Ma 2024 július 17. Endre, Elek napja van. Holnap Frigyes napja lesz.
af8eccfa655028fbf64b87e2c58e8633.jpg

Bayer Zsolt: A gyarmatokon

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ritkán foglalkozunk e hasábokon a 168 Óra című hetilapban megjelent írásokkal, de most kivételt kell tennünk. Ugyanis a legutóbbi 168 Órában valami olyasmi jelent meg, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül.

A lap hosszú interjút közöl Róna Péter közgazdásszal. Ebben az interjúban a nemzetközi hírű professzor – egyebek mellett – a következőket állítja (idézzük a riporter, Buják Attila kérdésnek álcázott állítását is).

Buják Attila: „(…)Mivel az uniót már nem Brüsszel vezeti, hanem Berlin, Merkel »nevezi ki s váltja le« a perifériák országainak miniszterelnökeit.

Róna Péter: Így van, és ez Magyarországra is áll. A Nyugat a közelmúltig azon hezitált, hogy Orbánt ejtsék-e vagy a helyén hagyják. Ezt komolyan mérlegelték. Végül megúszta. A perdöntő a relatíve magas belföldi támogatottság volt. A békemenet valóban kormányt mentett.

Buják Attila: Ebből következik, hogy Orbánt nem fogják kívülről meneszteni.

Róna Péter: Ha lehet, ettől tartózkodnak. Túl kínos. És még mindig komplikációmentesebb hatalomban hagyni őt, mint kiszámíthatatlan megoldásokat keresni. Ez a Merkel–Orbán-paktum politikai logikája. »Maradhatsz, ha beállsz a sorba.«”

Nos, ilyesmit azért egészen kivételes és ritka alkalmakkor lehet olvasni a hazai sajtóban. Illetve fogalmazzunk pontosan: ilyesmiről a jobboldali sajtó szokott olykor cikkezni, szinte félve és előre elnézést kérve öngyilkos bátorságáért, és soha nem marad el a balos sajtó és a megmondóemberek reakciója: „Ti ott mind paranoiásak vagytok, összeesküvés-elméleteket gyártotok, betegek vagytok. Kár is veletek vitatkozni.”

Most azonban a hazai bal- és liberális oldal vezető hetilapjában írják le mindezt, a legkisebb szégyenkezés nélkül. Meg sem kísérlik becsomagolni a mondanivaló brutalitását. Erre mondjuk, hogy ilyen még nem volt. Vagy azt is mondhatjuk kajánul, mi itt tudtuk, hogy belepisiltek a medencébe, de azt nem gondoltuk volna, hogy egyszer megteszik majd a trambulinról is. Hát, most megtettétek.

Nézzük először, ki is Róna Péter! A Wikipédián ezt találjuk róla:

„Róna Péter (Miskolc, 1942. május 4.) közgazdász, jogász, üzletember. 1956-ban emigrált az Amerikai Egyesült Államokba. Egyetemei elvégzése után előbb egy ügyvédi iroda, majd egy minisztérium munkatársa volt, később a brit bankszektorban dolgozott. 1986 és 1990 között a J. Henry Schroders bank elnök-vezérigazgatója. 1990 és 2004 között a NABI buszgyártó cég magyarországi leányvállalatának alapító elnöke, valamint az Első Magyar Alap elnök-vezérigazgatója. Több egyetem oktatója. (…) Üzleti munkái mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar nemzetközi jogi tanszék óraadója volt 2004 és 2010 között. 2006-ban címzetes egyetemi tanárrá avatták. Emellett az ELTE és a Pécsi Tudományegyetem gazdasági tanácsának tagja volt. 2008-ban az Nemzetközi Valutaalappal (IMF), valamint az EU-val való hitelmegállapodásról folytatott tárgyalásokon a második Gyurcsány-kormány tárgyalóbizottságának tanácsadója volt. 2010-től az Oxfordi Egyetem Blackfriars College gazdaságtörténeti vendégkutatója.”

Tehát Róna Péter nem akárki. Róna Péternek „vannak kapcsolatai” s „vannak információi” – bármit is jelentsen ez valójában. És Róna Péter nyíltan bevallja a 168 Órában, hogy az EU vezető nagyhatalmának első embere dönt a „periféria” országainak miniszterelnökeiről.

Innen, ettől a kijelentéstől kell elindulnunk. Ez a kályha, amelytől indulva eltöprenghetünk az EU demokráciafelfogásáról és demokrácia-gyakorlásáról. Innen érdemes és kell végiggondolnunk, vajon gyarmatként viselkednek-e mivelünk és gyarmatként gondolkodnak-e mirólunk. És színes üveggyöngyökért meg csontfésűért „vásárolják-e” meg mindenünket, egyebek mellett a lelkünket is…

Róna Péter szavainak tükrében kéretik ezentúl töprengeni arról, vajon a hazai baloldal – miután végképp elvesztette belföldi támogatottságát – hathatós nyugati segítséggel próbálja-e meg elmozdítani a szabadon választott és rendkívüli felhatalmazással bíró magyar kormányt? S vajon mit ígér e segítségért cserébe a Nyugatnak? Azt, hogy csontfésűért kapható lesz ezután is minden?

És úgy egyáltalán: valójában mit képzelnek ezek az emberek? Honnan van a bátorságuk minderre? Ki szólt Róna Péternek és a 168 Órának, hogy most már lehet a trambulinról is? És vajon mi lesz majd a kézenfekvő magyarázat minderre, amiből megint ki fog derülni, hogy mi vagyunk a paranoiások?

Meddig kell eltűrni ezt az egész aljas, nyomorult, hazug, szemforgató és farizeus színjátékot? Meddig?

Bayer Zsolt - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (7713) Nagyvilág (1310) Történelem (18) Gasztronómia (539) Politika (1582) Irodalmi kávéház (537) Vetítő (30) Autómánia (61) Flag gondolja (36) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2825) Heti lámpás (322) Belföld (11) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Sport (729) Mozaik (83) Kultúra (9) Szépségápolás (15) Tereb (146) Nézőpont (1) Gazdaság (713) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>