>