Ma 2021 március 08. Zoltán napja van. Holnap Franciska, Fanni napja lesz.
Akkor tényleg legyen világosság!

Akkor tényleg legyen világosság!

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Figyelem! Bayer Zsolt az ELIOS-ügyről.

Az OLAF, az Elios, továbbá a Tungsram-Schréder Zrt. sajtóközleménye.

Alább olvashatnak egy sajtóközleményt. Vagy csak úgy, egy közleményt. Egy Tungsram-Schréder nevű multicég adta ki.

El sem tudunk képzelni unalmasabbat, mint egy multicég hosszú sajtóközleménye – igaz? Hát persze hogy igaz. Mennyivel izgalmasabb, amikor egy hájfejű gazember berohangál a kormányinfóra, kezében egy paksamétával, és azt üvöltözi, hogy a magyar emberek pártállástól függetlenül az Elios-ügyre kíváncsiak. Az már igen, az már döfi! Ott nincsenek tények, számok, érvek, cáfolatok, adatok, ott üvöltés van, show van, egybites kommunikáció van (hogy adjunk egyet megint annak a bizonyos kommunikációnak).

Ugyan mit számít ehhez képest egy multicég hosszú, tényeket, adatokat, számokat, érthetetlen szakkifejezéseket tartalmazó nyilatkozata? Pedig ez a Tungsram amúgy megérdemelné a figyelmet. Világhírű cég volt ez mindig, már a rendszerváltás előtt is, aztán a szocialisták (tudják, a balosok, a népbarátok) privatizálták, de szerencsére a Tungsram nem ment utóbb csődbe, hanem maradt, termelt, dolgozott, munkát adott, és továbbra is világszínvonalú árut dobott piacra.

És ők adtak most ki egy hosszú, unalmas sajtónyilatkozatot. Ami nem fog nagy karriert befutni a honi sajtóban, hiszen hosszú is, unalmas is, meg aztán leginkább azért nem, mert tételesen cáfolja azt a hazugságcunamit, amellyel most éppen választást szeretne nyerni a gazemberek serege. Mert ugye, most Tiborcz és Elios, és a „vej” és az após, akik loptak, csaltak, hazudtak, miegymás. Hiszen jelentésbe adta az egészet az OLAF, az OLAF, értitek, az orákulum, hűha! Itt az atombomba, le van dobva, meneküljön, ki merre lát! Mert Tiborcz és Elios… és megint elölről…

Önöknek nem tűnt fel, hogy az OLAF négy éve egyszer már jelzett, majd a magyar ügyészség megvizsgálta, és rendben lévőnek találva lezárta az ügyet? Aztán most, hogy azóta gyakorlatilag nem történt semmi sem, egyszer csak, éppen a választási kampány elején, ismét előkerül a nagy Elios-ügy, és lassan álmából felkeltve is azt gagyogja mindenki, hogy Elios, meg Tiborcz, meg „vej”.

Persze, ha a „vej” kicsit öregecskedőbb lenne, és történetesen egy Dobrev lányt vesz nejül, és történetesen az anyósától kapott volna számolatlanul állami vagyont meg hiteleket, és történetesen egy zsidóktól rabolt villában piálna a Rózsadombon, akkor ez a „vej” egy üzleti zseni lenne, s ha még azt is elmondta volna a sajátjainak, hogy „ezt elkúrtuk, nem kicsit, nagyon”, akkor meg pláne.

De ez a „vej” a jelenlegi miniszterelnök lányát vette feleségül, vagyis eo ipso gazember, mi is lehetne más?

És, mondom, itt a vadonatúj OLAF-jelentés is, s benne a vádak: Tiborczék csaltak a közbeszerzéseken; Tiborczékra lett kiírva a közbeszerzés; Tiborczék összejátszottak a Tungsrammal; Tiborczék hamis adatokat adtak meg a pályázataikban, és így hozták ki őket győztesnek; A Tungsram nem is pályázhatott volna, hiszen Tiborczék alvállalkozója volt – összeférhetetlenség!

