Ma 2024 július 20. Illés napja van. Holnap Dániel, Daniella napja lesz.
Indoszkíták

Indoszkíták

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
A több mint kétezer éves titok nyomában.

A kötet szerzője DR. ARADI ÉVA /lánykori néven: Rétfalvi Éva/ (Budapest, 1938, -) az ELTÉ-n végzett angol-magyar szakon. Közgazdász férjét Indiába helyezték, Bombayba, ahol nyolc évet töltöttek. 1976-ban kapott diplomát hindi nyelvből és indiai tudományokból /történelem, irodalom, filozófia, vallástörténet/. Hazajövetelük után 1978-ban doktorált az ELTÉ-n indiai irodalomból és hindi nyelvből. 

Harminc éve foglalkozik magyarság-eredet kutatással, elsősorban indiai források alapján és elsősorban a fehér hunokkal kapcsolatban, akikről Indiában sok forrástalálható. 
*

Aradi Éva 2005-ben megjelent, „A hunok Indiában”, majd a 2008-ban kiadott, „Egy szkíta nép: a kusánok” című könyveivel két nagy nép, illetve törzsszövetség indiai történetét dolgozta fel: a kusánokét és a heftalitákét

]]>]]>

Ez a 2012-ben kiadott „Indoszkíták” című könyve még régebbi három népcsoporttal foglalkozik, a több mint kétezer évvel ezelőtt Indiában megjelent indoszkítákkal és indopártusokkal, valamint az időszámításunk utáni első évszázadban hódító nyugati ksatrapákkal.

A szerző a könyv első részében e népek történetét írja le, a második rész az elsősorban Nyugat-Indiában élő utódaikkal foglalkozik. Gazdag képanyaggal mutatja be az indiai kutatásai alkalmából lefényképezett kőfeliratokat, sírköveket, várromot és a ma élő leszármazottak kézművességét. 

A sírköveken lévő ábrázolások meglepően hasonlítanak a magyarság honfoglalás-kori fegyverzetéhez, viseletéhez. A szobrokon a Nap és a Holdsarló állandó jelenléte pedig a székely kapuk ábráit idézi.
*
A kötetben foglaltak az alábbi TARTALOM szerint követhetők nyomon:

ELŐSZÓ
• I. SZAKÁK: (Ókori írott források. Régészeti források.);

• II. AZ INDOSZKÍTÁK: (Moga /Kr.e. 80-60/. Vononesz és utódai (Kr.e. 75-65/. I. Azesz és dinasztiája. A mathuriai indoszkíták, másik nevükön: az északi ksatrapák /Kb. Kr.e. 10 - Kr.u. 40./. Az indopártusok. Az indoszkíták és indopártusok adminisztrációja és haditechnikája. Az indoszkíták és indopártusok építészete és művészete. Vallásuk.);

• III. A NYUGATI KSATRAPÁK: (A Ksaharáta dinasztiája. A Kardamaka dinasztia.);

• HATÁSUK, UTÓÉLETÜK:

• AZ INDOSZKÍTÁK UTÓDAI INDIÁBAN: (Utódaik a múltban. A jelenlegi utódok. Gudzsarát tartomány északi-nyugati része: Kács. Kács történelme. A kácsi múzeum. A pásztornép utódai.);

• FÜGGELÉK: Az andaui kőoszlop töredékes szövege;

• SUMMARY : The Sakas, Indoscythians, Indoparthians, and Wesrwn Ksatrapas;

*
Az „]]>Indoszkíták]]>” című ezen kiadványt azoknak az olvasóinknak ajánljuk, akik a kb. kétezer évvel ezelőtt Baktriában, Kelet Indiában, Gandhárában és India északi, észak-nyugati részén megjelent indoszkítákkal, indopártusokkal és a nyugati ksatrapákkal szeretnének részletesebben is megismerkedni, információkat szerezni. 
*
Ajánlott még Aradi Évától:

]]>Egy szkíta nép: a Kusánok.]]>
]]>A hunok Indiában.]]>

RENDELHETŐ!

]]>]]>

]]>]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (36) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Heti lámpás (322) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Gazdaság (713) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7719) Egészség (50) Kultúra (9) Életmód (1) Mozi világ (440) Történelem (18) Nagyvilág (1310) Mozaik (83) Jobbegyenes (2825) Irodalmi kávéház (537) Nézőpont (1) Sport (729) Szépségápolás (15) Politika (1582) Titkok és talányok (12) Belföld (11)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>