Ma 2024 április 13. Ida napja van. Holnap Tibor napja lesz.
148cfb28eaa24a3e4820e165dfd3ca58.jpg

Bayer Zsolt: A rendetlenség

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Azt mondta a pápa dél-amerikai körútja egyik állomásán, hogy kéri a fiatalokat, csináljanak nagy-nagy rendetlenséget. Szívet-lelket melengető, reményt adó rendetlenséget. És utána segítsenek a rendrakásban.

Érteni véljük a pápa szavai mögötti szándékot. „Jól tudom, mi lappang bokrodnak megette” – mondhatnánk Ferenc pápának, ha feltételeznénk, hogy olvasta a Toldit.

Mert tényleg tudjuk.

Azt, hogy Ferenc pápa szerint sem élhető ez a világ a jelen állapotában. S hogy ezen változtatni lehessen, fel kell forgatni mindent.

Nincs vita közöttünk ebben.

De arra azért szeretném felhívni a figyelmet, hogy ebben a mai világban egyetlen rendetlenségnek van létjogosultsága: a rendnek.

A ma lázadása csak a rend lázadása lehet a rendetlenség, a káosz, a libertariánus világnézet, az anarchia ellen. Tényleg nincs más alternatíva.

Fel kell lázadni a rend, a normalitás, a hagyományok, az elmúlott évezredek nevében. Fel kell lázadni a pillanat ellen, őfelsége, az Idő szolgálatában.

Fel kell lázadni a keresztények védelmében. Lázadni kell Európáért, és még inkább lázadni a hazáért.

És ez utóbbi nem is olyan könnyű. És nekünk, magyaroknak, nem is új keletű. Már Cs. Szabó László írt erről, ha lehet, egy a mostaninál is betegebb, iszonyatosabb, elviselhetetlenebb korban.

„Húszéves koromban minden nemzetet bámultam, kivéve a magamét. Ebbe az idegenrajongásba fojtottam az elveszett Erdély emlékét. Altatóm volt Európa. De még abban az időben sem érdekelt idegen nő. Két nyelv csak eszméket ad egymásnak, a test ragaszkodik az anyanyelvhez.

»A faji jelleg öreg korban ül ki az arcon, úgy látszik, a lelkeken is« írja Illyés Gyula. Nem tudom, mióta tudja, én körülbelül harmincéves korom óta. De sose annyira, mint most. Hirtelen érzékeny lettem mindenre, ami magyar, kerülöm s gyűlölöm az idegent. Mit keres nálunk? Valaki megszólított az utcán franciául, felelet nélkül elfordultam, pedig máskor igazán szeretem őket. De ami most jön, csak a családra tartozik, az ismerősök tűnjenek el. Civakodó családokban láttam ezt, ráförmedtek a részt vevő barátra, testükkel takarták a beteg rokont. Hallom egy ismerősömről, hogy a hazafias aggodalom Londonba röpítette. Meg akarja győzni angol barátait. Most röpül ki? Dél-Afrikából is haza kellett volna jönnie a piszoknak. Még a hontagadót is becsülöm, ha hitéért szakít a hazával, nem volnék protestáns, ha megtagadnám. De előbb várja ki a veszélyt.” (Cs. Szabó László: Magyar néző /Magyar ősz/)

Érdekes, egyszersmind hátborzongató olvasni ezeket a sorokat. Időutazás. Eltéphetetlen kötelék, lelki azonosság, sírás és düh.

Így üzen az örök múlt a kiszámíthatatlan, rettenetes jelennek.

S olvassunk egy másik gondolatsort is, hogy még inkább riasztó legyen a múlt igazsága. Olvassuk, miről is értekezett Rudolf Steiner 1918-ban:

„Az emberiség jövőjének a jelenlegi germán–német kultúra és az eljövendő szláv–orosz kultúra – vagyis Közép-Európa és Kelet-Európa – együttműködéséből és egymás kölcsönös megtermékenyítéséből kellene kibontakoznia. Ezért a háború valamilyen formában mindaddig fog tartani, amíg a németek és a szlávok (vagyis a közép-európaiak és a kelet-európaiak) egymásra nem találnak s össze nem fognak ama közös céllal, hogy megszabadítsák az emberiséget a Nyugat igájából.” Az első világháború vége felé írott feljegyzésében a Nagy Háború igazi tétjét így összegezte: „Valójában az anglo-amerikai plutokraták (nagytőkés csoportok) és Közép-Európa népe között folyik a küzdelem: a harc az orosz kultúrcsíráért. (...) Abban a pillanatban, amikor Közép-Európából leleplezik ezt a tényt a világ számára, akkor egy valós helyzetkép váltja fel a valótlant. (…) Így nincs más választásunk: vagy leleplezzük a hazugságot, amelyet a Nyugatnak alkalmaznia kell, hogy érvényesítse akaratát, s kimondjuk: az anglo-amerikai érdekek fő irányítói a kapitalista gazdaság eszközeivel próbálják megvalósítani a világuralmat, s puszta frázisként, üres szólamként használják a (francia) forradalom impulzusait, hogy elrejtőzhessenek mögöttük (a szabadság, egyenlőség, testvériség eszméit, a demokráciára, az emberi jogokra és a szólásszabadságra való állandó hivatkozást); vagy átengedjük a világuralmat egy titokban működő, okkult csoportnak az anglo-amerikai világban, míg a leigázott német és szláv területekről, jövőbeni vérontások árán, meg nem mentik a Föld valódi szellemi célját.”

Kell néha ilyesmit is olvasni. Mielőtt elhisszük, hogy világunk előzmények nélkül való, s hogy kisszerűségünk egyszersmind sorsszerű.

Mert nem az.

Bayer Zsolt - magyarhirlap.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Gazdaság (704) Heti lámpás (312) Történelem (18) Egészség (50) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Flag gondolja (36) Belföld (10) Jobbegyenes (2786) Mondom a magamét (7536) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Sport (729) Politika (1582) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Nagyvilág (1310) Kultúra (7) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>