És akkor most, mindezek után, tessék szíves lenni venni a fáradságot, és végigolvasni figyelmesen a Tungsram hosszú és unalmas közleményét. Mert ha már egyszer önt, tisztelt választópolgár semmi más nem érdekli, és tesz a migrációra meg Sorosra, viszont tisztán akar látni az Elios-ügyben és a nagy Tiborcz-maffia (a szálak a miniszterelnökig érnek!) machinációiban, akkor ne spórolja meg az időt, amit rá kell szánni a tisztánlátásra. Tessék szépen olvasni, és az olvasottakat megérteni, megjegyezni, és nem elfelejteni április 8-ig. Akkor ugyanis ennek az országnak a sorsa fog eldőlni, mégpedig örökre.

És ha ez a jövő a Tiborczon meg az Elioson múlik, akkor az a minimum, hogy rászánja ön, tisztelt választópolgár ezt a tíz percet az olvasásra. És akkor íme az unalmas és hosszú sajtóközlemény. Egy multitól. Aki amúgy tesz Tiborcz Istvánra, meg a „vejre”, meg a miniszterelnökre is. Megél a piacról, nyugodtan. Viszont, úgy tűnik, valamiért allergiás a mocskos, aljas, becstelen hazudozásra. Allergiás a gazemberekre. És így telik tőle egy hosszú és unalmas közleményre.

„Legyen világosság!
(2018. 03. 01.)

A Tungsram-Schréder Zrt. tájékoztatása a sajtóban megjelent valótlan állításokkal kapcsolatban, Budapest, 2018. március 1.

A sajtóban az utóbbi hetekben megjelent találgatásokra és félinformációkra reagálva a Tungsram-Schréder a következőkről kívánja tájékoztatni a média képviselőit és a lakosságot:

A Tungsram-Schréder Zrt. 1983 óta van jelen a magyar piacon, az elmúlt 35 év alatt több mint 1,5 millió fénypontot értékesített hazánkban, ez átlagosan évi 45 000 db lámpatestet jelent. A 15-20 évente bekövetkező technológiaváltásnak köszönhetően ma nagy valószínűséggel azokat a nátrium- vagy kompakt kisülőcsöves berendezéseket cserélik le LED fényforrású lámpatestekre, melyet cégünk gyártott az elmúlt évtizedekben.

Magyarországi gyárunk főként nemzetközi piacra gyárt, nagyságrendileg évi 200 000 darabos kibocsátással, és több mint 200 főnek biztosít megélhetést. Az elmúlt évtizedben a LED-technológiára való áttérés kapcsán lámpatestfejlesztésre és gyártási kapacitás bővítésére cégünk több millió euró összegben ruházott be, ehhez külső támogatást vagy segítséget nem kaptunk. Mivel tehát társaságunk a közvilágítási szektorban tevékenykedik, ezért a hozzá beérkező rendelések alapján, más hasonló lámpatestgyártók mellett, teljesítette az Elios Zrt. által leadott megrendeléseket. Ez a vállalatunk főtevékenysége, ezért ez a legtermészetesebb dolog, amit tehetünk.

Hódmezővásárhely

2011-ben – a projekt méretéből és újszerűségéből adódóan kiemelten fontos – Hódmezővásárhely LED közvilágítás korszerűsítéshez cégünk szállította a berendezéseket. Ahogy a sajtóban is megjelent, először önállóan pályáztunk a közbeszerzésre, de cégünk az árversenyben alulmaradt. Ezek után számos új termék kifejlesztése történt meg, így cégünk az Elios Zrt. egyik beszállítójává válhatott lámpatestgyártóként. A társaságunk által az Elios Zrt. ellen benyújtott jogorvoslati kérelmünk álláspontunk szerint azt bizonyítja, hogy semmilyen összefonódás nem állt fenn a két cég között.

A sajtóban sokszorosan és helytelenül jelent meg az az állítás, miszerint a Tungsram-Schréder Zrt. az Elios Zrt. alvállalkozója lett volna és ugyanazon pályázaton nem vehettünk volna részt a nyertes vállalkozó alvállalkozójaként. Leszögezzük, hogy a Tungsram-Schréder egyetlen, az OLAF által vizsgált projektben sem volt az Elios Zrt. alvállalkozója, nem végzett alvállalkozói munkát, nem kötött alvállalkozói szerződést, hanem kizárólag annak beszállítója volt termékgyártóként és forgalmazóként, melyre a közbeszerzési törvény semmilyen százalékos megkötést nem tartalmaz.

Jászberény

Társaságunk az OLAF-ot tájékoztatta korábban arról, hogy a szóban forgó közbeszerzési tenderhez az Elios árajánlatkérésére 174 millió forintos, az SAG Hungária Kft. árajánlatkérésére 238 millió forintos ajánlatot adtunk. A két ár között azért van 64 millió forint különbség, mert az Elios Zrt. a társaságunktól az abban az időszakban megrendelt termékek mennyiségére tekintettel, a belső üzletpolitikánknak megfelelően volumenkedvezményre volt jogosult.

Társaságunk mindig is fenntartotta magának a jogot arra, hogy a listaárakhoz képest közgazdasági és belső üzleti megfontolásokból kedvezményt adjon, ebben nincs semmi jogellenes vagy furcsa. A Tungsram-Schréder Zrt. mindig is nyitott volt arra, hogy ártárgyalásokat folytasson egy adott tender bármelyik résztvevőjével, de ha ezek a tárgyalások rajta kívül álló okokból nem történnek meg, a társaságnak nem feladata, hogy alkudjon a saját áraiból. A sajtóban megjelent valótlan állításokkal szemben egyéb esetekben sem nyújtottunk nagyságrendileg nagyobb árengedményt.

OLAF

A Tungsram-Schréder 2017 októberében kapta meg az OLAF jelentésének tervezetét, amelyhez részletes, tizenegy oldalas kiegészítést tett kifejezetten a jelentésben szereplő megalapozatlan állítások tisztázására. Az OLAF 2017 november 6-án visszaigazolta az észrevételek érkeztetését. A Tungsram-Schréder számára a szervezet soha nem küldte el a végleges jelentést, csak a sajtómegjelenések alapján valószínűsítjük, hogy észrevételeinket az OLAF nem vezette át a vizsgálatot lezáró dokumentumba.

LED-es berendezések

Mivel a sajtóban az utóbbi napokban több fejtegetés jelent meg a LED-es berendezések élettartamával kapcsolatban, a technikai háttér tisztázása szükséges. A LED-es technológia 2010–2012 környéken kezdett elterjedni a közvilágításban. A berendezések fényáramtartását a LM80-as szabvány alapján hatszoros előrevetítéssel határozzák meg, azaz 10 000 óra (ez több mint 1 év) folyamatos tesztelés után csak maximum 60 000 órás élettartamadatot lehet becsülni.

Természetesen a LED-chipek élettartama ennél jóval hosszabb, akár több százezer óra is lehet, de a matematikai modell nem enged ennél hosszabb becslést. A Tungsram-Schréder vállalat 2012-ben megjelent katalógusai ezeket az adatokat tartalmazták, mert az LM80-szabvány alapján csak 60 000 óra élettartambecslést lehetett megadni.

A 2013-ra – a közben eltelt idő miatt – már egy hosszított égetési idő alapján 100 000 órás (közvilágításban 25 év) élettartamot lehetett előre becsülni, melyek alapján frissítettük katalóguslapjainkat. Ezen mérési eredmények alapján a 2014-ben elinduló KEOP-pályázatokhoz cégünk az ajánlatkérők kérésére a várható élettartam tekintetében nyilatkozatot állított ki. Ezt a módszertant az OLAF számára mérési jegyzőkönyvekkel alátámasztva rendelkezésre bocsátottuk.

Érthetetlenek számunkra a sajtóban megjelent élettartam-aggályok, melyekben a 2012-es katalógusainkra hivatkoznak a 2014–2015-ben kiírt KEOP-pályázatokra gyártott berendezéseink kapcsán, hiszen azok a kért élettartamot meghaladják vagy túlteljesítik. Tehát a fentiek alapján megállapítható, hogy a 100 000 órás élettartam figyelembevétele a jóval magasabb tényleges várható élettartamra tekintettel teljesen megalapozott volt, amit laborban végzett terheléses tesztek mérési eredményei is objektív módon bizonyítottak.

Minden fényforrás esetében létezik ún. avulási idő, mely azt mutatja meg, hogy a lámpatest a kezdeti állapothoz képest az idő előrehaladtával mennyit veszít fényáramából. A közvilágításban eddig elterjedt nátrium-, illetve kompakt kisülőcsöves berendezések esetében 16 000 üzemóra (4 év) után 80 százalék a fényáramtartás, többek között ezért is szükséges ezen fényforrások cseréje 3-4 évenként. A LED-es berendezések esetében jellemzően 100 000 üzemóra után ez az érték 90 százalék feletti. Tehát míg a hagyományos fényforrású berendezések 4 év után elveszítik fényerejük 20 százalékát, addig egy jó LED-es berendezés 25 év után veszíti el a fényerejének 10 százalékát.

Megvilágítási értékek

A sajtóban megjelent elégséges megvilágítási értékek kapcsán az alábbi tájékoztatást adjuk: Egy adott közterület megvilágítását az útvilágítási szabvány szabályozza. A szabvány meghatározza az adott útszakasz megvilágításához szükséges fénysűrűséget, a megvilágítás értékét és annak egyenletességét. Az adott út forgalmi viszonyának megvilágítási kategóriáját az önkormányzat határozza meg, a világítástervező ennek alapján végzi el a számításokat és a kivitelezés végén a műszaki ellenőr ennek teljesülését vizsgálja. A neves közvilágítási lámpagyártók, mint ahogyan cégünk is, számos különböző fényeloszlású és teljesítményű berendezést gyártanak, hogy a különböző útgeo­metriákhoz megfelelő berendezést lehessen kiválasztani, és mindig azt a konkrét terméket szállítják, amit az adott projektben megrendeltek.

Tehát a sajtóban megjelent feltételezéssel ellentétben a pályázatok nem a társaságunk termékeire lettek »kiírva«, mivel a beszerzendő lámpatestek műszaki paramétereit olyan objektív körülmények határozzák meg, mint az úttestbesorolás, a megvilágítási értékek és az egyenletesség. Ezek a mutatók határozzák meg a szükséges fényáramot és -eloszlást, amik objektíven definiálják a termékek műszaki paramétereit. A társaságunk által gyártott lámpatestek mérésekkel igazolhatóan teljesítik az előírt megvilágítási követelményeket.

Tekintettel arra, hogy társaságunkkal kapcsolatban semmilyen jogsértés nem került megállapításra, sérelmezzük az elmúlt időszakban a céget érintő valótlan állításokat és csúsztatásokat. Ezek súlyosan sértik a tisztességes és pártatlan eljáráshoz való jogunkat, és emiatt társaságunk kifejezetten tiltakozik az ellen, hogy üzleti hírnevét besározzák.

Tudatában vagyunk annak, hogy a félreértések legfőbb oka az, hogy az információk alapjául szolgáló dokumentumok több esetben nem fedik a valóságot, ezért kívánunk segíteni a helyzet tisztázásában. A kiegyensúlyozott és valósághű tájékoztatás érdekében tisztelettel kérjük a média képviselőit, hogy mielőtt a Tungsram-Schréder Zrt.-vel kapcsolatban félreérthető információkat közölnének, bátran kérdezzenek tőlünk, hogy mindenki számára világos válaszokat adhassunk.

Ez a sajtóközlemény kizárólag változtatás nélkül, teljes egészében közölhető!”

Bayer Zsolt - ]]>www.magyaridok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (14) Mozi világ (440) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (505) Rejtőzködő magyarország (171) Flag gondolja (33) Szépségápolás (15) Gazdaság (657) Sport (729) Mondom a magamét (5143) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (1976) Belföld (6) Autómánia (61) Politika (1577) Életmód (1) Heti lámpás (252) Tv fotel (65) Nagyvilág (1454) Vetítő (37) Kultúra (6) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Tereb (140)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>